A budapesti „átláthatatlan Kreml-hídfőállást” bünteti az USA – Mi van a szerdai szankciók mögött?

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete. Forrás: a budapesti Amerikai Nagykövetség hivatalos Facebook oldala.
Olvasási idő: 6 perc.

Szerdán délutánra sajtótájékoztatót hívott össze a magyar David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete a magyar és a Magyarországról tudósító nemzetközi média számára. A lehető legrészletesebben, legpontosan elmondjuk, igazából milyen büntető-intézkedéseket közölt szerdán Pressman nagykövet és mivel indokolta azokat. Igyekszünk feltárni, hogy mi van az amerikai nagykövet szavai mögött, lefordítjuk diplomáciai nyelvről magyarra a mondatait és röviden bemutatjuk a szankció alá került magyar bankárt. Cikkünk végén megtalálja a helyszínen rögzített videónkat (a szerdaihoz képest javított hanggal).

Jó napot kívánok! – kezdte David Pressman magyarul az értekezletet, melyen rekord számú magyar és nemzetközi médium – köztük a Gulyáságyú Média – vett részt.

A nagykövet bejelentette, hogy a budapesti központú úgynevezett orosz kémbankot, a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) szankciós listára vette az Amerikai Egyesült Államok. Három felsővezetőt, köztük egy magyart: Laszlóczki Imrét, a kémbank elnökhelyettesét és két orosz állampolgárt: Nyikolaj Koszovot az IIB elnökét és Georgij Potapovot, a másik elnökhelyettest szankcionálja az USA.

Laszlóczki Imre, a Nemzetközi Befektetési Bank igazgatótanácsának elnökhelyettese. Forrás: IIB.
Laszlóczki Imre, az orosz kémbank, Nemzetközi Beruházási Bank igazgatótanácsának elnökhelyettese. Forrás: IIB.

Egy nagyobb terv része

Az amerikai diplomata elmondta, hogy az IIB vezetői még azután is egyeztetnek az Orosz Föderáció tisztviselőivel az IIB ügyeiről, hogy Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát.

A budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank és vezetői elleni büntetőintézkedések egy nagyobb szankciós csomag részei. A szerdai napon az Egyesült Államok több mint húsz joghatóságban több mint ötven szervezet és személy ellen jelentett be szankciókat annak érdekében, hogy korlátozza Oroszország és a szankcionált orosz személyek hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerhez.

Pressman nagykövet miután „átláthatatlan Kreml-hídfőállásnak” nevezete az IIB-t, úgy fogalmazott, hogy a bank a jelenléte Magyarország szívében veszélyezteti a magyar nép, az európai szomszédok és a NATO-szövetségesek biztonságát és szuverenitását.

A diplomata által elmondottak szerint az Egyesült Államok több kormányzaton keresztül is sürgette Magyarországot – és más NATO-tagállamokat, amelyek kapcsolatban állnak ezzel az Oroszország által irányított szervezettel –, hogy vegyék komolyan az Oroszország és más olyan országok által jelentett fenyegetést, amelyek nem osztják a nyugati értékeket, különösen a demokrácia és a jogállamiság iránti elkötelezettséget.

Az amerikaiak számtalanszor jelezték az Orbán-kormánynak a kémbank által jelentett veszélyeket

„Ezek az aggodalmak csak fokozódtak Oroszország brutális, teljes körű ukrajnai inváziója és az általa vezetett erők által nap mint nap elkövetett atrocitások fényében”

– szögezte le David Pressman. Amióta ez az Oroszország által irányított szervezet 2019-ben Moszkvából Budapestre költözött, a nagykövet elmondása szerint az Egyesült Államok számos alkalommal felvette a kapcsolatot a magyar kormánnyal, hogy kifejezze aggodalmát az IIB magyarországi jelenléte által a NATO-szövetségre jelentett kockázatokkal kapcsolatban.

Itt érdemes megjegyezni, hogy David Pressman a sajtókonferencián kerülte azt, hogy „banknak” vagy „pénzintézetnek” nevezze a kémbankot. Leginkább az „enitity” angol kifejezést használta rá, azaz magyarul: szervezet, entitás

Rosszindulatú befolyás

– Következetesen megosztottuk magyar partnereinkkel az információkat arról, hogy Oroszország számtalan módon használhatja ezt a hídfőállást arra, hogy kiterjessze rosszindulatú befolyását Magyarországon és az egész régióban – jelentette ki Pressman.

A többi kelet-európai ország az USA kérésére lépett ki?

A nagykövet úgy folytatta, hogy más NATO-szövetségesekkel ellentétben, akik korábban kapcsolatba kerültek ezzel az orosz szervezettel, Magyarország elutasította az Egyesült Államok kormányának aggodalmait azzal kapcsolatban, hogy a folyamatos jelenléte milyen kockázatokat jelent a (NATO) szövetség számára.

Ez a sorok között olvasva tulajdonképpen azt sejteti, hogy a tavaly február 25-én, az ukrán-orosz háború kitörésének másnapján az IIB-ből kilépő Csehország, majd később a (Magyarországon kívül) az összes többi EU-tag (Románia, Szlovákia és Bulgária) az Egyesült Államok kérésére hagyta ott a kémbankot.

Pressman úgy tudja, a Matolcsy György vezetette Magyar Nemzeti Bank is azt javasolta, hogy Magyarország szakítsa meg a kapcsolatokat az orosz kémbankkal, mivel „a budapesti jelenlét kockázatot jelent a magyar gazdaságra nézve”. – A magyar kormány azonban továbbra is elkötelezett az orosz Nemzetközi Beruházási Bank befogadása mellett – fejezte ki rosszallását az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Buzgó kormánytagok

Az Egyesült Államok kormánya aggályosnak tartja a magyar vezetők „folyamatos buzgóságát” az Orosz Föderációval való kapcsolatok bővítése és elmélyítése iránt, annak ellenére, hogy Oroszország továbbra is brutális agressziót folytat Ukrajna ellen és veszélyezteti a transzatlanti biztonságot.

Az Oroszországgal való szoros gazdasági elkötelezettség az amerikai álláspont szerint „táplálja az orosz háborús gépezetet”, amely a transzatlanti biztonságot fenyegeti. Ezzel a mai bejelentéssel az Egyesült Államok demonstrálja, hogy válaszul Magyarország döntéseire lépéseket fog tenni, és korlátozni fogják Oroszország és a szankciókkal sújtott orosz személyek hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerhez.

David Pressman azzal fejezte be mondandóját, hogy felidézte, az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata hosszú múltra tekint vissza. „Fontos számunkra” – mondta.

„Az Egyesült Államok elkötelezett a szoros és konstruktív kapcsolat mellett Magyarországgal, értékes NATO-szövetségesünkkel. Együtt kell dolgoznunk az előttünk álló komoly problémák megoldásán, és ez az intézkedés egy lépés ebbe az irányba”

– zárta a diplomata.

Ki a szankcionált magyar?

Laszlóczki Imre az IIB stratégiáért és üzletpolitikáért felelős magyar elnökhelyettese a bank által rendelkezésre bocsátott életrajz szerint a stratégiai tervezésért, valamint a kémbank kiemelt fejlesztési céljainak megvalósításáért, a nemzetközi és nemzeti pénzügyi fejlesztési intézményekkel, azok szövetségeivel és szervezeteivel, valamint a bank tagállamaival és harmadik országok állami szerveivel való együttműködésért felelős.

Laszlóczki hatvankét éves, Pakson született, és a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO) szerzett diplomát 1987-ben.

Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere (b.), Nyikolaj Koszov, az orosz kémbank, Nemzetközi Befektetési Bank igazgatótanácsának elnöke (k.) és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: Oroszország Külügyminisztériumának Twitter-oldala
Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere (b.), Nyikolaj Koszov, az orosz kémbank, a Nemzetközi Beruházási Bank igazgatótanácsának elnöke (k.) és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: Oroszország Külügyminisztériumának Twitter-oldala

Élő videónkat itt találja:

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon:

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást: