Ilyen időjárás lehet a pápalátogatás idején a meteorológiai szolgálat szerint

Ferenc pápa esőkabátban.
Olvasási idő: 3 perc.

Április 28-án és 29-én „kissé megnő a csapadékhajlam, záporok, zivatarok előfordulhatnak, de ilyen időtávra ezek pontos kialakulási helyeit nem lehet megmondani” – választolta a Gulyáságyú Média kérdésére az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az iránt érdeklődtünk az előrejelzések készítésével foglalkozó kormányzati szervtől, hogy milyen időjárásra számíthatunk Ferenc pápa jövő heti magyarországi látogatása során.

Az OMSZ időjárás-előrejelző osztályának munkatársa, Kókai Ádám lapunknak előjáróban leszögezte, hogy a pápalátogatás jövő hétvégi időpontja meteorológiai szempontból még messze van. – A valószínűségi előrejelzésekből tendenciákat, hozzávetőleges információkat ugyan le lehet olvasni, de még ez is változhat addig – hívta fel a figyelmet a szakember.

Száraz, gomolyfelhős, napos

Az OMSZ legfrissebb modellfuttatásai szerint úgy tűnik, hogy a katolikus egyházfő magyarországi apostoli útjának pénteki, első napján (április 28.) nagyobb az esélye a száraz, gomolyfelhős, napos időnek.

Az ezt követő két napon – szombaton és vasárnap – viszont kissé megnő a csapadékhajlam, záporok, zivatarok előfordulhatnak, de ilyen időtávra ezek pontos kialakulási helyeit nem lehet megmondani.

Elázik a pápai szentmise vagy sem?

Ami a meteorológiai szolgálat szerint „talán kijelenthető”, hogy tartós, áztató eső nem valószínű sem 29-én, sem 30-án. A várhatóan legnagyobb érdeklődést kiváltó szabadtéri program, az Országház előtt tartandó pápai szentmise vasárnap reggel fél 10-kor kezdődik.

A hőmérséklet a jövő héten érkező lehűlés után ekkor már emelkedő tendenciát mutat, jó eséllyel 20 fok közelében alakulhat a csúcsérték.

Lapunk e három napban ott lesz mindenütt – ha esik, ha fúj

Lapunk szerkesztője, Gulyás Balázs csakúgy, mint két éve, az idei pápalátogatás alkalmával is ott lesz Ferenc pápa újságíró-kíséretében, így a Gulyáságyú Média olvasói első kézből, exkluzív módon értesülhetnek róla, hogy mi tesz, mond, hova látogat el Magyarországon a Szentatya. A katolikus egyházfő kíséretében utazva olyanról is beszámolhatunk, amelyet más nem láthat meg.

Nem csak a budapesti helyszínekről jelentkezünk exkluzív tudósításokkal, de a pápai repülőgépről és Ferenc pápa sajtókonferenciájáról is – egészen közelről. Figyelje oldalunkat a pápalátogatás három napja alatt, pénteken, szombaton és vasárnap (április 28-29-30.)!

Ferenc pápa magyarországi apostoli útjának hivatalos programját ezen a linken találja.

Ferenc pápa és Gulyás Balázs 2021-ben. Fotó: Vatican Media – Produzione Fotografica.

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást:

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: