Élő videónk a hétfői ülősztrájkról a Belügyminisztérium elől

Tiltakozók – köztük Varga Ferenc, Berki Sándor, Komjáthi Imre, Lőcsei Lajos, Orosz Anna, Tóth Endre, Szabó Rebeka és Tordai Bence országgyűlési képviselők.
Olvasási idő: 2 perc.

A tanárok jogaiért, a státus– avagy bosszútörvény ellen demonstráltak néhány tucatnyian hétfőn reggel. A Gulyáságyú Média élőben tudósított a helyszínről.

A tiltakozók hétfőn 7 órakor körül gyülekeztek Budapesten, a Szent István Bazilika előtt, innen vonultak át negyed 8 körül a Belügyminisztérium épületének kapuja elé, ahol ülősztrájkba fogtak és különböző követeléseket, jelszavakat tartalmazó táblákat emeltek fel.

A rendőrök nem sokkal ezt követően igazoltatták az össze tüntetőt. Mint az egyik rendőrtiszt a helyszínen elmondta, erre azért volt szükség, hogy mivel ez egy be nem jelentett demonstráció, amennyiben később valamely szerv eljárást kívánna indítani a rendezvényen résztvevők ellen, úgy meglegyenek az adataik.

Az akció végén Horgas Péter díszlettervező, a tüntetés szervezője olvasott fel egy szokatlanul kemény hangú felhívást.

Hétfő délután 16 órára a budapesti Kálvin térre várják a tanárok jogaiért kiállni kívánókat.

Az LMP kihagyta

Az ülősztrájkon a hat, országgyűlési képviselettel bíró ellenzéki frakcióból négynek a képviselői vettek részt. Ott voltak a Párbeszéd – Zöldek, az MSZP, a Momentum, a DK és a Jobbik-Konzervatívok politikusai, míg az LMP képviselői nem vettek részt.

Videónkban megszólal Tordai Bence, Szabó Rebeka, Lukács László György és Komjáthi Imre.

Frissítés:

Cikkünk korábbi változatában az szerepelt, hogy nem láttunk DK-s politikust a demonstráción, azonban a párt mai sajtótájékoztatóján kérdésünkre Kálmán Olga országgyűlési képviselő elmondta, hogy valójában az egyik országgyűlési képviselőjük, Hegedűs Andrea részt vett azon.

Kálmán Olga Varga Ferencet is megemlítette mint a reggeli ülősztrájkon részt vevő DK-s képviselőt. A volt jobbikos politikus ugyan együttműködik Gyurcsány Ferenc pártjával, ám nem tagja a párt országgyűlési képviselőcsoportjának.

Egy olvasónk elküldte az alábbi képet is, amelyen valóban feltűnik más pártok politikusai mellett Hegedűs Andrea és Varga Ferenc.

Élő tudósításunkat az alábbi videóban találja.

A státustörvény és a pedagógusok tiltakozásának kilátásai munkatársunk, a Gulyás Balázs műsorvezetésével, Tóta W. Árpáddal, Stumpf Andrással és Tompos Ádámmal készülő politikai háttérműsor, a Szabadsajtó Klub friss adásában is téma volt, azt az alábbi videóban tekintheti meg.

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást: