Az Orbán születésnapi hálaadó miséjére igyekvőket kérdeztük (videó)

Néhányan az Orbán születésnapi hálaadó miséjére igyekvők közül 2023. május 31-én a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom előtt.
Olvasási idő: 3 perc.

Mint azt a Gulyáságyú Média a magyar sajtóban elsőként május elején megírta, hálaadó szertartást tartottak május 31-én kora este, Orbán Viktor miniszterelnök 60. születésnapján Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.

A misére igyekvőket kérdeztük többek között arról, hogy mi az a kormányzati intézkedés, ami miatt annyira elkötelezettek Orbán Viktor mellett, hogy fontosnak tartották a születésnapi, hálaadó istentiszteleten résztvenni. A mise résztvevőinek válaszait videónkban tekinthetik meg.

A kormányfő máshol volt

Orbán Viktor a szentmise helyett e napon inkább előbb munkaebéd keretében látta vendégül az az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezetőit a Karmelita kolostorban, a Várszínház épületében, majd a Puskás Arénában vett részt a Sevilla FC – AS Roma Európa-liga döntőn.

Akik eljöttek

Ott volt viszont a hálaadó szertartáson Kásler Miklós korábbi emberi erőforrások-miniszter.

Az aktív politikusok közül csupán eggyel találkoztunk: késve ugyan, de végül megérkezett a misére a Fidesz pécsi származású frakcióvezető-helyettese, Bánki Erik, aki a mise vége előtt távozott a templomból.

A templom teljesen megtelt a 17 órai kezdésre, főleg idős korú nők voltak a mise résztvevői. (A templomban a hely iránti tiszteletből nem forgattunk. – a szek.)

A túlontúl aktuális evangéliumi rész

E szerdai napra rendelt evangélium különösen illett az Orbán-i születésnaphoz, ugyanis e napon Márk evangéliuma 10. fejezetéből olvasták fel Jézus szavait:

„Tudjátok, hogy akiket a világ urainak tartanak, azok zsarnokoskodnak a népeken, s vezető embereik éreztetik velük hatalmukat. Közöttetek azonban ne így legyen. Ha valaki közületek nagy akar lenni, legyen a szolgátok, és ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája.”

Hígítatlan politika a szentbeszédben

Osztie Zoltán a prédikációjában ezúttal lényegesen visszafogottabb volt, mint tavaly, amikor úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor

„Isten ajándéka, aki fáklyaként jeleníti meg a világ világosságát”.

A plébános igehirdetése ezzel együtt ezen az Orbán Viktor-születésnapon is tömény politika volt. Osztie atya szerint „a magyar minta” például szolgálhat a dekadens Európa számára.

A pap úgy fogalmazott, hogy egyetlen egy politikus van ma, aki a béke pártján áll, mégpedig a miniszterelnökünk. Szerinte nem lehet a béke pártján, aki fegyvereket szállít az ukránoknak, aki a háború feltételeit biztosítja.

A pápalátogatás az orbáni politika igazolása

Osztie Zoltán szerint Ferenc pápának mint a világ elsőszámú erkölcsi tekintélyének április végi látogatása is a magyar kormány és Orbán Viktor politikáját igazolta.

A Szentatyának a magyar kormányról kialakított korábbi téves véleményében a környezete befolyásolta őt a plébános szerint, aki úgy véli, már a pápalátogatás ténye nemzetünket igazolja, a világraszóló liberális gyűlöletkampány ellenében.

(Ezen kijelentéseiről videóinterjúban kérdeztük Osztie Zoltánt. A beszélgetést hamarosan közzétesszük YouTube-csatornánkon. Iratkozzon fel, hogy ne maradjon le róla! – a szerk.)

Videónk az eseményről

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: