Karácsony Gergely elárulta, hogy miről beszélgetett Ferenc pápával

Olvasási idő: 3 perc.

Szombat este váratlanul találkozott Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel és családjával a apostoli látogatáson Magyarországon tartózkodó Ferenc pápa.

Lapunk vatikáni forrásai hangsúlyozták, hogy a találkozó nem szerepelt a katolikus egyházi vezető hivatalos programjában, az magántalálkozónak minősül. Mivel lapunk szerkesztője a Szentatya újságíró-kíséretében utazik ebben a három napban, lapunk is meg tudja erősíteni, hogy a hivatalosan kiadott tervben eredetileg nem szerepelt találkozó Karácsony Gergellyel.

Úgy tudjuk, hogy a pápa ilyen, nem hivatalosnak minősülő, úgynevezett magánprogramjai úgy jönnek létre, hogy a Vatikán rendszeresen kap felkéréseket, megkereséseket különböző társadalmi vagy politikai vezetőktől találkozókra, és ezek közül választanak.

Magánprogram, ami számít

A hallatlanul finom módszerekkel operáló vatikáni diplomácia útvesztőit ismerő forrásaink ugyanakkor felhívták lapunk figyelmét, hogy ezen magántalálkozókat nem szabad lebecsülni, ezek jelentősége nagy, üzenetértékük van: ugyanis a hivatalban lévő miniszterelnökkel, köztársasági elnökkel „kötelező” találkoznia a Vatikán államfőjeként is funkcionáló pápának, míg azt, hogy a magánprogramon kivel találkozik, maga választja ki.

Hogy a Karácsony-találkozó is a fenti módszerrel jött létre, maga a főpolgármester erősítette meg lapunknak. Budapest vezetője úgy nyilatkozott a Gulyáságyú Médiának vasárnap kora délután, hogy annak során vetették fel a Ferenc pápával való találkozás igényét a Városháza részéről, amikor Budapest részéről egyeztetették Michael Wallace Banach-kal, Magyarország nunciusával (azaz a Vatikán nagykövetével) a pápalátogatás előkészítésének részleteit.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott lapunknak, hogy ő kérte a magántalálkozót Ferenc pápától, hogy Budapest, a budapestiek nevében köszönthesse őt. A főpolgármester nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a megbeszélés létrejött, melyet „inspirálónak, cselekvésre ösztönzőnek írt le”.

A főpolgármester elmondása szerint a pápával történő beszélgetés – melyen a városvezető családtagjai is részt vettek – központi témája az volt, hogy miképp’ tud a politika „nem a megosztás, hanem az egyesítés politikáján alapulni”.

Budapest, hidak városa

Karácsony lapunknak azt is kiemelte, hogy a Szentatya – felidézve a pénteki napon a Sándor-palotában elmondott beszédét – Budapestet a Dunán átívelő hidak városának nevezte, majd aláhúzta, hogy nem falakat, hanem hidakat szükséges építeni.

Ferenc pápa megemlített egy példát is a saját életéből Budapest főpolgármesterének, az utóbbi elmondása szerint. Amikor a papi hivatás mellett döntött, az azt megelőző, laikus életében több munkatársa is kommunista volt, azonban olyan volt közöttük a személyes viszony, hogy a tőle nagyon eltérő világlátásuk ellenére is elmentek ezek az emberek a papi felszentelésére.

Ahogy Karácsony Gergely fogalmazott lapunknak, „nem az aktuálpolitika alacsony színvonalán folyt a beszélgetésük”, így ilyen téma nem is került szóba. A Szentatya ugyanakkor azt mondta neki, hogy ő a magyarokat nagyon nyitott, szeretetteljes népnek látja, amire a budapesti városvezető úgy felelt Ferenc pápának, hogy ezt mi magyarok sokszor nem látjuk meg saját magukról, ezért jó, ha egy külső szem emlékeztet bennünket erre.

A Ferenc pápa és Karácsony Gergely találkozójáról a Vatikáni Médiaszolgálata által készített felvételt az alábbi videóban tudja megtekinteni.

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást.