Ezekről beszélt Ferenc pápa a különgépen: Orbán, a gulyás, a tokaji és egy békemisszió

Ferenc pápa a különgépén 2023. április 30-án.
Olvasási idő: 5 perc.

Cikkünk frissül.

A pápalátogatások hivatalos – és egyben utankénti egyetlen – sajtótájékoztatóját hagyományosan a Rómába hazafelé tartó repülőn tartja a pápa. Így a pápai kíséretben helyet kapó országonkénti néhány újságíró exkluzív információkhoz juthat – néhány havonta egyszer. Ez ezúttal, Ferenc pápa április utolsó három napján tartott apostoli látogatásának végén sem volt másképp.

Mivel munkatársunk a Szentatya kíséretében utazott a különgépen, ezért első kézből és remélhetőleg magyar nyelven elsőként tájékoztathatjuk arról olvasóinkat, hogy pontosan miről volt szó a pápa sajtóbeszélgetésén.

„Köszönöm a munkátokat és a társaságotokat. Három intenzív, de jó nap volt”

– kezdte a repülőn a pápa a sajtókonferenciát.

A magyar nyelvet csak a Mennyországban beszélik

Az első kérdés privilégiuma mindig a meglátogatott ország újságíróié, akiknek közös kérdését Hubai Antal, az RTL tudósítója tette fel. „Tudjuk hogy a magyarokkal kapcsolatban rengeteg személyes tapasztalata van. Változott-e, és ha igen, miképpen a rólunk alkotott képe a mostani magyarországi találkozói után?”

Ferenc pápa úgy kezdte válaszát, hogy a hatvanas években ismerte meg magyarokat, amikor Chilében tanult és ott több magyar jezsuitát ismert meg, mivel őket elkergették Magyarországról. Majd jó barátságba került a magyar apácákkal, akiknek az iskolájuk húsz kilométerre volt Buenos Airestől. Havi kétszer látogattam meg őket, rendkívüli káplánként.

Őszentsége ezután arról mesélt, hogy ezt követően laikus magyarok társaságával is kapcsolatban volt Buenos Airesben, akik a magyar közösségért dolgoztak, őket is elég jól ismertem, nem beszéltem a nyelvet, de két szót jól értettem: „gulyás és tokaji” – nevette el magát a pápa.

Szép tapasztalat volt, nagyon megérintett a fájdalmuk, hiszen menekültek voltak. Haza akartak térni!

Majd közelebbről megismertem azt a történetet, azt, hogy miképp’ sikerült meggyőzni Mindszenty József bíborost, hogy Rómába érkezzen. Megismertem 1956 rövid lelkesedését, és a későbbi csalódást.

Nem változott a magyarokról a képem, talán gazdagabb lett, olyan értelemben, hogy a magyaroknak, akiket én ismertem nagy kultúrájuk volt, azok is, akik nem tartoztak magas társadalmi osztályhoz, az egyszerűek is klasszikus magas kultúrával bírtak, általában beszéltek németül, angolul, mivel a magyart nem beszélik Magyaroszágon kívül, csak a Mennyországban. Hiszen örökkévalóság kell a megtanulásához.

Migránsok

Az olasz nyelvű újságírók kérdésére a következőt felelte Ferenc pápa.

Azt hiszem, hogy a békét mindig kapuk nyitásával lehet elérni, zárással soha nem lehet békét teremteni, mindenkit felszólítok, nyisson kaput, csatornát, a barátságét, ez nem könnyű, ugyanerről beszéltem Orbánnal és egy kicsit mindenhol.

Ami a migrációt illeti, azt hiszem, olyan probléma, amit Európának kézbe kell vennie, mert öt ország szenved a leginkább: Ciprus, Görögország, Málta, Olaszország, Spanyolország, mivel Földközi-tengeri országok, ott köt ki a többség.

Amennyiben Európa nem vállalja ennek a terhét, a migránsok igazságos és egyenlő szétosztásával, a probléma ezeké az országoké lesz egyedül.

Van egy másik probléma, ami összefügg a migrációval: a születési index, vannak országok: Olaszország, Spanyolország, ahol nincsen gyerek, tavaly a családokkal tartott találkozón beszéltem erről, és az utóbbi időben látom, hogy a kormány (az olasz kormány – a szerk.) és más kormányok is beszélnek róla, az olasz gyerekvállalási átlagéletkor túl magas, a spanyol még magasabb, vannak kis falvak, amelyek sivataggá váltak, és vannak migrációs programok, melyeket jól működtetnek, néhány országban, Svédországra gondolok a latin-amerikai diktatúrák idején, segítség lehet a jelenleg alacsony születési arányú országok számára.

Ferenc pápa sajtótájékoztatót tart a pápai különgépen Budapestről Rómába 2023. április 30-án. Fotó: Gulyáságyú Média.

Háború

Hilarion metropolitát (az orosz ortodox egyház magyarországi főpapját – a szerk.) nagyon tisztelem, mindig is szép kapcsolatunk volt, tiszteletteljesen meglátogatott engem, és eljött a vasárnapi szentmisére, a reptéren is láttam.

Hilarion bölcs ember, akivel lehet beszélni lehet, ezeket a kapcsolatokat szükséges fenntartani, ha ökumenizmusról beszélünk és azt mondjuk, hogy az tetszik nekem, kezet kell nyújtanunk mindenkinek, és a ő kezüket is elfogadni.

Kirill pátriárkával egyszer beszéltem a háború kirobbanása óta negyven percet. Még függőben van az a találkozó, amelyet Kirillel tavaly júniusra-júliusra terveztünk Jeruzsálemben, a háború miatt. Azt meg kell tartanunk, az oroszokkal jó kapcsolatom volt, például a most távozó orosz szentszéki nagykövettel, aki most távozik 7 év után. Nagy komoly, művelt, nagyon kiegyensúlyozott ember. Az oroszokkal való kapcsolatom elsősorban ezen a nagyköveten keresztül volt.

Folyamatban lévő békemisszió

Képzelje el, hogy a mostani találkozón….. erről beszéltünk, mindenkit érdekel a béke útja, hajlandó vagyok mindent megtenni, amit kell, jelenleg is van egy folyamatban lévő békemisszió, de egyelőre nem publikus a tartalma. majd ha az lesz, beszélek róla.

Összes videónk Ferenc pápa 2023. évi látogatásáról a lenti linken nézhető meg.

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást.