Kitiltották lapunkat a kormányinfóról, mégis kérdeztünk Gulyás Gergelytől (videó)

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfóra siet 2023. május 11-én a Miniszterelnöki Kabinetiroda budapesti Garibaldi utcai épülete előtt.
Olvasási idő: 5 perc.

Több ellentmondásba is belecsúszott a kormányinfókat szervező Kormányzati Tájékoztatási Központ. Szabályszerű regisztráció ellenére nem engedték be lapunkat, a Gulyáságyú Médiát az e heti kormányinfóra. A kormányzati sajtótájékoztatót tartó Gulyás Gergelyt mégis elcsíptük egy kérdés erejéig.

Invokáció

E héten is „Mit, miért tesz a kormány?” címmel hirdette meg a Kormányzati Tájékoztatási Központ a kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő részvételével. A kormány felhívásában az szerepelt, hogy legkésőbb május 10-én (szerdán) 16:00 óráig szükséges a megadott email címen regisztrálni.

Ezt meg is tettük, lapunk regisztrációját szerdán 15:10-kor küldtük el a Kormányzati Tájékoztatási Központ címére. Ezt a levelet ketten is olvasták, egy bizonyos dr. Szabó Magdától már két perc múlva kaptunk olvasási visszaigazolást, míg a Miniszterelnöki Sajtóirodától másnap reggel.

Olvasási visszaigazolások a Gulyáságyú Média regisztrációjára a kormányinfóra. Fotó: képernyőmentés, Gulyáságyú Média.

Szerda este úgy feküdhettünk le, hogy a kormányinfóval kapcsolatos aznapi feladatunkat elvégeztük: időben, szabályszerűen regisztráltunk a sajtókonferenciára, akkreditációs levelünket az illetékesek megkapták, elolvasták.

Porszem a gépezetben

Másnap, csütörtökön időben, fél órával a kormányinfó kezdése előtt már a meghirdetett budapesti helyszínen voltunk.

A sajtótájékoztatónak helyet adó kormányzati épület ajtajába állított biztonsági őr listáján azonban nem szerepelt a Gulyáságyú Média. Ekkor még reménykedhettünk, hiszen a biztonsági őr is azt közölte, hogy amennyiben időben elküldtük a regisztrációt, akkor biztosan csak valamilyen adminisztrációs ok miatt nem vagyunk rajta.

Ekkor hosszas kutakodásba kezdtek az illetékesek, többször is vissza-visszakérdezték lapunk nevét.

Sajtó kint, nem-lapok bent

Időközben megérkezett és minden gond nélkül bejutott a kormányinfóra Medveczky Attila, a Magyar Fórum „képviseletében”. Róla és „lapjáról” ebben a cikkben írtunk. A „Magyar Fórum” olyan „médium”, amely:

  • 2018 szeptembere óta nem jelenik meg nyomtatásban,
  • az online változat neve nem „Magyar Fórum”, hanem „új Magyar Fórum”. Maga a Magyar Fórum mint védjegy az örökösök, a Csurka-gyerekek tulajdona, akik azt írják honlapjukon, hogy „Csurka István 2012.02.04-én történt halála óta egyesek mindent elkövettek azért, hogy mind a szellemi, mind az egyéb hagyatékát jogtalanul megszerezzék, elorozzák a törvényes örökösöktől”,
  • az online változat Csurka István örökösei akarata ellenére jelenik meg ebben a formában,
  • a NAV a „Magyar Fórum” név használata miatt 2020 óta nyomoz védjegybitorlás miatt, a Csurka-család feljelenése nyomán.
  • a Medveczky Attila által képviselt „lap” a sajtótermékek minimális feltételeit sem teljesíti, hiszen nem szerepel az NMHH által vezetett, közhiteles sajtótermék-nyilvántartásban,
  • az elmúlt három hónapban átlagban 8.600-an kattintottak az online változatra: nem naponta, hanem havonta. Ezzel Magyarországon a 41.991. (nem tévedés: a negyvenegyezer-kilencszázkilencvenegyedik) leglátogatottabb honlap az övék.

Tehát lapunkat ugyan nem engedi be szabályszerű regisztráció ellenére sem a Kormányzati Tájékoztatási Központ, egy olyan sajtóterméknek nem nevezhető „valamit” ellenben igen, amelyet alig páran olvasnak, a neve miatt eljárás van a NAV-nál, az alapító örököseinek ellenére jelenik meg, és még csak nem is sajtótermék, hiszen nem szerepel a közhiteles nyilvántartásban.

Ezen a kérdéses napon ez a „valami” három kérdést is feltehetett a kormányinfón. Most nem, eggyel ezelőtt viszont Medveczky Attila például olyan releváns kérdésben is kikérte Gulyás Gergely véleményét, mint a tájfutót szétmarcangoló medve.

„Én erre a regisztrációra emlékszem”

Miközben a kormányinfóra beengedésre vártunk, kijött kapun a biztonsági őrnél eggyel kompetensebbnek tűnő hölgy, aki kijelentette, hogy

„én erre a regisztrációra emlékszem”.

A reményhez

Ekkor ismét felcsillant előttünk a remény, bár Csokonai Vitéz Mihály óta tudni lehet, hogy az csak földiekkel játszó égi tünemény, valamint istenségnek látszó, csalfa és vak.

Érkeztek és csak érkeztek az újságírók és a médiamunkások, de választ nem kaptunk a kapun túlról. Talán arra számítottak, hogy megunjuk a várakozást és feladjuk.

Újabb hosszas várakozás után kiküldtek egy másik biztonsági őrt (nem azt az urat, aki addig a listát kezelte), aki közelte a verdiktet:

„nem lehet”.

A merengőhöz

Ekkor kissé könnyelműen egy szemantikai vitába keveredtünk a biztonsági őrrel, valamint kértük, hogy az illetékes döntnök álljon elénk és ő közölje a döntés okát. Ez hiú ábrándnak bizonyult. (E ponton egy másik költőnk, Vörösmarty Mihály verse ugrott be („Ábrándozás az élet megrontója, / Mely, kancsalúl, festett egekbe néz.”).)

Tétova óda

Távozni azonban eztán sem távoztunk, hanem inkább megvártuk Gulyás Gergely minisztert, hogy ha már nem tudunk bent kérdezni tőle, akkor az utcán tegyük ezt meg. Közben, amikor vesztére megjelent a kapuban az illetékes kolléganő, még tettünk egy tétova próbálkozást, hogy megtudjuk elutasításunk okát, sikertelenül. (Közben Radnóti Miklós Tétova ódája juthatnók eszünkbe.)

A biztonság kedvéért az egész várakozást és Gulyás Gergely megérkeztét is megörökítettük egy videóban, melyben a nem közszereplők arcát szándékosan nem mutatjuk.

Gondolatok a könyvtárban Miniszterelnöki Kabinetiroda előtt

A Gulyás Gergely miniszterrel folytatott beszélgetésünket a lenti felvételre kattintva tekintheti meg. Végül a Népszava újságírója, Batka Zoltán magán a kormányinfón is feltette lapunk kérdését, így tulajdonképpen happy enddel végződött kalandunk.

Ez jó mulatság, férfi munka volt, legközelebb is megyünk.

Kormányinfó: nem, Vatikán: igen, CPAC: nem

Visszautasította a Gulyáságyú Média sajtó-akkreditációját a május 4-én és 5-én tartott CPAC Hungary-re (Konzervatív Politikai Akció Konferencia) az azt szervező, közpénzzel bőven kitömött Alapjogokért Központ.

Lapunk ellenben a Vatikán szigorú sajtó-regisztrációs eljárásán átesve Ferenc pápa kíséretében, a különgépén utazva tudósíthatta olvasóit április 29-től 30-ig a magyarországi apostoli útja során.

Amennyiben szeretné, hogy több oknyomozó cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást: