Szombaton nem legyeskedtek politikusok Ferenc pápa körül Budapesten

Budapest, 2023. április 29. Ferenc pápa érkezik a fiatalokkal rendezett találkozójára a Papp László Budapest Sportarénában 2023. április 29-én, háromnapos magyarországi apostoli látogatásának második napján. MTI/Illyés Tibor
Olvasási idő: 4 perc.

Szombaton folytatódott Ferenc pápa magyarországi apostoli útja.

Vakok Batthyány Gyermekotthona

A Szentatya kora reggel a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvodája és Általános Iskolájába látogatott el. Itt a fiatalok dalokat adtak elő a pápának.

Megszólaltattuk az otthon egyik lakóját.

A vakok iskolájában hetven gyerek: nagy részük bentlakásos, kis része hazajárós rendszerben él itt. Az enyhe látássérülttől a teljesen vakig több faja látássérült ember otthona az intézet.

A pápa látogatását Inotay György, az otthont fenntartó katolikus intézményrendszer igazgatója köszönte meg a ferences békeimával, valamint úgy, hogy azt mondta a katolikus egyház vezetőjének, köszöni, hogy látogatásával megerősítette őket a hitben, a reményben és a testvéri szeretetben.

Politikus nem vett részt az eseményen.

Felvételünk a látássérült fiatalokkal való találkozásról az alábbi videóban tekinthető meg.

Rózsák tere

A tevékeny szeretet nyelvét folyékonyan beszélő egyházra van szükség – hangsúlyozta Ferenc pápa Budapesten, a Rózsák terei Szent Erzsébet-templomban, ahol a magyar katolikus egyház segítő szervezeteivel, menekültekkel – köztük közel-keletiekkel, afrikaiakkal és ukránokkal –, magyar romákkal és szegényekkel találkozott.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta: az evangélium középpontjában a szegények és a rászorulók állnak, mert Jézus azért jött, hogy „örömhírt vigyen a szegényeknek”.

Ez izgalmas kihívás elé állít bennünket, hogy „az általunk vallott hit ne legyen egy életidegen szekta foglya” és ne váljon áldozatává egyfajta „lelki egoizmusnak” – fogalmazott. Az igazi hit „kényelmetlen, kockáztat, kilép a világba, hogy találkozzon a szegényekkel és képessé tesz arra, hogy saját életünkkel a szeretet nyelvét beszéljük” – mondta Ferenc pápa.

E helyszínen sem találkoztunk politikussal.

Papp László Budapest Sportaréna

A szombati programok közül a legnagyobb tömeget Ferenc pápának a Papp László Budapest Sportarénában fiatalokkal tartott találkozója vonzotta.

Így érkezett meg Őszentsége a fiatalokhoz a Sportarénába:

A pápa három ajándékot kapott a fiataloktól: Egy Puskás-focilabdát, egy Rubik-kockát és egy üveg magyar bort.

Puskás focilbada

Az álmok és a célok szerepéről, a közösség, a csapatjáték, mások szolgálata, a csend és az ima fontosságáról beszélt Ferenc pápa a fiataloknak.

„Senki sem veheti el a helyeteket az egyház és a világ történetében, senki sem képes arra, amire csak ti vagytok képesek”

– mondta Ferenc pápa a fiataloknak. A katolikus egyházfő barátainak nevezve a fiatalokat úgy fogalmazott: „ti mind értékesek vagytok Jézus számára és számomra is”. Azt kérte tőlük, segítsenek egymásnak elhinni, hogy szeretik őket, értékesek, és nagy dolgokra vannak teremtve.

Szólt arról is: Jézus nem prédikál, hanem utat nyit. Azt akarja, hogy tanítványai ne a leckét ismételgető iskolások legyenek, hanem szabad és úton lévő fiatalok, egy olyan Isten társai, aki meghallgatja szükségleteiket és odafigyel álmaikra. Jézus nem rombolja le, hanem kijavítja az álmokat. Egy dologhoz azonban ragaszkodik: az ember nem attól lesz nagy, hogy mások fölé emelkedik, hanem attól, hogy leereszkedik másokhoz, nem mások kárára, hanem mások szolgálatával.

A pápa péntekhez hasonlóan ezúttal is megszólalt magyarul, amikor azt mondta 11 ezres, tizen–, huszonévesekből álló közönségének, hogy: „aki mer, az nyer”.

Az Arénában sem látott tudósítónk politikust.

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást.