(Fő)szerkesztői (be)köszön(t)ő – Elindult Magyarország új, hatalomtól független lapja

Gulyás Balázs, a Gulyáságyú Média alapítója.
Olvasási idő: 3 perc.

Rabok legyünk vagy szabadok?

Amikor decemberben eljöttem a Magyar Hangtól, nem úgy készültem, hogy márciusban majd start-up sajtóterméket alapítok. Csakhogy az újságírásban van egy érdekes, sokak által elfeledett jelenség, ez az úgynevezett olvasói igény.

December óta sokan megkerestek, hogy hiányoznak az írásaim: különösen a Magyar Hangban négy évig futott publicisztikai rovatomat és szerelemgyerekemet, a Gulyáságyú podcastot hiányolták. Annyi alkalommal okozott furcsa, gyomortól a szívig terjedő égető érzést az elmúlt hónapokban az, hogy lenne mit, de nincs hová, hogy ez megszülte a gondolatot: legyen egy „hová”.

Ez a hová lesz a Gulyáságyú Média, melyet ma, 2023. március 15-én – mely nem csak nemzeti ünnep, de a Magyar Sajtó Napja is – indítunk útjára, zéró tőkéből, maximális lelkesedésből építkezve, csakugyan start-up alapon. Megannyi barát, támogató, olvasó ingyenesen rendelkezésre bocsátott munkájából is.

Az újságírás hagyományos szabályai és éthosza szerint végezve munkánkat, keresztény, konzervatív szemszögből fürkészve Magyarország és a világ eseményeit, ám semmilyen, a tisztánlátást torzító szemüveget nem viselve, és megértéssel, sőt, érdeklődéssel fordulva más világnézetű honfitársaink felé.

A polgári Magyarországban már-már naivan reménykedve. A mindenkori hatalmat kritikusan szemlélve, de méltányosan bírálva. Tudván azt, hogy korunkban ezen elvek egyesek szemében kacagtatóan, másokéban csak megmosolyogtatóan korszerűtlenek.

Naivitásunk odáig azonban nem terjed, hogy ne volnánk tisztában a magyar független média helyzetével és lehetőségeivel. Lehet, hogy mi leszünk az utolsó független szerkesztőség e hazában, mely elindulhat. Ezzel együtt is a Yoda mesteri elvek szerinti ténykedés („Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!”) mellett tettük le a galaktikus kreditet.

Roppant megtisztelő, hogy elfogadták a felkérést a lap védnöki testületének tagjai közé felkért tekintélyek, akik az alapító reményei szerint garanciái lesznek annak, hogy nem térünk el a kezdeti irányvonaltól: Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke; Jeszenszky Géza történész, egyetemi tanár, korábbi külügyminiszter és Pálinkás József atomfizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke.

Bár a hírversenyben nem kívánunk részt venni, a Gulyáságyú Médián nagyon is lesznek hírek, mégpedig szándékunk szerint olyan információk, melyek másutt nem jelentek meg. Ugyanakkor a celebekről, tiktoksztárokról, legendás férfiakról, hercegekről, tisztekről, tisztviselőkről, kegyencnőkről, testőrökröl, bankárokról, és a kormányzóról szóló híreket ne nálunk keressék.

Folytatódik a közéleti publicisztikák megjelentetése, és a Gulyáságyú podcast is visszatér a második évaddal. Ezen felül helyi közvetítések, videók, eseményekről történő tudósítások színesítik a palettát.

A Gulyáságyú podcast első adása már el is készült, ráadásul egy roppant őszinte beszélgetés született Hodász Andrással, a kormánykritikus katolikus pappal, aki nemrég otthagyta a klérust.

Az áprilisi pápalátogatásra is exkluzív anyaggal készülünk, egyike leszünk annak a pár sajtóterméknek, mely Ferenc pápa kíséretében ott lesz a pápai különrepülőn.

Kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást: http://donably.com/gulyasagyumedia