Orbán 2008-ban: Ukrajnát minél előbb fel kell venni a NATO tagjai közé

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kézfogása az Európai Tanács 2023. február 9-i ülésén Brüsszelben.
Olvasási idő: 4 perc.

„Micsoda?” – reagált pénteken a Twitter profilján Orbán Viktor arra hírre, hogy Jens Stoltenberg NATO főtitkár csütörtökön Kijevben kijelentette, Ukrajnának a NATO-ban van a helye.

A magyar miniszterelnöknek vagy a mostani értetlenkedése nem őszinte, vagy a memóriája kopott meg.

Ugyanis 2008-ban még Orbán Viktor is azok közé tartozott, akik Ukrajna az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe (NATO) való „minél előbbi” felvétele mellett kardoskodtak.

Lapunk a magyar nemzeti hírügynökség, az MTI hírarchívumában kutakodva lelt rá egy tudósítása, amely szerint Orbán Viktor 2008. augusztus 21-én levelet írt Grúzia, Ukrajna, Lengyelország, valamint a három balti állam vezetőinek, amelyben elítélte Oroszország akkori grúziai katonai agresszióját. Erről Németh Zsolt, az akkor ellenzéki Fidesz külügyi kabinetvezetője sajtótájékoztatón számolt be aznap, 2008. augusztus 21-én.

„Szolidaritás”

Németh Zsolt elmondta: a Fidesz elnöke a levelében szolidaritásáról biztosította a grúz népet, valamint gratulál Ukrajna, Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia vezetőinek, amiért a katonai konfliktus idején Tbiliszibe látogattak, és folyamatosan támogatták Grúziát.

Orbán Viktor az MTI beszámolója szerint levelében összefoglalja a Fidesz álláspontját, amely szerint Oroszország katonai agressziót hajtott végre, megsértette Grúzia területi integritását, aránytalan erőt alkalmazott, miközben humanitárius akcióként állította be az ügyet, emellett az oroszok a konfliktusos zónán kívül szisztematikusan rombolják Grúzia gazdasági, közlekedési és energetikai infrastruktúráját, és nem titkolt céljuk, hogy eltávolítsák a demokratikusan választott grúz vezetést.

A Fidesz követeli, hogy Oroszország haladéktalanul és feltétel nélkül vonja ki csapatait Grúziából – tette hozzá Németh Zsolt, aki szerint az oroszok nem tettek eleget a tűzszüneti egyezményben vállalt csapatkivonásnak.

A Fidesz külügyi kabinetvezetője azt mondta, hogy levelében Orbán Viktor arra is utalt, hogy Grúziát és Ukrajnát minél előbb fel kellene venni NATO tagjai közé. Mint mondta, ugyanaz az orosz kampány indult el most Ukrajna tekintetében, mint a konfliktus előtt Grúziával szemben, így nem lehet kizárni, hogy Oroszország hasonló eszközöket alkalmaz a Krím-félszigettel és a Donyecki-medencével kapcsolatban, mint Dél-Oszétia és Abházia ügyében.

Szerepcsere

Mint mondta, fontos, hogy nemzetközi békefenntartók érkezzenek Grúziába, és az is jelentős, az ott élő kisebbségek alapvető jogait biztosítsák, így az autonómia jelentheti Abházia és Dél-Oszétia számára hosszú távon a megoldást.

Németh Zsolt arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak fel kellene gyorsítania a közös energiapolitika kialakítását, és a Nabucco gázvezeték építését, tekintettel arra, hogy a Moszkva meg akarja akadályozni az alternatív útvonalakat.

Ezzel kapcsolatban – folytatta – a Fidesz felkéri Gyurcsány Ferencet és kormányát, hogy vizsgálja felül különutas Oroszország-politikáját, mert a magyar kormány nem akadályozhatja tovább az EU és NATO egységes fellépését.

Enyhe undor

AZ MTI 2008-as beszámolója a hír végén megjegyzi, hogy Orbán Viktor „múlt csütörtökön” (azaz 2008. augusztus 14-én) rádió-és tévényilatkozatot adott, amelyben elítélte Oroszország „nyers erőpolitikáját” Ukrajnával szemben. A Budapesten akkreditált akkori orosz nagykövet, Igor Szavolszkij a pártelnök nyilatkozatára reagálva azt mondta, Orbán valótlanságot állít, és egyrészt nyugodtan, másrészt enyhe undorral fogadja szavait.

Orbán Viktor kérdéses, Ukrajna NATO-tagságát sürgető leveléről készült MTI-tudósításról a biztonság kedvéért képernyőmentést készítettünk.

„Ruszkik haza” – nem mindegy ki mondja

Emlékezetes, hogy 2022-ben, az orosz agresszió megindulását követően pár héttel Németh Zsolt volt az a fideszes politikus, aki közösségi médiás oldalán azt írta: „Ruszkik haza! Legyen béke”. Most, 2023 tavaszán a Nyugati Pályán nevű Facebook-csoport megbízásából készült, és az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által támogatott, Németh Zsolt tavalyi bejegyzéséhez hasonló tartalmú óriásplakát-kampányt a Fidesz – beleértve Orbán miniszterelnököt – és médiája teljes erővel támadja és „háborúpárti plakátkampánynak” nevezi.

Németh Zsolt (b.) 2022. július 23-án a XXXI. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) Orbán Viktor és Tőkés László (j.) társaságában. Fotó: Németh Zsolt közösségi médiás oldal.

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást:

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: