Beszámoló a Völner-Schadl per előkészítő üléséről (videóval)

Völner Pál február 23-án a Fővárosi Törvényszék előkészítő ülésén beszél.
Olvasási idő: 3 perc.

Meghallgatta Völner Pált csütörtökön a Fővárosi Törvényszék a Völner-Schadl ügy néven közismertté vált büntetőügy előkészítő tárgyalásán mint másodrendű vádlottat.

A bíró kérdésére az egykori fideszes államtitkár nem ismerte el a bűnösségét. Úgy nyilatkozott, hogy „egyetlen részletében sem” követte el, amit a terhére rónak.

Völner ugyanakkor kérte a bíróságtól, hogy a nyomozás során titokban rögzített telefon-beszélgetések teljes szövege legyen megismerhető a perben. Szerinte így az is kiderülhetne, hogy miért nem ülnek a vádlottak padján azon a személyek, akikről a sajtó is azt találgatta korábban, hogy miért nem csücsülnek vajon ott.

„Szia Pali!”

Eztán Völner Pál védője kapott szót, aki azt mondta, Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára kulcsszereplő, ő Völner vallomását támasztotta volna alá, ha engedik korábban meghallgatni.

Az is kiderült, hogy Süli János Paks-ügyi miniszter meghallgatásánál az ügyészség akadályozása miatt nem lehetett ott Völner ügyvédje. Hosszasan beszélt a védő arról, hogy Völner mentelmi joga okán jó pár bizonyítékot ki kellene zárni a perben, sőt szerinte eleve nem is rögzíthette volna azokat a nyomozóhatóság.

Völner ügyvédje kezdeményezte Trócsányi László egykori miniszter, jelenlegi fideszes EP-képviselő, valamint Jeney Orsolya és Hajas Barnabás államtitkárok meghallgatását.

Völner Pál védője szerint „elkerülhetetlen”, hogy idézzék a perben Varga Judit igazságügyi minisztert is, hiszen a vádat képviselő ügyészség is több pontban utal a miniszter személyére. Már csak azért is, mert az ügyvéd kijelentette, hogy Schadl György találkozott Varga Judittal – Völner jelenlétében.

Az ügyvéd felvetette, hogy csodálja, hogy az ügyészség ugyan lefoglalta Völner Pál telefonját, ám a periratokban nem találhatóak meg a Varga Judit és Völner közötti SMS-beszélgetések, amik Völner védője szerint döntőek lehetnének. Ennek illusztrálására fel is olvasott egyet közülük, melyet az igazságügyi miniszter asszony küldött Völner Pálnak:

„Szia Pali! XY beszélt veled VH [végrehajtói – a szerk.] ügyben?”

Az ügyvéd utalt rá, hogy több is van ott, ahonnan ez jött, és ha az ügyészség ezeket nem is csatolta be, a védelem meg fogja ezt később tenni.

A Szabadsajtó Klub című műsorunk adott heti adásában részletesen beszámoltam a tárgyalásról. Videót is készítettem Völner vallomástételéről, azt itt tudja megtekinteni:

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást: http://donably.com/gulyasagyumedia

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: