Tordai Bence: zöld politika=baloldali politika – Karácsony Gergely nem volt hajlandó válaszolni kérdéseinkre

A Párbeszéd – Zöldek politikusai: Szabó Rebeka, Tordai Bence, Szabó Tímea és Jávor Benedek.
Olvasási idő: 7 perc.

A hétvégén kongresszust és „politikai nagyrendezvényt” tartott az ellenzék talán legkisebb pártja (e kétes dicsőségű címre több esélyes „pályázó” is van), a Párbeszéd. A gyűlésen párt egyrészt átmárkázta önmagát, mostantól a „Párbeszéd – a Zöldek Pártja” névre hallgat, valamint megnevezte az egy év múlva esedékes EP-választásokra a listavezetőjét. A társelnököt, Tordai Bencét, illetve Jávor Benedek listavezetőt kérdeztük pártjuk jövőjéről. Karácsony Gergelynek is küldtünk kérdéseket, a főpolgármester azonban megtagadta a válaszadást a Gulyáságyú Médiának.

A zöld ötven árnyalata

Kétnapos, a szervezet belügyeivel foglalkozó kongresszust és imidzsépítő politikai hétvégét tartott a közvélemény-kutatásokban rendre 1-2%-ra mért népszerűségű Párbeszéd. Ezen a küldöttek megváltoztatták a Párbeszéd Magyarországért Párt elnevezését: mostantól Párbeszéd – a Zöldek Pártja, röviden: Párbeszéd – Zöldek néven politizálnak. Az új pártnév igen hasonlít egy másik ellenzéki kispárt, az LMP-ére, melynek 2020-tól a teljes neve: LMP – Magyarország Zöld Pártja (röviden Zöldek).

Tehát mostantól két nagyon hasonló nevű, ellenzéki single-issue szerveződés is van a magyar Országgyűlésben és hajt a magyarországi vékony zöld szavazóréteg kegyeiért: a Párbeszéd – Zöldek és az LMP – Zöldek.

Jávor Benedek hisz az első önálló mandátumszerzésben

Az idén tíz éves Párbeszéd – Zöldek még egyetlen országgyűlési- vagy európai parlamenti voksoláson sem mérettette meg magát önállóan, így a jövő évi európai parlamenti voksolás lesz az első alkalom, amikor erre sor kerül. A Párbeszéd – Zöldek kongresszusa Jávor Benedeket választotta meg a párt EP-listavezetőjének, aki korábban, a 2014-2019-es ciklusban (az Együtt és a Párbeszéd közös listájáról mandátumot szerezve) már koptatta a strasbourgi ülésterem padjait. Ezen öt éves időszakban Jávor elnyerte a legjobb zöld európai parlamenti képviselőnek járó elismerést.

Tőle lapunk először azt kérdezte, egy tízes skálán mekkora esélyt ad saját mandátumszerzésének, ám ő úgy reagált, nem igazán foglalkoztatja ennek az esélye.

„Dolgoznunk kell, meggyőzni a választókat, hogy Magyarország és Európa sokrétű válságára a zöld válaszok kínálnak megoldást, és mi ezt hatékonyan és eredményesen tudjuk képviselni”

– nyilatkozta a Gulyáságyú Médiának a politikus, aki jelenleg a budapesti városháza brüsszeli képviseletének vezetője.

Középen Jávor Benedek a Párbeszéd - Zöldek 2024-es EP-listavezetője, tőle jobbra Szabó Tímea, a párt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője. Forrás: Párbeszéd - Zöldek Sajtó.

Középen Jávor Benedek, a Párbeszéd – Zöldek 2024-es EP-listavezetője, tőle jobbra Szabó Tímea, a párt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője. Forrás: Párbeszéd – Zöldek Sajtó.

Jávor Benedek azt is mondta, hogy hisz benne, egy jól felépített, egységes zöld kampánnyal megszerezhető a mandátumhoz szükséges társadalmi támogatottság.

Jávor és a Párbeszéd – Zöldek pozitív kampányra készül, amelynek középpontjában azok a zöld megoldások fognak állni, amelyek segítenek kiutat találni Európa jelenlegi összetett kríziséből, amelyet Magyarországon a kormány „még további elemekkel szisztematikusan súlyosbít”.

Tordai: Zöld, zöld, zöld, valamint zöld és még zöld is

Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek társelnöke a hétvégi rendezvényükön úgy fogalmazott, a zöld pártok szerte Európában egyre erősödnek, egyre nagyobb szerephez jutnak, számos országban már kormányzóképes pártokként vannak jelen.

A képviselőnek először azt vetettük fel, hogy nem zavarja-e az, hogy az LMP-nek is igen hasonló neve van (LMP – Magyarország Zöld Pártja), mint amit a kétnapos kongresszusukon ők választottak (Párbeszéd – a Zöldek Pártja)?

Tordai Bence szerint a Párbeszéd – Zöldek és az LMP – Zöldek egymásnak nem riválisai, hanem szövetségesei „egy igazságos zöld fordulat megvalósításában, egy zöld Magyarország és zöld Európa építésében. Örülünk neki, ha még többek számára egyértelművé válik, hogy a magyar Országgyűlésben két zöld párt képviseli a fenntarthatóság és a szolidaritás elveit.”

A képviselő e ponton a Párbeszéd – Zöldek kongresszusán elmondott saját beszédének egy részletét idézte:

„Ma kell elkezdenünk egy új, Zöld Pólus kiépítését. Meg kell megmutatnunk a zöld utat, megképezni a zöld erőt, összehozni egy rendszerkritikus zöld szövetséget. Egy olyan politikai mozgalom építése a feladatunk, amely összefog és megsokszoroz minden zöld erőt és tenniakarást, az igazságos zöld átmenetről szóló szaktudást és társadalmi víziót. Egy olyan mozgalom épül, amelyben otthonra találnak mindazok, akik közel érzik magukhoz a zöld gondolatokat, a zöld értékeket; ahol egymásra ismerünk, és elkezdünk közösen dolgozni."

Tordai: a nem emberi élőlényekre is ki kell terjesztenünk a szolidaritást

Azt is megkérdeztük a társelnök-országgyűlési képviselőtől, hogy miben különbözik, amennyiben különbözik a „Zöldek Pártja” (Párbeszéd) és „Magyarország Zöld Pártja” (LMP) zöldsége? Tordai a különbségeket firtató kérdésünkre úgy felelt, hogy meggyőződésük szerint a zöld politika baloldali politika: a szolidaritás kiterjesztésének politikája.

Szabó Rebeka és Tordai Bence, a Párbeszéd - Zöldek társelnökei 2023. március 26-án. Forrás: Párbeszéd - Zöldek Sajtó.

Szabó Rebeka és Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek társelnökei 2023. március 26-án. Forrás: Párbeszéd – Zöldek Sajtó.

Nemcsak az adott társadalmon belül kell szolidárisnak lennünk, de a jövő nemzedékek felé is, ezen túl globálisan, minden embertársunk irányába, sőt:

„a bolygó nem emberi élőlényeire is ki kell terjesztenünk a szolidaritást”.

Tordai képviselő szerint a valódi zöld politika rendszerkritikus, és nemcsak a hazai „tolvaj, a közpénz ellopására épülő hibrid rezsim vagy spin-diktatúra” kritikusa, hanem a globális, a profitot az emberek biztonsága és a gyerekeink jövője fölé helyező kapitalista rendszer bírálója is.

Karácsony: Világvége vs. hó vége

A Párbeszéd – Zöldek színeiben (pontosabban: színében) politizál Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is, aki nem csak részt vett a hétvégén tartott kongresszuson, de fel is szólalt azon.

Karácsony ekkor úgy fogalmazott, hogy

„az a politika, amiben mi hiszünk, egyszerre képviseli azokat, akik aggódnak a világvége miatt, és azokat is, akik a hó vége miatt aggódnak. [...] Budapest csodálatos megapolisz, de ahhoz, hogy élhetőbb, nyugodtabb legyen, le kell lassítani, és a kisvárosok a nagyvárosokban mozaikját kell felépíteni.”
Karácsony Gergely a Párbeszéd - Zöldek kongresszusának önkormányzati panelbeszélgetésén. Forrás: Párbeszéd - Zöldek Sajtó.

Karácsony Gergely a Párbeszéd – Zöldek kongresszusának önkormányzati panelbeszélgetésén. Forrás: Párbeszéd – Zöldek Sajtó.

Kényes kérdésekre nem válaszol a főpolgármester

A főpolgármesternek is küldtünk kérdéseket a Párbeszéd – Zöldek sajtóosztályán keresztül. Még vártunk is egy napot a Budapest első emberére, ugyanis Jávor Benedektől és Tordai Bencétől már korábban megérkeztek a válaszok és a főpolgármester pártja azzal kecsegtette munkatársunkat, hogy Karácsony Gergely válaszai „a Városházán/nála vannak, ők is igyekeznek a válaszadással”.

Végül a korábban egyeztetett határidő után három órával, sürgetésünket követően azt az üzenet kaptuk Karácsony Gergelytől, hogy lapunknak „nem kíván nyilatkozni”. Elismerjük, kényes témákat is feszegettünk a főpolgármesternek feltett kérdéseinkben, ám azt gondoljuk, hogy az ellenzéki politikusok jogosan bírálják a kormánypártiakat akkor, amikor ők nem hajlandóak a független sajtó kérdéseire reagálni.

Ezen, olvasóink tájékoztatása érdekében feltett kérdéseinkre nem kaptunk választ Karácsony Gergelytől:

  • A Párbeszéden kívül van-e már más politikai szervezet, amely támogatja a 12 hónap múlva esedékes jelöltségét?
  • Elindul-e akár egy DK-s főpolgármester-jelölt ellenében is?
  • Meg tudja-e úgy nyerni a jövő évi választást, ha az ellenzéki pártoknak több főpolgármester-jelöltje van?
  • Zavarná-e a kampányát, amennyiben „Magyarország Zöld Pártja” (az LMP) mást támogatna?

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást: http://donably.com/gulyasagyumedia

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: