Deutsch Tamás az amerikai nagykövetről árulkodott az EP-képviselőknél – Megszereztük a levelét

Deutsch Tamás magyar EP-képviselő 2019. július 16-án gratulál Ursula von der Leyennek az Európai Bizottság elnökének történő megválasztásához az Európai Parlament strasbourgi üléstermében.
Olvasási idő: 5 perc.

Lapunk megszerezte azt a körlevelet, melyet Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő hétfőn reggel küldött meg az EP 704 képviselőjének és amelyben erős szavakkal támadja David Pressmant, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetét.

A Gulyáságyú Média a helyszínről, élőben tudósított az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének arról a múlt heti sajtóértekezletéről, melyen Pressman nagykövet bejelentette, országa szankció alá vonja a budapesti központú úgynevezett orosz kémbankot, a Nemzetközi Beruházási Bankot (IIB) három felsővezetőjével együtt, köztük a kémbank magyar elnökhelyettesét, Laszlóczki Imrét.

E múlt heti bejelentést követően 24 órával a magyar kormány úgy döntött, hogy kilépteti Magyarországot az IIB-ből. Ezen felül Orbán Viktor ha lehet, az eddigieknél mindenképpen egy fokkal békülékenyebb hangnemet ütött meg az Egyesült Államokkal szemben a pénteki Kossuth rádiós szereplése alkalmával, amikor úgy fogalmazott:

„Nem vitatjuk el senkinek a jogát, így az Egyesült Államokét sem, hogy ha úgy látja jónak, szankciókat vessen ki. Ezeket tudomásul vesszük, és betartjuk.”

A szerdai amerikai döntés előtt még harcias hangot ütöttek meg a Fidesz politikusai és megmondóemberei David Pressmannel, Deutsch Tamás például azt írta közösségi felületén a diplomata nevével játszadozva, hogy:

„Nem engedünk Magyarország függetlenségéből! Présembernek, miheztartás végett. Ennyi.”

„Óvó néni, Dávidka rosszul viselkedett!”

Ilyen előzmények után küldte ki a lapunkhoz is eljutott körlevelét hétfőn reggel Deutsch EP-képviselő a 704 európai parlamenti képviselőtársának, melyet a Fidesz delegáció fejeként jegyez. Ebben a magyar kormánypárti politikus élesen bírálja David Pressmant.

Deutsch a hosszú levelének már a tárgyában a budapesti amerikai nagykövet által a nyilvánosság előtt okozott botrányról ír, majd később arról, hogy David Pressman „megrázó” diplomáciai botrányt kavart, amely a magyarországi zsidó felekezetek „egyöntetű rosszallását” váltotta ki.

Deustch Tamás EP-képviselőknek írt levele.

A fideszes politikus ezzel arra gesztusra utal, amikor április elején a zsidó húsvét, a pészah első napján hagyományos széder-vacsorán látta vendégül a Jobbik-Konzervatívok elnökét, Gyöngyösi Mártont az egyébként maga is kelet-európai zsidó gyökerekkel bíró amerikai diplomata. Deutsch ezt úgy interpretálja, hogy Pressman nagykövet egy szélsőjobboldali párt képviselőjét látta vendégül, és felidézi Gyöngyösi választási megfigyelői szerepét az úgynevezett Donyecki Népköztársaság kilenc évvel ezelőtti voksolásán.

Deutsch Tamás ezen felül természetesen nem mulasztja el felidézni a Jobbik-Konzervatívok elnökének 2012-es emlékezetes parlamenti felszólalását, melyben felszólította a magyar kormányt, hogy mérje fel

„azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

Ne téveszd szem elől a célt

A Fidesz EP-delegációjának vezetője ezután visszatér fő célszemély, az amerikai nagykövet bírálatára, és más szavakkal, de megismétli, hogy a magyar zsidó felekezetek „egységesen” elítélték Pressman „égbekiáltó gesztusát”, amely a nagykövet „teljes politikai vakságát mutatja”, és a zsidó szervezetek továbbra is fenntartják elhatárolódásukat Jobbik-Konzervatívoktól.

Deutsch ezt követően hosszasan idézi a kormánypártokhoz közeli Köves Slomót, a Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját, aki szerint Gyöngyösi Mártont meghívni az Amerikai Nagykövetség széder-estjére olyan, mint vendégül látni egy pedofilt az óvodai nevelésről szóló konferencián, vagy meghívni a Ku-Klux Klánt a Martin Luther-nap megünneplésére.

Felfoghatatlan, gusztustalan, provokatív, ízléstelen

Deutsch szerint Pressman baklövését súlyosbítja, hogy Gyöngyösi volt az egyetlen politikus vendég az eseményen, így a meghívással egyfajta kiváltságos státuszt biztosított az „antiszemita pártvezetőnek”, és ez legimitálhatja az antiszemita megnyilvánulását.

Tette felfoghatatlan – folytatja Pressman bűneinek felsorolását Deutsch Tamás – , hiszen

„az Amerikai Egyesület Államok nagyköveteit mindig a legnagyobb tisztelet övezi Magyarországon, és a kormány, valamint a kormánypártok az egyik legerősebb szövetséges képviselőiként tekintenek rájuk”

– írja Deutsch, aki ezen levele elküldése előtt öt nappal még – ahogy fent idéztük – úgy fogalmazott, hogy „Présembernek, miheztartás végett. Ennyi.” Majd egy újabb, szombati bejegyzésében azt írta, hogy „Mi már hazaküldtük a tatárokat, a törököket, az osztrákokat, a németeket és végül a ruszkikat is. Óvatosan, Mr. Pressman! Ennyi.”

A Fidesz EP-delegáció vezetője úgy zárja levelét, hogy David Pressman viselkedése gusztustalan, igazán provokatív, beleillik abba, ahogy az USA demokrata kormánya – szövetségünk ellenére – támadja a „mi konzervatív, kereszténydemokrata kormányunk” háborúellenességét.

„Elutasítunk bármilyen beavatkozást az Európai Unió belügyeibe és elutasítjuk Pressman ízléstelen provokációját!”

– fejezi be levelét Deutsch.

Amennyiben szeretné, hogy még több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást a lenti gombra kattintva.

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: