Mikszáth-díjat kapott a miniszterelnök Orbán-pólós rajongója – Portré

Szilágyi Ákos Orbán Viktor társaságában.
Olvasási idő: 6 perc.

Igen részletes portrét rajzolunk Szilágyi Ákosról, Orbán Viktor talán legnagyobb magyar rajongójáról, aki pár napja fogtechnikusként megkapta a szerkesztőknek, hírlapíróknak adható Mikszáth-díjat. Felvázoljuk amerikai tartózkodását, hogyan írt közös dalt Szikora Róberttel, sorra vesszük cégügyeit, valamint a lyukakat az életrajzában.

Idén tizenhetedik alkalommal adták át a Mikszáth Kálmán-díjat. A 2006-ban alapított elismerést minden évben a nyomtatott és az elektronikus médiában nyújtott kiemelkedő újságírói és szerkesztői tevékenység, illetve rádiós műsorvezetői munka elismeréseként adják át.

A március 18-i esemény a Mikszáth Kálmán Kulturális és Média Alapítvány és az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József által életre hívott, és jelenleg az Antall Archívumot kezelő Batthyány Lajos Alapítvány közös szervezésében jött létre. Simon János szociológus-politológus, a Mikszáth Alapítvány elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott:

„Érdemes ápolni és foglalkozni a konzervatív és keresztény értékeket képviselő alapítvánnyal.”

A Mikszáth Kálmán-díj idei díjazottjai között találjuk Szilágyi Ákost is, akit – ellentétben József Attila-díjas és Pulitzer-emlékdíjas költő, közíró névrokonával – eddig nem „a nyomtatott és az elektronikus médiában nyújtott kiemelkedő újságírói és szerkesztői tevékenységéről, illetve rádiós műsorvezetői munkájáról” lett ismert a magyar közéletben.

Bölcs és sokat bizonyított vezetőnk

A férfit akkor ismerhette meg a szélesebb közönség, amikor a 2021-es kötcsei polgári pikniken egy egész felsőtestét beborító, Orbán Viktort ábrázoló, „The leader of Europe” („Európa vezére”) feliratú pólóban fotózkodott a pólón ábrázolt miniszterelnökkel. A felsőruházatáról nevezetessé vált férfi azóta több nyilvános szereplésén is e ruhadarabban, máskor annak a Donald Trump volt amerikai elnököt ábrázoló, „The leader of the free world” („A szabad világ vezére”) feliratú párjában jelent meg.

Szilágyi 2002-ben alapította meg a New York Polgári Kört, és vitathatatlan rajongója Orbán Viktornak. Tavaly az orosz-ukrán háború kapcsán a PestiSrácok.hu-nak nyilatkozva azon tépelődött, hogy

„Meddig kell jogos indulatainkat lenyelve fejet hajtani, és mikor kell kardot rántani, megelőzendő a teljes pusztulásunkat. [...] A kérdés csak az, eltaláljuk-e azt az időpillanatot amikor nem lehet már tovább hátrálni. Nekünk van egy bölcs és a politikai előrelátásban már sok esetben bizonyított vezetőnk. Bízzuk rá civil indulataink összefogását és kezelését.”

Szereted a nemzeti színeket? Fizess!

Az ötvennyolc éves férfit a díjazottak hivatalos felsorolása műsorvezetőként és riporterként említi, míg a Magyar Hírlap díjátadóról szóló cikke „szerkesztő-riporter (New York Hungarian, Magyar Trikolór)” megnevezéssel hivatkozik rá. „New York Hungarian” néven a Google nem talál sajtóterméket, még úgy sem, ha a keresésbe belefoglaljuk Szilágyi nevét is; míg a „Magyar Trikolór” Szilágyi vállalkozása, amely azt kínálja, hogy (legalább) 3000 Ft adomány befizetése ellenében „regisztrált zászlóvivőként” részt vehetünk a budapesti Andrássy úton évente megrendezésre kerülő – ahogy ők írják – „zászlóvitelen”.

Az Andrássy úton önkéntesek által évente végigvitt zászlót, a „nemzeti trikolór felvonulást” a Fidesz pártalapítványának a „mintaprojektjei” között említi.

A „zászlóvitelhez” tartozik egy – ahogy Szilágyi mondja – „We Are the World”-féle dal is, ez lett a „Lobogó dal”. Ennek ő írta a szövegét, Szikora Róbert zenésítette meg és többek között Demjén Ferenc, Charlie, Varga Miklós, Vastag Csaba és mások éneklik. Szilágyi szándéka szerint az ő segítségükkel szeretné elérni „a mai fiatalok köreit”, akiket – mint elmondta – nem könnyű elérni,

„de gondoltam, hogy egy populárisabbnak hangzó dal őket is megérintheti valahol”.

Ezen felül a Magyar Trikolór Kft. a kiadója „A magyar trikolór tizenkét hónapja – A nemzet naptára” elnevezésű falinaptárnak, amelynek az az üzleti modellje, hogy amatőr fotósoktól vár fotópályázatokat, mely képek témája bármilyen módon és formában a magyar trikolór. Szilágyi Ákos (és egy azonos vezetéknevű nyolcvanhat éves hölgy – bizonyos jelekből arra következtethetünk, hogy Szilágyi Ákos édesanyja) cége pedig fenntartja magának a jogot, hogy a beérkező alkotásokat az évente kiadott naptárban, valamint egyéb kiadványokban térítés nélkül használhassa.

A vállalkozás feltünteti támogatói között a Fidesz pártalapítványát, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványt. És valóban, 2022-ben 2 millió forintot kaptak „emlékkönyv nyomdai költségeire”, és ugyanebben az évben könyvkiadásra, valamint weboldal-fejlesztésre további 2 millió forintnyi támogatásban is részesültek.

Szilágyi Ákos másik projektjére, az ’56 Lángja Alapítvány égisze alatt megtartott „Magyar Trikolór Gála” szervezési és lebonyolítási költségeinek támogatása adott 3 millió forintot adott a Gulyás Gergelyt és Kövér Lászlót is kurátorai között tudó szervezet.

Egy hét évvel ezelőtti interjúban arra kérdésre, hogy „ha az ember a nemzetét szolgálja – mint a te esetedben ez teljességgel igaz-, akkor az áldozatokkal jár- e?”, így válaszolt Szilágyi:

„Mert a világ nem nagyon szereti, nem nagyon támogatja, ha valaki ilyen jellegű dolgokat vállal fel. Legalábbis anyagilag. [...] Ismerek azért olyan embereket, akik hivatalból kapnak a magyarság szolgálatáért anyagi elismerést, holott tizedét, századát nem teszik annak, mint azok, akik nem kapnak semmit a munkájukért ötven-hatvan éve. [...] Az ember nem a fizetségért tesz eleget a belső késztetésnek. Ha valakinek, valakiknek ez feltűnik és néha még támogatják is, azt örömmel és köszönettel veszem tudomásul. ”

Riporter? Kameraman? Fogtechnikus?

Szilágyi egy 2021-ben vele készült interjúban úgy nyilatkozott, hogy huszonhét évesen, 1992-ben hagyta el Magyarországot, először Dél-Afrikába költözött, ahol az „egészségügyben” helyezkedett el, majd másfél év múlva az afrikai országot is elhagyta, hogy az Egyesült Államokba költözzön tovább, ahol huszonöt évig élt.

Az egészségügyi dolgozói munka minden bizonnyal valós lehet, hiszen több cikk – köztük egy személyiségi jogi pereskedésről tudósító tizennégy évvel ezelőtti írás is fogtechnikusként említi a Mikszáth-díjat „a nyomtatott és az elektronikus médiában nyújtott kiemelkedő újságírói és szerkesztői tevékenység, illetve rádiós műsorvezetői munka elismeréseként” most elnyerő Szilágyit.

Az Orbán-rajongó férfi a 2021-es beszélgetésben említi, hogy Amerikában Hungarian TV Magazine of New York „munkatársaként” dolgozott, ám azt nem árulta el, hogy milyen beosztásban. A Google abban sem a barátunk, hogy kiderüljön, mi a csuda is az a Hungarian TV Magazine of New York. Van ugyan egy ilyen elnevezésű YouTube-csatorna (2022-ben indították), ám azon nem található tartalom.

Egy másik, 2015-ös interjúban úgy teszik fel Szilágyi Ákosnak a kérdést – aki erre helyesel, hogy „a new yorki („New York-i” a helyes alak – a szerk.) magyar tévének is dolgoztál, jelenleg is dolgozol, mint (helyesen a „mint” elé nem teszünk vesszőt, ha állapothatározóként használjuk – a szerk.) riporter, műsorvezető, kameraman”. Ugyanitt Szilágyi megemlíti , hogy a heti egyórás műsort készítő televízió négy fős stábbal dolgozik, illetve dolgozott akkor.

Egy, a Városi Kuríron megjelent, források nélküli, ezért erős fenntartásokkal kezelendő portrécikk szerint három évig, 2006 és 2009 között dolgozott önkéntesként a New York-i magyar televíziónak.

Térjünk vissza a most elnyert elismerés március 18-i átadójára. Ekkor Szilágyi Ákos úgy nyilatkozott a PestiSrácok.hu-féle Ps TV kamerái előtt, hogy egyáltalán nem számított rá, hogy ő is megkapja Mikszáth Kálmán-díjat, ugyanis

„semmilyen díjat soha nem kaptam, tehát ez a derült égből villámcsapás. Aki nincs hozzászokva az elismeréshez, annak ez megható”.
Szilágyi Ákos Németh Szilád Fidesz-alelnök társaságában az Országházban. Forrás: Szilágyi Ákos közösségi oldala.
A pénzügyminiszter rezsibiztos reggelije. Szilágyi Ákos az Országházban Németh Szilád Fidesz-alelnök társaságában, aki a Mikszáth-díjhoz gratulál neki. Forrás: Szilágyi Ákos közösségi oldala.

Jól láthatóan a Ps TV díjátadóra kiküldött munkatársa sem tudott mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy egy szerkesztőknek, újságíróknak, rádiós műsorvezetőknek adható díj kapcsán kell kérdeznie a férfit, így – ellentétben a többi díjazottal – nem is az újságírói tevékenysége kapcsán kérdezte Szilágyit, hanem az Orbán-pólójáról:

Még Gyurcsány Magyarországába is lehet visszavágyni

A Mikszáth-díj átadása alkalmával nem akárki, hanem Bayer Zsolt fideszes publicista méltatta Szilágyi Ákost, oly módon, hogy elmesélte, jártak ők már együtt Alaszkában is. Bayer ekkor jött rá, hogy „ez az ember szenvedélyesen szereti a hazáját”. Bayer azt vette észre, hogy Szilágyi

„hiába ment el a nyolcvanas években – ó Istenem, hányan tervezgettük akkoriban ugyanezt! – , s hiába szerette az akkori Amerikát, Ákos nem volt otthon ott. [...] Még Gyurcsány Magyarországába is lehetett visszavágyni…”

Mint fentebb említettük, Szilágyi Ákos valójában a jobboldali MDF-FKGP-KDNP koalíciós kormány, Antall József miniszterelnöksége idején, 1992-ben hagyta el Magyarországot. A már többször idézett 2015-ös interjújában úgy fogalmazott, hogy szerinte

„teljesen mindegy, hogy az ember hol él, így is úgy is megmarad magyarnak. […] én sehol nem vagyok itthon, én mindenhol otthon vagyok.”

Lapunk négy különböző e-mail címén kereste Szilágyi Ákost, kérdéseket küldtünk neki életútjával kapcsolatban. Amennyiben választ kapunk, frissítjük e portrécikket.

Frissítés 20:15

Cikkünk megjelenése után nem sokkal kaptunk választ Szilágyi Ákostól. Legtöbb kérdésünkre azonban nem szeretett volna válaszolni, azt írta, „sajnos” a kérdéseink többsége „teljesen irreleváns egy életút interjú tekintetében”. (Nem kértünk tőle életútinterjút, csupán kérdéseinkre szerettünk volna választ kapni.) Egyúttal azt ajánlotta, hogy tekintsük „alapnak” cikkünkhöz egy korábbi (cikkünkben fentebb idézett) interjúját.

Egyedül a New York-i magyar televízióval kapcsolatban adott némi – ahogy Szilágyi fogalmazott válaszában – „segítséget”. Ennek kapcsán azt írta,

„a Hungarian TV Magazine of New York a New York-i public access csatornákon látható majd 30 esztendeje, heti rendszerességgel. Jelenleg vasárnaponként az alábbi tájékoztató alapján található meg az aktuális élő internet adás és a Manhattan-i sugárzás időpontja.”

Ám sem arra nem válaszolt a televízió-csatorna kapcsán, hogy a „New York Hungarian” megegyezik-e a „Hungarian TV Magazine of New Yorkkal”, illetve a „New York-i magyar televízióval”, sem arra, hogy mettől meddig és milyen minőségben (önkéntesként-e) dolgozott a csatornánál.

Kérdeztük őt, ám ezen kérdéseinkre már nem reagált, hogy:

  • mi motiválta abban, hogy huszonhét évesen, 1992-ben Dél-Afrikába költözzön?
  • miért gondolta meg magát másfél év múlva és miért költözött tovább, az Egyesült Államokba? Mi tetszett neki akkor, mi vonzotta az Egyesült Államokban?
  • könnyű volt-e zöld kártyát szereznie az Egyesült Államokban?
  • az Andrássy úton évente megrendezésre kerülő zászlóvitelen miért kell a zászlóvivőknek legalább 3000 Ft-ot fizetniük? Ezt mire fordítják? Mennyit fizetnek átlagosan a zászlóvivők?
  • kinél volt szükséges lobbiznia, hogy a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványtól támogatáshoz juthasson két vállalkozása is?

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást: http://donably.com/gulyasagyumedia

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: