70 milliót kaptak a Békemenet szervezői februárban a Fidesz pártalapítványától

Gáspár Győző, Fásy Ádám és Semjén Zsolt a 2022-es Békemeneten.
Olvasási idő: 3 perc.

Idén eddig csupán egyszer ült össze a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA) kuratóriuma, hogy a közpénzből működő szervezet támogatásokat osszon szét.

A február 10-én tartott kuratóriumi ülésen tizenkét támogatandó pályázatot hagytak jóvá, összesen közel 100 millió forint összegben. A Kövér László házelnök, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Kavecsánszki Ádám alkotta kuratórium néhány NGO-nak és pár magánszemélynek adott a 2023-as ülésén támogatást.

Magánszemélyek kutatási ösztöndíj (2 fő, fejenként 600 ezer Ft) és brüsszeli gyakornoki ösztöndíj (5 fő, fejenként 900 ezer Ft) címén részesültek szponzorációban. Az egyik 600 ezer forintos kutatói ösztöndíjat egy, magát a közösségi médiában a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtó-kapcsolattartójaként feltüntető nő nyerte, míg a másik, ugyanekkora összegű támogatást pedig egy olyan férfi, aki korábban a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, majd Magyarország pretoriai nagykövetségén volt gyakornok.

Messze a legnagyobb összeget, a szétosztott pénz 75%-át, 70 millió forintot a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítványa, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) nyerte. A Fidesz pártalapítványának közlése szerint e támogatás célja a CÖKA „évi működési költségeinek és programjainak szervezési és lebonyolítási költségeinek támogatása”, így könnyen lehet, hogy egy következő Békemenetet is ebből fognak finanszírozni.

A CÖKA tavaly 65 millió Ft-hoz, 2021-ben, 2020-ban és 2019-ben pedig egyaránt 60 millió Ft-hoz jutott SZPMA-tól.

 

 

Ám nem kell beérniük csupán ennyivel. Az Átlátszó összesítése szerint 2016-ban az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek tolta meg 508 millió forint közpénzzel a CÖF-CÖKA kormánypárti munkáját, majd 170 milliót kaptak az állami tulajdonú lottóvállalat, a Szerencsejáték Zrt. leánycégétől, aztán tavaly 25 millió forintot a szintén állami Magyar Fejlesztési Banktól és még 40 milliót a Szerencsejáték leánycégtől. Tavaly a Szerencsejáték Zrt. további 70 millió Ft-ot biztosított nekik, ám az állami tulajdonú Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. csupán további 3 millióval szúrta ki a szemüket.

Lapunk megkérdezte Csizmadia Lászlót, a CÖF alapítóját, a CÖKA kuratóriumának elnökét, hogy mire tervezik költeni a Fidesz pártalapítványán keresztül megszerzett közpénzt, amikor és amennyiben választ kapunk, frissítjük e cikkünket.

Frissítés 2023. április 2.:

Válaszolt kérdéseinkre CÖF-CÖKA elnöke, Csizmadia László:

A Békemenetet szervező CÖF pénzügyeiről nyilatkozott elnöke, Csizmadia László

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást: http://donably.com/gulyasagyumedia

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: