Elektromos sokkoló is volt a pénteki diáktüntetésen a rendőröknél (videó)

Elektromos sokkoló a Készenléti Rendőrség tagjainál 2023. május 19-én este a diákok tüntetésén a budapesti Rippl-Rónai utca – Lendvay utca kereszteződésében.
Olvasási idő: 2 perc.

Munkatársunk ott volt kamerájával pénteken este Budapesten, amikor a délutáni, a pedagógusok státusz- avagy bosszútörvénye ellen tiltakozó diáktüntetés résztvevőinek egy része az Oktogonról átvonult a Rippl-Rónai utca és a Lendvay utca kereszteződésébe, a Fidesz székházához.

Videófelvételt készítettünk többek között arról a pillanatról is, amikor a Készenléti Rendőrség egyik munkatársa a kezében tartott több elektromos sokkolóból egyet átnyújt egyik kollégájának, aki azt – már-már unottan – ki is próbálja.

Később a tüntetőkkel szembeni rendőri intézkedéseket is rögzítettük – olyan szögből, amelyet az élő videót készítők nem tudtak megmutatni.

A rendőrség lapít a sokkoló kapcsán

Szerkesztőségünk kérdéseket küldött péntekről szombatra virradó éjjel a Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóügyeletére a sokkolóhasználat kapcsán, onnan azonban cikkünk megjelenéséig, többszöri levélváltás után is csak hitegetést kaptunk a válaszadásra.

Nem jártunk több szerencsével a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Kommunikációs Osztályán sem. Válaszukban csupán megküldték korábbi közleményüket, amiben azonban egy szót sem szólnak az elektromos sokkoló használatáról.

BRFK: erőszakos, összehangolt és agresszív diákok

A rendőrség és azzal egy kötelékben „repülve” a kormányzati propaganda jól láthatóan változtatott a diáktüntetések kapcsán eddig folytatott kommunikációján. Fülöp Gergely rendőr alezredes, a BRFK kommunikációs osztályának vezetője erőszakos, összehangolt és agresszív diákokról beszélt az MTI által idézett tájékoztatóján után áttörni a rendőrsorfalat.

A szombat hajnalban megtartott tájékoztatóján Fülöp alezredes kijelentette, hogy a fenitekkel szemben a rendőrök

„humánusan négy embert azért emeltek ki a tömegből, mert a tömeg annyira odapréselte őket a rendőrsorfalnak, hogy ennek a négy fiatalnak a testi épsége veszélybe került. Ezért kellett őket kiemelni.”

Videónk

Ezt, valamint a sokkoló „beröffentését” a lenti felvételeinken mutatjuk meg, döntsék el olvasóink, hogy mennyire volt ez „humánus”.

A videót Malatinszky Dávid készítette.

Jogellenes vagy sem?

Az is kérdéses, hogy mennyire volt – ahogy a BRFK minősíti – „jogellenes gyűlés” a Rippl-Rónai utca és a Lendvay utca kereszteződésében tartott tüntetés. Az indulatok akkor szabadultak ugyanis el, amikor a rendőrség nem engedte tovább vonulni az egészen addig békésen demonstráló diákokat.

Ezen gyülekezési jogi kérdés tisztázására kérdéseket küldtünk a Társaság a Szabadságjogok nevű szervezetnek, amint válaszolnak, frissítjük ezen összeállításunkat.

Amennyiben szeretné, hogy több hasonló cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást: