Borkai: A Fideszből kértek meg, hogy mondjak le – Lapunknak is interjút adott a volt győri polgármester

Borkai Zsolt 2018-ban a Győr+ adásában.
Olvasási idő: 8 perc.

Terjedelmes interjút adott az ATV Heti Napló című műsorának vasárnap este Borkai Zsolt, Győr 2019-ben az emlékezetes jachtos-prostituáltas videó nyilvánosságra kerülése után lemondott fideszes polgármestere. A beszélgetésben Borkai bejelentette, hogy a jövőre, 2024-ben esedékes önkormányzati választáson független jelöltként újraindul Győr polgármesteri székéért.

Még a műsor előtt kerestük a volt városvezetőt, aki mivel exkluzivitást ígért az ATV-nek, ezért csak a Heti Napló adásba kerülése után szeretett volna más médiumnak nyilatkozni.

Így is lett. Vasárnap késő este beszélgettünk vele, olyan részletekre is rákérdezve, melyek a televíziós interjúból kimaradtak.

„A 2024-es újraindulásom még a 2019-es sztorihoz tartozik”

– Talán emlékszik, hogy beszéltünk úgy másfél évvel ezelőtt, amikor elindult Győrött az a pletyka, hogy ön aktivizálja magát. Akkor nagyon elzárkózó volt, és azt mondta nekem, hogy kizárt dolog, hogy visszatérjen a politikába. Miért gondolta meg magát?

– Éppen amiatt, mert ez a pletyka erősödött és kívánalommá vált. 2019-ben sok győri ember bízott bennem, ám mivel akkor nem bírtam elviselni azt a nyomást, ami rám nehezedett és nagyon egyedül maradtam, nem voltam képes arra, hogy tovább csináljam: lemondtam. A 2024-es újraindulásom valahol a 2019-es „i”-re a pont.

Amennyiben a győriek úgy látják, hogy adnak még egy esélyt nekem, akkor azt büszkén, becsülettel vállalom. Ha pedig azt mondják, hogy nem kellek, akkor tényleg befejezem a pályámat.

Fogalmazhatunk úgy, hogy a 2024-es újraindulásom még a 2019-es sztorihoz tartozik. Akkor az emberek megválasztottak, az újraindulás egy elnézéskérés is azok felé, akik akkor rám szavaztak, és csalódtak amiatt, mert lemondtam. Ők, ha úgy látják, akkor 2024 júniusában szavazhatnak rám még egyszer bizalommal.

Borkai Zsolt és felesége szavaz 2019-ben. Forrás: Facebook.
Borkai Zsolt és felesége szavaz 2019-ben. Forrás: Facebook.

Mindenki másképp csinálja

– Nyilván követte, hogy miképp’ vezették a várost az elmúlt három és fél évben. Benne van-e döntésében az is, hogy netán úgy ítéli meg, hogy ön tudná jobban csinálni, vagy tudta annak idején jobban csinálni?

– Majd a választók jövő júniusban megítélik, hogy az én tizenhárom évem, vagy Dézsi Csaba András polgármester úr négy éve volt a jobb időszak Győr életében.

Megméretjük magunkat, és megnézzük, hogy a győriek melyiket szeretnék, melyikünk korszaka volt a szemükben a jobb vagy a rosszabb.

– Az újraindulási döntésében közrejátszik bármilyen módon az elmúlt négy év győri városvezetése, vagy sem?

– Követtem, hogy mi történt a városban. Így mondhatnám azt is, hogy igen, közrejátszott. Ám inkább úgy fogalmazok, hogy én másképpen csináltam volna. Persze ez a „mi lett volna, ha…” kategóriájába sorolandó.

Egy évvel a választás előtt még nem kívánom értékelni az elmúlt négy évet. Még hátravan egy év a jelenlegi városvezetés mandátumából. Lehet, hogy az utolsó egy évben minden csodálatosan fog működni fog, minden nagyszerű lesz, és akkor a győriek azt mondják, hogy mégsem kérünk a Borkaiból.

– Kérem, hogy az ilyenkor kötelező politikusi álszerénységet tegyük félre. Hogy gondolja, jó polgármestere volt ön a városnak a tizenhárom évében?

– Azt mondja, hogy az álszerénységet tegyük félre. Akkor szerintem: igen, az voltam.

Segít-e a jachtozó barát?

– Rákosfalvy Zoltán az újraindulásának a támogatói között van? (Rákosfalvy Zoltán ügyvéd szintén résztvevője volt az adriai jachtos szextúrának, illetve hírbe hozták a 2012-es úgynevezett Audi-földek ügyével is. Rákosfalvy 1,5 milliárd forintért felvásárolta az érintett ingatlanokat, hogy azokat az átminősítésük után, rövid időn belül már 7 milliárd forintért adja tovább. A területen az Audi e földeken építette fel új logisztikai központját. – a szerk.)

– Attól még, hogy a barátom, még azt sem mondtam el neki, hogy bejelentem az újraindulásomat.

Abban biztos vagyok, hogy támogatni fog a jövőben, ám még nem beszéltünk erről.

Rákosfalvy Zoltán ügyvéd a Győr+ Médiának nyilatkozik 2017-ben. Forrás: YouTube.
Rákosfalvy Zoltán ügyvéd a Győr+ Médiának nyilatkozik 2017-ben. Forrás: YouTube.

Szia uram, kell egy csapat?

– A polgármesteri kampányt erősíteni tudja, ha vannak indulók az egyéni körzetekben is. Lesz ilyen egyéni jelöltekből álló csapat ön mögött?

– Azért addig még hosszú az idő. Természetesen egy polgármesternek az erejét az is adja, ha olyan képviselő-testület áll össze, amely aztán támogatja az elképzeléseit.

Akár „csapattal” indulok, akár „csapat” nélkül, a tizenhárom éves polgármesteri tapasztalatom, és az, hogy Győrért akarok dolgozni erőt ad ahhoz, hogy meg tudjam teremteni azt, hogy a város működjön, és jól működjön.

– Jól gondolom, hogy amennyiben lesz ilyen „csapata”, akkor Hajtó Péter abban benne lesz? (Hajtó Péter győri fideszes önkormányzati képviselő többször szembement Dézsi Csaba András jelenlegi fideszes polgármesterrel, nemrég még díszpolgári címet is javasolt Borkai Zsoltnak. – a szerk.)

– Egyelőre még nem jól gondolja, ugyanakkor hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem beszélgettünk erről vele, ám még nem tartunk ott. Egyelőre csak saját magam, akiben biztos vagyok.

Mongyonle!

– Az imént úgy fogalmazott, hogy cserbenhagyta azokat a győri embereket, akik 2019-ben megválasztották, viszont ön kisvártatva lemondott. Azt a Fideszből kérték akkor, hogy mondjon le?

– Igen.

– Elárulja, hogy személy szerint ki kérte erre? Mivel elmondása szerint Kubatov Gábor tartotta önnel a kapcsolatot a Fidesz felsővezetéséből a szexvideó kapcsán is, ezért gondolom, hogy ő volt.

– Nem, ezt nem árulom el.

Borkai Zsolt Orbán Viktor miniszterelnök társaságában 2019-ben. Forrás: a volt győri polgármester Facebook-oldala.
Borkai Zsolt Orbán Viktor miniszterelnök társaságában 2019-ben. Forrás: a volt győri polgármester Facebook-oldala.

Jobboldali, de nem fideszes

– Azt is elmondta a Heti Naplóban, hogy függetlenként, de jobboldaliként indul. Meg lehet határozni, hogy a 2023-as Fidesztől miben különbözik a világnézete?

– Amennyiben megnyerem a jövő évi választást, akkor igazán városi politikus tudok lenni. Minden olyan jellegű sallang nélkül, ami nem tartozik egy polgármester a kötelességei közé. Hogy mondjuk állást foglaljon országos politikai ügyekben.

Csak és kizárólag a város fejlesztésével és fejlődésével tudnék foglalkozni. Az egy jóval könnyebb helyzet, mint mikor valakinek a hovatartozásából kiindulva kell egy várost irányítania. Függetlenként nem kell olyan döntéseket hozni, ami valójában nem is tartozik a polgármesteri feladatok közé.

– Hogy mondjuk egy migránsellenes kampányban részt vegyen, meg ehhez hasonlók?

– Amennyiben valaki függetlenként nyer, akár meg is tarthatja magának a véleményét ilyen kérdésekről, mert nem kell, hogy ide vagy oda álljon.

Tudok véleményt formálni, de nem azért, mert valahova tartozom, hanem azáltal, ami és aki én vagyok. Nem a politikai hovatartozás szabályozza a gondolataimat és a tetteimet a jövőben.

Mibű?

– A visszavonulása óta miből élt?

– Két dologból. Elsősorban őstermelő vagyok, van Sokorópátkán négy és fél hektár földem. Mint őstermelő önellátó vagyok.

A másik pedig, hogy van egy olimpiai arany- és egy bronzérmem. Ezután most egészen pontosan havonta nettó 775 ezer forintot kapok olimpiai életjáradékként. És hála Istennek a feleségemnek is van munkája.

Borkai, a kisgazda?

Őstermelőként miket állít elő?

– Ami ahhoz kell, hogy a szélesebb családot el tudjuk látni. Nem nagy földterületről beszélünk, de hol búzát, hol kukoricát termelek és a konyhára való dolgokat: például paprikát. Aztán a birkától kezdve a tyúkig állatokat is tenyésztek.

Nem elsősorban a bevételre koncentrálunk e tekintetben, hanem arra, hogy önellátók legyünk, és minél kevesebbet kelljen a boltban vásárolni. Azért a búzát még nem én őrlöm meg, de a kovászos kenyeret már én sütöm.

Mivel egy év múlva önkormányzati és EP-választásokat rendeznek, hamarosan részletes összeállítással jelentkezünk, hogy mely pártok kiket indítanak 2024-ben. Nézzen vissza oldalunkra gyakran!

Vasárnap megírtuk, hogy bejelentette újraindulását Márki-Zay Péter.

Mint pénteken reggel megírtukKovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke lesz a viccpárt 2024-es polgármesterjelöltje Budapest XII. kerületében. Ezt az írásunkat itt találja:

Szintén lapunk írta meg a magyar sajtóban elsőként, hogy a Jobbik nem indul közösen 2024-ben a korábbi ellenzéki összefogás pártjaival.

Gulyáságyú podcast következő vendége Karácsony Gergely főpolgármester lesz, aki már bejelentette újraindulási szándékát. Addig is nézze-hallgassa meg a műsor előző adását, melyben Lőcsei Lajossal, a Momentum roma származású országgyűlési képviselőjével beszélgettünk.