Integritás Hatóság: nincs és nem is lesz lehetőség mutyit személyesen bejelenteni

Integritás Hatóság.
Olvasási idő: 4 perc.

Több ellenzéki politikus is próbálkozott a közelmúltban személyesen bejutni az elviekben az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzését ellátó államigazgatási szerv, az Integritás Hatóság (IH) épületébe. A tavaly november 19-től működő korrupcióüldöző hatóságot az EU-pénzek megszerzése érdekében, az Európai Bizottság feltételeinek megfelelően állította fel a kormány.

Mártonokat nem engednek be

Előbb Tompos Márton, a Momentum szóvivője és országgyűlési képviselője igyekezett bejutni és öt, EU-s pénzeket érintő ügyben beadvánnyal élni, majd Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke érkezett a hivatalhoz egy fideszes polgármester korrupciógyanús ügyével, ám ő is zárt ajtókat talált a korrupcióüldöző hivatalnál.

Később az RTL Híradó stábja is a politikusokhoz hasonlóan járt. Ők eggyel beljebb, a portáig jutottak, ám ott azt mondták nekik, hogy „jelenleg nem fogadnak senkit”.

A héten a Népszava cikkezett arról, hogy bár már négy hónapja működik, nincs sok nyoma az Integritás Hatóságnak. A Népszava azt szerette volna megtudni, hogy konkrétan bármilyen, korrupciógyanús ügyben élt-e már a hatóság a törvényben biztosított jogával, azaz indított-e vizsgálati eljárást, kezdeményezte-e más szerv eljárását, indított mulasztási pert a bíróságon. A napilap sokadszorra feltett kérdéseire sem válaszoltak, lapunknak azonban legalább egy kérdésben sikerült választ kicsikarnia a szervből.

Személyes panasz nuku

A Gulyáságyú Média megkereste a hatóságot, hogy magyarázatot kapjunk arra, miért nem lehet személyesen beadvánnyal élni, hiszen a honlapjukon is azt írják, hogy

„személyes panasz, illetve bejelentés felvételére jelenleg nincs lehetőség. Kérjük szíves megértésüket és türelmüket a megfelelő rendszer létrehozásáig.”

Ennek kapcsán azt kérdeztük tőlük, hogy tekintettel arra, hogy már négy hónapja létrejött az Integritás Hatóság, pontosan mikorra tervezik létrehozni a „megfelelő rendszert”, mikortól lehet személyesen panaszt, illetve bejelentést tenni.

Az IH példás gyorsasággal, egy nap alatt választ adott. Mint kiderült, a fenti, a „honlapjukról” (erre a cikk végén visszatérünk) származó idézet – mint írták – „félreérthetően fogalmazódott meg”, és ígéretet tettek, hogy hamarosan javítják a kétértelmű szöveget. (Azóta javításra is került.) A hatóság kommunikációs vezetője még azt is hozzátette, hogy

„ismételten köszönöm, hogy felhívta a figyelmet a hibára, és további, javító szándékú észrevételeit is örömmel vesszük”.

A hatóság a lapunknak adott válaszban leszögezte, hogy a korrupciós esetek bejelentésére mindössze egy e-mail cím áll rendelkezésre (bejelentes@integritashatosag.hu), személyes bejelentésre nincsen lehetőség, így jelenleg ez az egy e-mail cím jelenti az Integritás Hatóság kapcsolatát a külvilággal.

Korszerű digitális eszközök

Az IH illetékese azt is hozzátette, hogy korábbi nyilatkozataikban is elhangzott: „a Hatóság korszerű, digitális eszközökkel végzi korrupcióellenes munkáját”. (Ezek szerint ezen a fenti e-mail címet kell érteni.) Hozzátették, hogy stábjuk „folyamatosan dolgozik” új online felületei felépítésén: e munka tervezési és beszerzési folyamata „jelen pillanatban is zajlik”. Ennek határidejére nem adott felvilágosítást a négy hónapja működő Integritás Hatóság.

A történethez tartozik, hogy az IH-nak valójában nincs saját, önálló honlapja. Webes jelenlétüket egy pár soros üzenet jelenti a webes felületüket a kormány honlapján belül. Ez az oldal is hol elérhető, hol nem. Cikkünk írásakor, szerda délután előbb működött, majd hibaüzenet fogadta munkatársunkat. Az integritashatosag.hu oldalukon pedig az az üzenet fogadja a látogatót, miszerint „a domain már aktív, de még nem került beállításra […] a megnyitott domain nem mutat aktív tárhelyre”.

Hadházy próbafeljelentése

Friss fejlemény, hogy Hadházy Ákospróbafeljelentést” tett egy 40 milliárd forintos Mészáros Lőrinc-mutyi ügyében, hogy így „tesztelje” az Integritás Hatóságot. A független országgyűlési képviselő megjegyezte, hogy

„természetesen tudom, hogy a »rendőrség« el fogja szabotálni a nyomozást”.

Ami miatt mégis megteszi, hogy az IH-hoz fordul – magyarázta, az az, hogy legalább egyszer tesztelje őket, „azt a kirakat hivatalt, amit az EU-Ügyészség látszatpótlására hozott létre a kormány”.

Hadházy nemrég az iváncsai, már majdnem teljesen felépült akkumulátorgyárnál akciózott, melyet a Gulyáságyú Média kamerái rögzítettek:

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást: http://donably.com/gulyasagyumedia