Semjén Zsolt elárulta, mely MSZMP-tagoknak van a KDNP-ben helye (videó)

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2023. április 5-én a Karmelita kolostor (Várszínház) előtt nyilatkozik a Gulyáságyú Médiának. A háttérben bal oldalt kordont cipelve Tóth Endre momentumos országgyűlési képviselő.
Olvasási idő: 4 perc.

Kordonbontással kezdte a szerda kora reggelt a Hadházy Ákos független képviselő, valamint a Momentum országgyűlési frakciója. Immár harmadszor bontották el az Orbán Viktor hivatalát, a Miniszterelnöki Kormányirodát szegélyező, annak megközelítését akadályozó kerítést.

Bár az ellenzéki politikusok alapvetően a rendeleti kormányzás ellen szerettek voltak ilyen formán tiltakozni, ám mivel aznap kormányülés volt, így akciójuknak volt egy olyan velejárója, hogy a kerítésbontás miatt odasereglett újságírók hosszú idő után először (egyes miniszterek esetében első alkalommal) kérdéseket tudtak intézni a kormányülésre érkezőkhöz. (A Gulyáságyú Média a helyszínen készült, élőben közvetített videóit e napról ezen link alatt találja.)

A később véres fordulatot vett nap reggelén csípte el pár kérdés erejéig lapunk szerkesztője, Gulyás Balázs Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest a Karmelita kolostor (Várszínház) előtt.

Országépítési terület

A kordonok kapcsán más kormánypárti politikusokhoz és megmondóemberekhez hasonlóan Semjén Zsolt is azt állította, hogy azok azért állnak a Miniszterelnöki Kormányiroda előtt, merthogy az építési terület. Ugyanakkor később, egy másik kérdésre előbbi kijelenésének (és a valóságnak) ellentmondóan úgy válaszolt, hogy szerinte eddig is átjárható volt ez a terület,

„mindenki oda megy, ahova akar”.

Felvetésünkre, hogy ha ez egy építési terület, akkor ő miért nem visel munkavédelmi sisakot, a KDNP elnöke úgy reagált, hogy azért nem, mert neki senki nem mondta, hogy vegyen fel ilyen eszközt.

Semjén ezen felül újságírói kérdésre elárulta, hogy az aznapi kormányülésen „sok nemzet- és országépítő” dologról szó lesz .

Horn Gyula < Nagy Imre < Szili Katalin

Szili Katalin a havi 1,1 milliós miniszterelnöki főtanácsadói tiszteletdíjáért „kiváló munkát végez” – hangoztatta kameránk előtt Semjén, aki szerint attól, hogy valaki harmincvalahány évvel ezelőtt MSZMP tag volt, most még lehet kereszténydemokrata.

Nagy Imrének is szörnyű múltja volt – folytatta a miniszterelnök-helyettes – , mivel azonban a magyarság mellé állt, ezért ő is ott van a magyar pantheonban.

Ehhez hasonlóan Semjén Zsolt szerint vannak olyan érdemek, amelyek harminc évvel a rendszerváltás után Szili Katalin állampárti múltját zárójelbe teszik. Ellenpéldaként a volt miniszterelnököt, Horn Gyulát hozta fel, aki szerinte ugyan messze a mai baloldali politikusok fölé magasodik, ám a karhatalmi múltja miatt nem lehetne KDNP-tag.

Semjén Zsolttal készít videóinterjút lapunk szerkesztője, Gulyás Balázs. Fotó: Malatinszky Dávid.

A pártfegyelem örök, csak a párt változik

Az pedig, hogy Gyurcsány Ferenc több alkalommal is Szili Katalin mint akkori házelnök szavazatával menekült meg a mentelmi joga felfüggesztésétől azért nem zavarja Semjént, mert Szilinek akkor „egy pártfegyelme volt”, és Szili Katalin munkásságában nem az a központi elem, hogy Gyurcsány mentelmi ügyeiben hogyan szavazott és hogy megmentette őt, hanem „amit a nemzetért tett”.

Munkatársunk azon kérdésére, hogy van-e nyilvántartásuk arról, hogy hány volt MSZMP-tag van a KDNP-ben, a miniszterelnök-helyettes úgy reagált, hogy ennek 30 évvel a rendszerváltás után nincs különösebb jelentősége, a helyi szervezetük mérlegeli, hogy felveszik-e az adott volt kommunistát.

A teljes beszélgetés e videóban tekinthető meg:

A Gulyás Balázs műsorvezetésével készülő kétheti politikai háttérműsor, a Szabadsajtó Klub friss adásában is foglalkoztak Szili Katalin KDNP-be való belépésével és a kordonbontás krónikájával, a műsort itt találja:

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást: