Rolex, pezsgő, család: Megírta a NER-lovagok himnuszát Kis Grófo (videó)

Kis Grófo Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnökének társaságában.
Olvasási idő: 6 perc.

Új videoklippel jelentkezett pénteken a mulatós popzene Uhrin Benedek-szerű trash-jelenségeként indult, mára már azonban sokak által komolyan vett előadója, Kis Grófo.

Az „Euro” címmel megjelent opusz dalszövegéről egyből eszünkbe juthat, hogy ez lehetne a Nemzeti Együttműködés Rendszere újgazdag haszonélvezőinek, a NER-lovagoknak az indulója. (Az új NER-himnuszt meghallgathatja e cikk végén.)

Rolex, pezsgő, fullos verda, euró, család

Ez könnyen belátható, ha idézünk az új nóta szövegéből és magából a videoklip képi anyagát is tanulmányozzuk. A számban Kis Grófo ugyanis mintegy a muzikális Tiborcz Istvánná, Matolcsy Ádámmá, vagy hogy az eggyel előttük járó, úttörő nemzedéket is megemlítsük: Habony Árpáddá nemesülve az dalolja, hogy:

„Ő a király ezt már mindenki tudja / Csillog a Rolex és a pezsgőt kibontja [...] Az autód fullos verda / Aki veled mulat annak nincsen gondja, / Ma táncoljál, mutasd meg újra, hogy ki a király [...] A környéken neked nincsen párod [...] Mert tisztelnek, mindenhol tisztelik a nevedet...”

A refrénben pedig mintha Kis Grófo a NER-oligarchák nevében pökhendien leteremtené az ország másik felét (a nem NER-lovagokat), hogy fogják már fel, ők (a Grófo személyében megidézett pufimellényes közbeszerzésbajnokok) nem élhetnek másképpen, nem változhatnak meg, nem adhatnak mást, csak mi lényegük:

„Azt az egyet értsétek már meg / Olyan, mint a Grófo még nem született meg / Euróval tele a zsebe, / Nem bír vele senki sem...”

Borkai Zsolt babérkoszorújával (fügefalevelével) ékesített zászlórendjének arany fokozatát érdemli a mulatóssztár a NER-huszárok színlelt, hamis életfilozófiáját hiteles módon megidéző azon dalrészletért, amelyben miközben a felvételeken Kis Grofó megannyi vonagló (koreográfia: Kurucz Benji – sikereinek bizonyítéka, hogy ő tanította táncolni Zámbó Krisztiánt is), könnyűvérű és könnyedén öltözött nővel mulat egy egy kastélyban, azt énekeli, hogy:

„A mindened, a gyönyörű családod / A környéken neked nincsen párod”.

Vonagló NER-dámák és a NER-lovag

A képi világot tekintve (forgatókönyv, rendező, operatőr, fővilágosító, utómunka: Hőna Dávid (magyar vízilabdázó és rapper)) egy kastélyban járunk (Hatvanpuszta, Tura?).

Protagonistánk, Kis Grófo feldob egy kéteurós érmét, melynek hatására máris megtelik élettel és bulizó csélcsap természetű nőkkel a palota: indul a mulatási.

A könnyűvérűek között jól láthatóan van egyfajta tápláléklánc: vannak, akik leülhetnek egy asztalhoz a főhőssel, mások csak arra érdemesek, hogy kitöltsék neki a pezsgőt. Érdekes mellékkörülmény, hogy Grófonk – a verdákkal ellentétben (lásd fent) – pezsgőből nem a fullosat részesíti előnyben, beéri egy húszezer forintos palackárú nedűvel. Pedig, például éppen Hatvanpusztán vannak kevésbé csicskagyász sampányok, akár 1,3 millió forintért is. Mivel a művész poharába is a pezsgő márkáját marták bele, szponzorációra gyanakszunk.

Hegel: ellentmondás mint a fejlődés mozgatója

Művészeti koncepciónak tűnik a kommersz és a NER-lovag-kompatibilis elemek vegyítése. Kis Grófo egyik közeli hölgyismerőse például miután pizzát fogyaszt, egy kétszáz euróssal törli meg hazaszeretettől és szilikontól és duzzadó ajkait.

Ez utóbbi elem később is visszatér. Az énekes egyik táncpartnere nem a legnagyobb, 500 eurós címletből, hanem 50 eurósokból tart magánál és számol meg egy köteget. Ez talán utalás lehet a miniszterelnök úr egyik korábbi bonmot-jára, miszerint: „most kell szerénynek lenni, mert most van mire”.

Eztán össztánc következik a márványtáncparketten – a hölgyemények egészen kis estélyiben – , majd összgimnasztika a haszienda kertjében, az orangerie-től jobbra (meleg ruhában, mert ahhoz, hogy nyári sláger lehessen az „Euro”, késő télen kellett rögzíteni a klipet – az éghajlatváltozás áldásainak köszönhetően már ezen évszakban is lehet kis hazánkban nyári slágerhez képanyagot forgatni). E ponton a gitártéma és annak előadása egyébként egész jó (Leczó András Nótár Mary gitárosa).

Ezt követően kapjuk meg a YouTube-videó indexképén is látható nagyjelenet: a szövegben odaérünk, hogy „tisztelnek, tisztelik a nevedet”, ennek illusztrálására trubadúrunk végigvonul a kollagén-, szilikon, hiarulonsav- és tetoválássorfal előtt, amazo(no)k pedig éljenzik a NER-lovagot megszemélyesítő művészt. Kis Grófo könnyen dekódolhatóan büszke a sikerére.

A versenytársak megjelenése és karnevál a záportározónál

Az események az ilyenkor kihagyhatatlan módon szerepeltetendő beltéri úszómedencénél (ha netán Tihanyban forgatták a klipet, akkor: a záportározónál) folytatódnak. Grófo valamiért e helyszínre nem tart a menyecskékkel. A dalszövegben éppen a fullos verdáról nótázik, lehet, hogy a pancsolás alternatívájaként inkább azzal cirkál.

Itt aztán ismét az elgondolás értelmezhetetlen, gyors fordulata játszódik le a másodperc tört része alatt, ugyanis míg Grófo igazi NER-lovagként eddig elbírt a több tucat kishölggyel, most a parkett sebtében megtelik férfiakkal (na jó, a gitárossal együtt összesen hárommal), akik rárepülnek Grófo nőire.

Igaz, e jelenet nem tart tovább pár másodpercnél, aztán újra Grófo a „king of his castle”.

Alapos elemzés után két magyarázatunk is született arra, e szélsebeses koncepcióváltás miképp’ illeszthető be a nagy egészbe.

  • a.) A hímek csupán pár másodperces szerepeltetésével, majd nyom nélküli eltüntetésével Grófo azt kívánta szemléltetni, hogy miképp’ végzi, aki szemet vet az ő háremére. E megoldást erősíti, hogy a férfiak elillanása után jön szövegben az a rész, hogy „Azt az egyet értsétek már meg / Olyan, mint a Grófo még nem született meg”.
  • b.) Ennek alternatívája a „ha közénk tartozol, meghosszabbítunk Bicskéig!” A Fidesz és a miniszterelnök régóta követett attitűdje (és mostanában mintha Gyurcsány Ferenc is valami hasonlóról beszélne) , hogy aki az ő brancsának tagja, az hibázhat nagyot is, ha hűséges, megvédik.
    „Aki bármelyikünknek jön, az mindannyiunkkal jön szembe!”
    – fogalmazott a DK elnöke. Valami hasonlót akarhat üzenni Grófo is.

Eztán ismét polgári, keresztény-konzervatív miliő: ereszdelahajam, stroboszkóp, gemeinschaftstanz, fux, bikinis lányok feltöltött ülepekkel, patakzó szponzorpezsgő, Rolex, Grófo mint vidéki hűbérúr. Végül függöny (műbársony).

A kérdéses klipet itt tudja megtekinteni:

A polgári életben Kozák László nevet viselő mulatós énekes tavaly részt vett a Fidesz oldalán az országgyűlési képviselőválasztások kampányában. Több kormánypárti politikussal, köztük Szijjártó Péterrel, Varga Judittal és Rogán Antallal is fotózkodott (utóbbit korábban még igazi bulibárónak is nevezte) és természetesen Németh Szilárddal sem hagyhatta ki a közös szelfit.

Kis Grófo Németh Szilárd társaságában a Fidesz eredményváróján 2022. április 3-án.
NER-himnusz. Kis Grófo Németh Szilárd társaságában 2022. április 3-án a kormánypártok eredményváróján.

Kis Grófo pár nappal a voksolás előtt még a miniszterelnököt is meglátogatta a Karmelita kolostorban (Várszínházban), hogy hitet tegyen mellette:

„Csak ön, csak a Fidesz. [...] Itt az ideje felvállalni. ”

– mondta ezzel halált megvető bátorságról tanúbizonyságot téve az Orbán Viktor közösségi médiás oldalára feltöltött videóban a tavalyi választások előtt az énekes.

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást: http://donably.com/gulyasagyumedia