Több tízezer vallásos zsidó érkezett Magyarországra, hogy a csodarabbira emlékezzék

Ortodox zsidók imádkoznak a bodrogkeresztúri csodarabbi, Reb Steiner Saje sírjánál 2023. április 24-én.
Olvasási idő: 3 perc.

Egyelőre kevéssé ismert kulturális és turisztikai eseménye Magyarországnak – idehaza – a bodrogkeresztúri csodarabbira, Reb Steiner Sajéra emlékező eseménysorozat, melyet a vallási vezető halálának évfordulóján tartanak az észak-magyarországi településen.

Ahogy az elmúlt évtizedben minden évben, idén is néhány nap alatt mintegy 30 000 – 40 000 ortodox zsidó érkezett hazánkba, hogy megemlékezzen a világhírű magyar származású rabbiról. (A rebbe nemzetközi ismertségét és népszerűségét jól illusztrálja, hogy akár az arcképével ellátott kapucnis pulóvert is vásárolhatunk az egyik online boltban.)

A héber naptár szerint Reb Steiner Saje Ijár hó 3-án hunyt el, ami a polgári naptár szerint idén április 24-ére, hétfőre esett. A rendezvényt a rabbi unokájának Egyesült Államokban élő családja és annak alapítványa szervezi – tudtuk meg a Gulyáságyú Médiához eljuttatott sajtóközleményből.

Idén is több tízezer vallásos zsidó zarándokol el a kicsiny, ezer lelkes Borsod-Abaúj-Zemplén (vár)megyei faluba, Bodrogkeresztúrra az egykori csodarabbi sírjához. Az évről-évre egyre több vallásos zarándoklót vonzó esemény lehetőséget biztosít a számukra, hogy a hitük szerint a sírnál elmondott imáikkal, és az ott elhelyezett úgynevezett „kérő cédulákra” írt, elsősorban családjuk, valamint közösségük jólétére vonatkozó üzeneteik meghallgatásra találjanak.

Reb Steiner Saje arcképe 1925 körülről. Forrás: Wikipédia.
Reb Steiner Saje csodarabbi arcképe 1925 körülről. Forrás: Wikipédia.

Reb Steiner Saje (1851–1925) rabbi halálozási évfordulójára leginkább Amerikából, Izraelből, Angliából, Belgiumból, Dél-Afrikából és Ausztráliából érkeznek a hazai településre. Reb Sájele csodarabbi nem csak a gyógyításairól, tanításairól és adakozásairól volt híres, de spirituális tanításai is kiemelkedően fontos szerepet töltenek be hívei életében.

A csodarabbi egykori lakhelyén kialakított Reb Steiner Saje Emlékház népszerű zarándokhely, csakúgy, mint a Dereszla-domb oldalában a 18. században alapított zsidótemetőben található sírja, ami fölé óhelt (sátorszerű sírt) is építettek tisztelői.

Reb Steiner Saje síremléke. Forrás: Wikipédia.
Reb Steiner Saje csodarabbi síremléke. Forrás: Wikipédia.

A több napig tartó, a falu életét gazdaságilag is jelentősen meghatározó esemény szervezője és házigazdája a csodarabbi leszármazottja, Rubin Shaye és családja által alapított Keren Menachem Alapítvány, amelyik lassan a negyedik generáció részvételével, közel két évtizedes munkával igyekszik megismertetni a világgal a bodrogkeresztúri rabbi tanításait és a sírhoz való látogatás hagyományát.

„Büszkék vagyunk arra, hogy idén minden eddiginél többen jöttek Magyarországra, hogy megemlékezzenek nagyapám emlékéről és nagy hatású tanításairól”

– nyilatkozta Menachem Mendel Rubin főszervező, aki hozzátette, hogy

„egyúttal köszönetet is szeretnénk mondani a magyar kormánynak, az illetékes hivataloknak és szervezeteknek, valamint Rozgonyi István polgármesternek a segítségért, azért, hogy idén is a hagyományaink szellemében és biztonságban emlékezhetünk meg a számunkra fontos rabbi halálozási évfordulójáról”.

A holokauszt idején több mint 700 keresztúri zsidót hurcoltak el, emléktáblájuk a Hősök parkjában található. Egykor három zsinagóga is működött a településen, ma már csak a legnagyobb áll, a Bodrog folyóra néző épületben a Gólyavédelmi Központ működik.

A 2023-as bodrogkeresztúri zarándoklatról készült imázsfilmet a lenti videóra kattintva tekinthetik meg.

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást.