Lezárták az iváncsai akkumulátorgyárat a sztrájkoló munkások (frissítve)

Sztrájk Iváncsán 2023. június 7-én reggel.
Olvasási idő: 3 perc.

Sztrájkkal indult a szerda reggel az épülő, már majdnem teljesen kész iváncsai akkumulátorgyárnál.

Lapunk a helyszínen több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a 2000 fős településen a gyáróriást építő Fidesz-közeli vállalkozás, a Garancsi István üzletember tulajdonában lévő Market Építő egyik alvállalkozója hetek óta nem fizette ki a munkásait, ezért mintegy 3-400 ember lépett igen szervezetten, egyszerre sztrájkba.

Frissítés: június 8. 11:00: A Market Építő Zrt. cikkünk előző bekezdésében foglaltak kapcsán az alábbiak közlésére kérte lapunkat, melynek természetesen helyt adunk.

„A cikkben a »Market Építő egyik alvállalkozójaként« említett cég nem a Market Építő Zrt. alvállalkozója, vele a Market Építő Zrt.. semmilyen szerződéses kapcsolatban nem áll.”

Helyi informátoraink több százmillió forintnyi kifizetetlen bérről beszéltek lapunknak.

Blokád

A munkások lezárták az akkumulátorgyárhoz vezető bekötőutat, valamint tudatosan megbénították Iváncsát is.

„Iváncsa elesett”

A kis faluban szerda reggel mozogni sem lehetett, a lakosok nem tudták óvodába vinni a gyerekeiket, nem tudtak időben eljutni munkába, nem tudtak eljutni boltba. Lapunk helyi forrása úgy fogalmazott, hogy „Iváncsa elesett”.

A falu környékén a közúti forgalom is megbénult.

A Fejér (Vár)megyei Rendőr-főkapitányság (FVMRFK) Kommunikációs Szolgálata úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a rendőrségre szerda reggel 6 órakor érkezett bejelentés arról, hogy az iváncsai ipari park területére történő bejutást mintegy 300 fő, három gépjárművel akadályozza, amelynek következtében az ipari park területére vezető 6205-ös számú úton, valamint az M6-os autópálya 50-es kilométerénél forgalmi torlódás alakult ki.

A helyszínre érkező rendőrök a közlekedés segítése, továbbá a forgalom zavartalanságának mielőbbi helyreállítása és biztosítása érdekében a gépjárműveket az autópályáról Adony, valamint Iváncsa településekre terelték, így lehetővé téve a forgalom folyamatos haladását, a közlekedési balesetek megelőzését.

FVMRFK azt is kiemelte a Gulyáságyú Médiának küldött válaszában, hogy az esettel összefüggésben a helyszínen rendőri intézkedésre nem került sor.

Kérdéseket küldtünk Molnár Tibornak, Iváncsa polgármesterének és az akkumulátorgyárnak is, amint válaszolnak, közzétesszük.

Gyors, eredményes sztrájk

A demonstráló munkások nagyjából délelőtt 10 órára feloldották a blokádot és felvették a munkát, miután ígéretet kaptak rá, hogy még a szerdai napon kifizetik őket.

Olvasói videó a reggeli káoszról

Szia uram, kő’ dobálás?

Mint március elején lapunk megírta, korábban tömegverekedés, kődobálás volt a gyárnál a munkások között.

Friss fejlemény az ügyben

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: