Megígérte Ferenc pápa, hogy imádkozni fog Hodász Andrásért (videó)

Ferenc pápa és Gulyás Balázs a Szentatya Rómából Budapestre tartó különgépén.
Olvasási idő: 2 perc.

A 2021-es budapesti és szlovákiai látogatáshoz hasonlóan idén, 2023. áprilisban ismét a kíséretében, testközelből – közte a különgépén – követhettem újságíróként Ferenc pápa magyarországi látogatását.

A három napos útról rengeteg videós- és írásos tudósítás, élő közvetítés készült.

Mivel nem akartuk elvinni a fókuszt magáról az apostoli látogatásról, ezért csak most tesszük közzé a videót arról, hogy miről beszélgettem a különgépen Ferenc pápával.

Mikor és miképp lehet magánbeszélgetést folytatni egy pápával?

A pápai látogatások hagyományos eleme, hogy a célállomás felé tartó repülőút kezdetén Róma püspöke egyenként üdvözli a kíséretében utazókat. (Erről ebben a podcastban beszéltem részletesebben.)

Kérdéses volt, hogy ez ezúttal is így fog-e történni, tekintettel a Szentatya jobb térdizületének nem túl jó állapotára. Ám miután felszálltunk Róma Fiumicino repülőteréről, Ferenc pápa elindult, hogy kezet fogjon a hetven fős kísérete minden egyes tagjával, köztük velem is.

Az ajándék

Ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy pár mondatban mindenki elbeszélgessen a katolikus egyház vezetőjével és Ferenc pápa mindenkit figyelemmel meg is hallgat. Én ajándékként kisfiam egy rajzával készültem, valamint egy kéréssel.

A kérés

Elmeséltem a Szentatyának, hogy van Magyarországon egy, a papságát nemrég feladó katolikus plébános, Hodász András. Arra kértem Ferenc pápát, hogy imádkozzék érte. A kérésemet fordították neki, ám végül Őszentsége angolul válaszolt: „I will. I will.”, azaz „fog” imádkozni.

Ezt a rövid beszélgetést az alábbi videóban nézheti meg.

Hodász Andrással nemrég podcastban beszélgettem, azt itt tudja megtekinteni.

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást.