Átcsúszhat Németországba egy osztrák hegyi határfalu

A megcsúszott helyoldal Hörbranz-nál.
Olvasási idő: 2 perc.

Az elmúlt hetekben lehullott eső komoly gondokat okoz az egyik osztrák hegyoldalon. Az osztrák köztévé, az ORF szerint egy, a német határon fekvő vorarlbergi falu annak a veszélynek van kitéve, hogy a szomszédos országba „csúszik” a folyamat következtében.

Az eső csak nem „akar” elállni. Ezért az Allgäui-Alpok egyik csúcsa, a két Boden-tó menti település, a bajorországi (Németország) Lindau és az ausztriai Vorarlbergben található Bregenz feletti 1062 méteres Pfänder-hegy mozgásban van.

A bajorországi napilap, a TZ szerint a törmelék, a föld és a letört fatörzsek lassú tempóban nyomulnak előre, és már három házat lakhatatlanná tettek. Az ingatlanokat összesen hét métert tolták Németország felé. Ezt a falu, Hörbranz tűzoltósága is megerősítette, és képeket osztott meg a földcsuszamlásról a közösségi média oldalán

A házak alapja és falai eldeformálódtak, ezért a veszélyeztetett házakat kiürítik.

„Mindent, ami nem volt leszögelve, elszállítottunk”

– mondta Markus Schupp, a hörbranzi tűzoltóság parancsnoka az ORF-nek.

„A szivattyúzási munkálatok során a mennyezet egyes részei meglazultak, és le kellett állítanunk a munkát, amíg egy statikussal meg nem beszéltük a helyzetet, és biztonsági intézkedéseket nem hoztunk”

– mondta Schupp.

Állítólag a korábbi szárazság is kedvezett a földcsuszamlásnak. A Pfänder-csúcs talaja ugyanis állítólag szárazságban különösen gyorsan hajlamos megkeményedni és repedezetté válni. Ha ezután heves esőzések következnek, a repedések gyorsan megtelnek vízzel. A nyomás felgyülemlik, és ezután a lejtő mozgásba lendülhet. Így magyarázta a helyzetet Andreas Jochum, aki vízelvezető csövek lefektetésével próbálja lassítani a csúszó lejtőt.

Nyelvi nehézség nem volna

Eljátszottunk a gondolattal, mi volna, ha Hörbranz falu tényleg átcsusszanna Ausztriából Németországba.

Megkérdeztük a civilben német nyelvész, germanista Brenner Koloman országgyűlési képviselőt, volnának-e például nyelvi problémái hörbranziaknak. A Jobbik-Konzervatívok képviselője szerint ilyen gondjaik nem volnának a falu lakóinak, ugyanis mind a német oldali Allgäu-térség, mind az osztrák oldali Vorarlberg az alemann nyelvjárást beszéli (akárcsak Svájc és Elzász), nincs köztük különbség.

A nyelvész-politikus Brenner olyan részleteket is elárult, hogy ezt a nyelvjárást Ausztriában csak a kérdéses Vorarlbergben beszélik, másutt a közép- és délbajort beszélik dialektusként.

Amennyiben szeretné, hogy több hasonló cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást: