„Ez már a vég / Mindent elönt a giccs és a szemét”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b) és Babák László ezredes, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület elnöke a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár doni megemlékezésén Kaposváron 2023. január 22-én. Fotó: MTI/Kiss Dániel. A háttérben balra a magát IV. Károly királynak képzelő férfi.
Olvasási idő: 5 perc.

Mikor Nagy Feró még nem tébolyodott meg (nemzetünk csótányáról még ez a kedvezőbb kórkép, a másik az, hogy egyszerűen csak ő is elkapta az immoralitis-t) és még nem vizelt rá a saját maga által ledöntött szobrára, még képes volt olyan dalok szövegét megírni, mint a már klasszikussá vált „Beatrice ’78-’88” nagylemezen helyet kapott „Operettország”. E műben hangzik el egyrészt e cikk címeként elhelyezett mottó, másrészt a nem túl bonyolult, annál többet jelentéssel bíró refrén, hogyaszongya:

„Operett ország, operett nép / De ebben sajnos nem vehetek részt.”

Jung és Freud a megmondhatója, hogy kell lennie oka annak, hogy ez a felvétel jutott eszembe amikor szembesültem azzal, hogy jó honvédelmi miniszter urunk mit művelt a hétvégén Kaposvárott. Már azon felül, hogy egy állítólagosan konzervatív ihletettségű kormány tagjaként szemtikkelés nélkül bírta, hogy együtt ülje meg a Magyar Kultúra Napját a város III/II-as polgármesterével, a Krakus Péter fedőnevű Szita Károllyal.

Szóval jó honunk védelmére felesküdött jó miniszterünk, bizonyos Szalay-Bobrovniczky Kristóf (született Szalay Kristóf, csak később magyarosított Szalay-Bobrovniczkyra, ő egyben hadügyi tárcavezető és jó kormányszóvivő asszonyunk férjura) e szép napon Somogyország fővárosába látogatván olyanokat talált mondani, hogy egyszerre kell tudni vérrel írt hagyományainkat ápolni és közben modern, 21. századi csúcshaditechnikát felvonultató haderőt építeni, meg hogy a veszélyek korát éljük, amelyben Magyarország ugyan elkötelezett a béke mellett, de a békéhez erő, a fiatalok ereje kell.

Ez Hunniánkban még nem is volna hírértékű, minden valamire való NER-lovag képes és tud zagyvaságokat beszélni, a honvédelmi miniszter ne tudna?! Csakhogy miután délelőtt ellátogatott, lejattolt a III/II-essel, elhelyezte a megemlékezés virágait, kifejtette, főt hajtott, délután „kaposvári látogatásának részeként” ellátogatott a Pannon Lovasakadémiára, ahol részt vett a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár doni megemlékezésén. Az eseményen felelevenítették, újrajátszották a doni tragédiát.

A doni katasztrófát felidéző Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár tagjai.

A Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár olyan idős urakból áll, akik jelmezként korhű egyenruhába bújnak és életük delelőjén is katonásdit játszanak. A hanyatló nyugaton ezt cosplay-nek hívják, csak ők kevésbé veszik magukat komolyan, mint honfitársaink. Van köztük olyan, aki például azt játsza el, hogy ő boldog IV. Károly.

A magát IV. Károly királynak képzelő férfi, a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár tagja (jobbra) a Boldog IV. Károlyra emlékező rendezvényen.

És van, aki ezredesnek képzeli magát, mint a cikk kezdőfotóján a miniszterrel együtt látható Babák László ezredes úr, aki minden bizonnyal A tizedes meg a többiek Dunyhás testvérét igyekezett megformálni

Középütt Dunyhás testvér.

A magát ezredesnek neveztető férfi valójában nyugállományú és nem honvéd ezredes, hanem a polgári védelem volt személyzetis főosztályvezetőjeként képzeli azt, hogy katona.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b) és Babák László ezredes, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület elnöke a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár doni megemlékezésén Kaposváron 2023. január 22-én. Fotó: MTI/Kiss Dániel. A háttérben balra a magát IV. Károly királynak képzelő férfi.

Még ezzel sem lenne baj, tőlem bárki azt fantáziál magáról, amit csak akar, ehhez olyan maskarába bújuk, amilyenbe csak szeretne. Elvégre nyakunkon a farsang. Bár egy szexuálpszichológus tudna mit elemezni a gyerekkori elfojtásoktól, a szadomazochizmus útvesztőin át a látens homoerotikáig.

De még ehhez sem lenne közünk, hacsak Szalay-Felvettnevű Kristófnak volna annyi sütnivalója, hogy a honvédelmi miniszter ilyen megmosolyogtató operettkatonák oldalán való megjelenése, miközben ő meg 21. századi csúcshaditechnikát felvonultató haderőről delirál, nem csak őt, de a magyar honvédséget is lejáratja.

Operettország. A baloldalon a Krakus Péter fedőnevű kommunista III/II-es besúgó, Szita Károly.

És azért arról is ejtsünk egy pár szót, hogy mennyire durván kegyeletsértő az, hogy ezek urak a magyar honvédség legnagyobb 20. századi katasztrófáját játsszák újra, a honvédelmi miniszter értő tekintetétől övezve.

Vajon mit szólna hozzá Magyarországon kívül bármely ország bármely minisztere, ha a nemzet egyik tragédiáját akarnák neki kosztümös férfiak játékos formában előadni? Na ugye. És igaza is lenne a bármely ország bármely miniszterének.

Kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást: http://donably.com/gulyasagyumedia

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: