Karlendítős fotót kaptunk az egyik NER-propagandistáról

Olvasási idő: 7 perc.

Talányos kép érkezett a szerkesztőségünkbe egy olvasónktól. A fotót küldő azt állítja, hogy Orbán Viktor rendszerének egyik jól ismert, ma is aktív propagandistájával van dolgunk, ő ragadtatta magát a nácikra jellemző karlendítésre ifjabb korában.

Átváltozóművész

Lapunknak egyből beugrott Trombitás Kristóf, a PestiSrácok.hu publicistája, a kormánypárti influenszereket tömörítő Megafon „támogatott partnere”. Mindenesetre a karlendítős fotó elkészülte óta megváltozott a fizimiskája.

Trombitás Kristóf gyakran változó stílusa. Forrás: Facebook, Gulyáságyú Média-montázs.
Trombitás Kristóf gyakran változó stílusa. Forrás: Facebook, Gulyáságyú Média-montázs.

A fényképet megmutatjuk olvasóinknak teljes méretében is:

A Magyar Narancs korábban arról cikkezett, hogy 2015-ben még Trombitás Kristóf is szerkesztője volt az Il Nostro Calcio olasz futballal foglalkozó Facebook-oldalnak. Később viszont az oldal elhatárolódott tőle, és közzétettek egy bejegyzést, melyből kiderült, Trombitás 2015-ben még azért méltatta Davide Moscardellit, mert a focista kiállt a melegjogokért.

„Nem lehet könnyű a liberális múlttal szembenézni, úgy, ha az ember a Fidesz-zsebében van”

– írta akkor az oldal, korábbi szerkesztőjére vonatkoztatva. Egy másik közzétett képernyőmentésből az is kiderült, hogy Trombitás kitöltött egy tesztet, ami válaszai alapján a politikai térképen a baloldali-liberális térfélre került.

Manipulálva?

A howolddoyoulook.com internetes kereső szerint, amely olyan szolgáltatást nyújt, hogy feltöltött fotó alapján megállapítja az azon szereplő személy korát, a fotón szereplő férfi a fotó készültekor 21 éves volt. Trombitás Kristóf 1988-ban született, idén 35 éves.

A howolddoyoulook.com szerint a felvétel készítésekor 21 éves volt az azon szereplő férfi. Forrás: howolddoyoulook.com, képernyőmentés.
A howolddoyoulook.com szerint a felvétel készítésekor 21 éves volt az azon szereplő férfi. Forrás: howolddoyoulook.com, képernyőmentés.

Egy másik online szolgálatás, a FotoForensics (hozzávetőlegesen: „Fotó-krimináltechnika”) úgynevezett hibaszintelemzést (ELA) használ a digitális fotók tömörítési hibáinak elemzésére, illetve annak megállapítására, hogy egy fotót manipuláltak-e digitálisan vagy sem. A kérdéses, olvasónktól kapott fotót ebbe az alkalmazásba is feltöltöttük, és azt a választ kaptuk, hogy a felvételbe nem piszkáltak bele.

A FotoForensics elemzése alapján a kérdéses felvétel nem módosított. Forrás: FotoForensics, képernyőmentés.

Mit mond a mesterséges intelligencia?

Két különböző szolgáltatást is használtunk arra, hogy megtudjuk, mit mond az arcelemzés, ki szerepel a fényképen.

Az Arcanum Digitális Tudománytárának arckeresője egyből egy igen izgalmas fényképsorozatot dobott ki. Ezek a fotók a Népszava Sajtófotói, 1996 március 29-ről, Gy. Balázs Béla „8 éves a Fidesz” című sorozata.

A felvételeken nem csak a Fidesz, hanem a kereső által megtalált Trombitás Kristóf is nyolc éves, édesapja, az ekkor országgyűlési képviselő ősfideszes, Trombitás Zoltán ölében ül. A fényképeken édesapján kívül nem akárkik társaságában szerepel a később fideszes influenszerré váló Trombitás Kristóf. A fotósorozaton feltűnik Deutsch Tamás, Pokorni Zoltán, Orbán Viktor és a nyolc éves Kristóf együtt fújja el a Fidesz születésnapi tortáján lévő gyertyákat az akkor hét éves Orbán Ráhellel.

Trombitás Kristóf (b2) és Orbán Ráhel (b1) elfújják a gyertyákat a születésnapi tortán 1996. március 29-én, a Fidesz nyolc éves ünnepségén. Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár, Népszava Sajtófotó, Gy. Balázs Béla.
Trombitás Kristóf (b2) és Orbán Ráhel (b1) elfújják a gyertyákat a születésnapi tortán 1996. március 29-én, a Fidesz nyolc éves ünnepségén. Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár, Népszava Sajtófotó, Gy. Balázs Béla.

Egy másik, újságírók által előszeretettel használt online arckereső applikáció, a PimEyes fordított képkeresés szolgáltatása is egyértelmű eredményt ad, ez a szolgáltatás is beazonosítja Trombitás Kristófot. Az alkalmazás egy olyan fotóját adja három különböző weblapról keresési eredményül, mely az „Ez itt a kérdés…” című köztévés műsor házigazdájaként ábrázolja a férfit.

A PimEyes szerint is Trombitás Kristóf szerepel a karlendítős fotón. Forrás: PimEyes, képernyőmentés.
A PimEyes szerint is Trombitás Kristóf szerepel a karlendítős fotón. Forrás: PimEyes, képernyőmentés.

Megválaszolatlan kérdések

Tisztázandó a helyzetet kérdéseket küldtünk mind a Megafonnak és az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatójaként is tevékenykedő vezetőjének, Kovács Istvánnak, mind a PestiSrácok.hu-nak és főszerkesztőjének, Huth Gergelynek.

Többek között azt szerettük volna megtudni, hogy tudtak-e ennek a fotónak a létezéséről és amennyiben nem, akkor lesz-e következménye a karlendítésnek. Választ sem a Megafon, sem a PestiSrácok.hu nem küldött lapunknak.

Rajtuk, a munkaadóin keresztül igyekeztünk elérni Trombitás Kristófot is, ám ő sem tartotta fontosnak reagálni felvetéseinkre.

Lendületes lendítők

Négy évvel ezelőtt Oláh Gellért, az azóta az Origóba olvadt 888 munkatársa bukott le karlendítéssel. Becsületére legyen mondva, ő akkor azonnal távozott a közéletből és azóta sem tért vissza.

2021-ben Gyenge Dánielről, a Neokohn című kormánybarát zsidó lap hír- és véleményportál szerzőjéről jelentek meg olyan fényképek, melyeken karlengetés és nyilas zászlóval pózolás közben látható. A férfi miután elismerte és bocsánatot kért a tetteiért, akkor maradhatott a lapnál. (Jelenleg már nem szerepel az impresszumukban.)

Talán még megdöbbentőbb eset volt, amikor a Vadhajtások elnevezésű heccportál állandó provokátoráról, B. Zsoltról jelent meg egy olyan felvétel, amelyen nem csak az ő jobb karja lendül a náci üdvözlésre, de a fotón szereplőn kisfiát is erre tanítja.

A KDNP pártalapítványa által finanszírozott Vasárnap.hu akkori főszerkesztője, Horváth Tamás 2021 augusztusában lemondott, miután kiderült, korábban aktív résztvevője volt az Erő és Elszántság nevű neonáci szervezet demonstrációinak, ahol Hitler propagandaminiszterének jelszavát skandálta, a nácikra pedig az európai kultúra védelmezőiként hivatkozott. Horváth a Fidesz-közeli 888.hu-tól érkezett a laphoz, ahol Hitlert és Szálasit éltette egy később eltávolított írásában.

Két évvel az utóbbi esetet megelőzően Sneider Tamás akkori Jobbik-elnök 2016-os esküvői fotózásáról került ki karlendítős videó. Felvételeken a menyasszony kétszer is a hitleri köszöntéssel pózolt a fotósoknak. Azóta Sneider előbb a pártjából távozott, majd a közéletből is.

A horogkeresztes karkötő is trendi egyeseknek

Emlékezetes volt három évvel ezelőtt Szalma György, az akkor már fideszesített Origo szerzőjének esete. A férfi a kormányközeli, azóta megszüntetett Pesti TV egyik műsorában olyan karkötőt viselt, amelyről a Momentum úgy vélekedett, hogy az egy náci jelképet, horogkeresztet ábrázol, ezért büntető-feljelentéssel élt Szalmával szemben.

Az Origo az eset után kirúgta ugyan a szvasztikakarkötős Szalma Györgyöt, ám a férfi médiakarrierjének nem szakadt vége. Jelenleg a Bencsik András által vezetett Magyar Demokrata riportere, és jelentet meg cikkeket a Matolcsy György-közeli növekedés.hu-n is. Korábban írt Megadja Gábor játékszerébe, az azóta szintén megszűntetett Kontrába is.

Friss cikkünk a témában:

Amennyiben Ön is szivárogtatna nekünk, itt teheti meg:

Amennyiben szeretné, hogy több oknyomozó cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást:

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: