Állatkínzás miatt jelentették fel Felcsút fideszes országgyűlési képviselőjét

Tessely Zoltán Mészáros Lőrinc társaságában.
Olvasási idő: 5 perc.
Tessely Zoltán Mészáros Lőrinc társaságában.

Eljutott lapunkhoz annak a feljelentésnek a szövege, melyet Tessely Zoltán, a Fejér megye 3. választókerület fideszes országgyűlési képviselője ellen állatkínzás, valamint – ahogy a feljelentő fogalmaz – „belterületi villanypásztor kihelyezése” miatt tett egy bicskei lakos.

Az apropót az szolgáltatta, hogy amint azt február végén fényképekkel illusztrálva megírtuk, a Felcsútot is magában foglaló választókerület fideszes honatyája árammal vette körbe Bicskén található irodáját, amely arra szolgál, hogy a választópolgárok meglátogathassák ügyes-bajos dolgaikkal a képviselőjüket.

Kis feszültség Bicskén

Tessely Zoltán akkor úgy reagált kérdéseinkre, hogy „félreértjük” őt, azt ugyanakkor elismerte, hogy csakugyan villanypásztorról van szó, és valóban áram is van benne, igaz, mint elmondta: kisfeszültségű. Ezzel együtt az eszköz szerinte nem az iroda biztonságát szolgálja, ugyanis azt a képviselő elmondása szerint „riasztó és kamera hivatott biztosítani”.

Azt is megkérdeztük a fideszes képviselőtől, hogy volt-e valamilyen atrocitás az irodája ellen a múltban, amely indokolná ilyen eszköz használatát, ám azt felelte, hogy nem volt számottevő ilyen eset.

A világhírű bicskei magasugró eb

Tessely Zoltán februárban azt is elárulta, kisállat villanypásztorról van szó, ugyanis néha beengednek az udvarba egy kutyát, amelyik „nagy szabaduló művész”.

„Inkább őt szeretnénk a kerítésen belül tartani vele, mintsem mást kint”

– szögezte le a kormánypárti honatya.

Tessely Zoltán azt is megemlítette válaszában, hogy nem gondolt rá, hogy az eszköz installálását bárki offenzívnak érezheti, de most ebből a nézőpontból valóban „nem tűnik túlságosan jó üzenetnek”. A képviselő még meg is köszönte, hogy felhívtuk erre a figyelmét, és megígérte, hogy a jövőben csak akkor teszik fel az utca felőli rugót, ha jön a „vendég”, azaz a kutya.

A kutya-teóriának ugyanakkor némiképp’ ellentmond, hogy az eszközt, melybe áramot vezettek körülbelül másfél méter magasságban telepítették. Arról nem is beszélve, hogy mennyire humánus villanypásztorral „nevelni” egy kutyát.

A gyanú

A mostani, lapunkhoz eljutott, a Bicskei Rendőrkapitányságon tett feljelentés úgy fogalmaz, hogy a fideszes képviselő ügyfélszolgálati irodája köré telepített villanypásztorral az ott tartott kistestű állat esetében a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet 16.§-ának megszegésével állatkínzást követ el. E szakasz ugyanis kimondja, hogy

„a kedvtelésből tartott állatokkal kíméletesen kell bánni, azoknak szükségtelenül fájdalmat, szenvedést, illetve félelmet okozni nem szabad”.

A Tesselyt bepanaszoló helyi polgár – akivel ugyan felvette lapunk a kapcsolatot, ám névtelen kívánt maradni – azt is nehezményezi, hogy a fideszes képviselő nem helyezett ki figyelmeztető táblát arról, hogy a kerítés tetején villanypásztor került felszerelésre és abban áram van.

„Ha egy gyerek a bepattanó labdája után bemászik, akkor agyonüti az áram?”

– teszi fel a kérdést a feljelentő, aki arra kéri feljelentésében a bicskei rendőrkapitányt, hogy vizsgálja ki bejelentését, intézkedjen az állatkínzás azonnali megszüntetéséről, a villanypásztor lakóterületről való eltávolíttatásáról, amíg – ahogy beadványban fogalmaz– „ez állat, vagy emberéletbe nem kerül”.

Lapunk úgy értesült, hogy mivel mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselőről van szó, ezért a Bicskei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya illetékességből a Központi Nyomozó Főügyészséghez tette át a feljelentést.

Ugyanebből, a feljelentés áttételéről szóló határozatból derül ki, hogy a gyanú pontos megnevezése „maradandó egészségkárosodást vagy pusztulást okozva elkövetett állatkínzás vétsége”. Ez a Büntető Törvénykönyv szerint két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A villanypásztorok telepítéséről egy igen régi szabvány rendelkezik: a MSZ 20860-4:1987-es. Ez például kimondja, hogy amennyiben a „karám” a közlekedési utaktól 10 méternél kisebb távolságra fekszik (mint például esetünkben), akkor kötelező jelzőtáblát kihelyezni. Ugyancsak vonatkozhat ez esetre az építési követelményekről szóló 253/1997. kormányrendelet, mely kimondja, hogy a telek homlokvonalán álló kerítésen a közterület használatát veszélyeztető megoldást csak a gyalogjáró szintje felett legalább 2,00 m magasságban (ez esetünkben nincs meg) és a kerítés belső oldalán (ez esetünkben megvan) szabad alkalmazni.

Tessely képviselő az előző ciklusban a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosi feladatokat is ellátta, ám ezen munkájára a tavalyi választásokat követően már nem tartott igényt Orbán Viktor miniszterelnök.

A Gulyáságyú Média Tessely Zoltán képviselői irodájánál készült felvételei:

Korábbi írásunk a témában:

Kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást: http://donably.com/gulyasagyumedia

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: