Csintalan Sándor újrafelvétele miatt kiszivárgott az MSZP mesterterve

Komjáthi Imre és Csintalan Sándor Kecskeméten.
Olvasási idő: 6 perc.

Videót forgatott róla a Magyar Szocialista Párt, hogy ismét felvették tagjaik körébe Csintalan Sándor televíziós személyiséget, ahogy ők nevezik a felvételen: „Csintalan elvtársat”.

A néhány perces etűdben az látható, amint Csintalan az MSZP kecskeméti irodájába érkezik (mivel nemrég az észak-Bács-Kiskun megyei tanyavilágba költözött, területileg a kecskeméti pártszervezethez tartozik), és ott a legmagasabb szinten fogadják: Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, MSZP-társelnök is jelen volt az újrafelvételén.

Hat évet ültek Csintalan felvételi papírjain az MSZP-ben

Az MSZP egykori második emberének, ügyvezető alelnökének tagfelvételi ajánlója Herczog Edit volt országgyűlési- és EP-képviselő lett.

A szocialisták jól megfontolták a döntésüket, hiszen Csintalan már hat éve, 2017-ben jelezte nekik, nemcsak hogy visszalépne közéjük, de a pártelnökséget is elvállalná. Aki a világforradalmat építi, annak mit számít hat év?!

Az MSZP 2017-ben még szarkasztikusan úgy reagált, hogy

„Csintalan Sándor olyan pártok felett álló közkincs, akit egy párt sem sajátíthat ki saját maga számára. Mi sem tesszük”.

Az ördög a részletekben

Mindig érdekes egy pártiroda rejtekébe bepillantás nyerni, ám e videó által talán a kelleténél, avagy annál, amennyit a szocialisták szerettek volna, több derült ki róla.

Kiderült például, hogy a szocialistáknál még mindig divat a kommunizmus idejéből ismerős párnázott ajtó, amin Török Zsolt szocimindenes néha benéz.

Török Zsolt benéz egy párnázott ajtón. Forrás: MSZP, YouTube.
Török Zsolt benéz egy párnázott ajtón. Forrás: MSZP, YouTube.

Az sem titok többé, hogy az MSZP kecskeméti irodájában vörös terítőn, vörös műanyag kübliben szolgálják fel a sárgás pogácsát.

Vörös terítőn, vörös műanyag kübliben baloldali pogácsa. Forrás: MSZP, YouTube.
Vörös terítőn, vörös műanyag vájlingban baloldali pogácsa. Forrás: MSZP, YouTube.
Forrás: MSZP, YouTube.
A szociknál a legkisebb asztalra is jut egy vörös lepel. Forrás: MSZP, YouTube.

…és hogy az MSZP-ben annyira megállt az idő, hogy a ’90-es évek elején pletykalapját, a „Kisasszony magazint” lapozgatják a proletárforradalom tervei szövögetésében megfáradva.

Kisasszony magazin a kecskeméti MSZP-irodában. Fotó: MSZP, YouTube.
Kisasszony magazin a kecskeméti MSZP-irodában. Forrás: MSZP, YouTube.

És hogy ez még mindig Horn Gyula, sőt, mi több, picit még Kádár János pártja is, arra álljon itt bizonyítékul egy finom jelzés. Ugyan már nem Munkást szívnak, ám dacolva a korszellemmel, még mindig szívják.

A modern szoci szentháromság: cigaretta, mobiltelefon és slusszkulcs a kecskeméti MSZP-irodában. Forrás: MSZP, YouTube.

A kecskeméti szocik a modernitás ellen is felveszik a harcot (ez lesz a végső, csak összefogni hát), a kormányzati bejelentéseket csakis „dobozos” butatévén hajlandóak megtekinteni.

Butatévé a kecskeméti MSZP-irodában. Fotó: MSZP, YouTube.
Butatévé a kecskeméti MSZP-irodában. Forrás: MSZP, YouTube.

Univerzális proletár eklektika

Hogy a világforradalmi eklektika mennyire nem csupán a kecskeméti, hanem minden bizonnyal a teljes MSZP-re jellemző, arra álljon itt bizonyítékul egy saját felvétel két ével ezelőttről, 2021 augusztusából Nyugat-Magyarországról, a győri MSZP-székházból.

Pollreisz Balázs önkormányzati képviselő az MSZP győri székházában 2021. augusztus 14-én. Fotó: Gulyás Balázs.
Pollreisz Balázs önkormányzati képviselő az MSZP győri székházában 2021. augusztus 14-én. Fotó: Gulyás Balázs.

Rés a szoci pajzson

És hát az Apró-Gyurcsány-Dobrev-kör MSZP-től történő eltávolodásával (amely lehetővé tette Csintalan Sándor visszatérését) kiveszett a titkosszolgálati logika alapján történő gondolkodás is a pártból.

A Csintalan újrafelvételéről készült videó forgatása alkalmával ugyanis slendrián módon, óvatlanul kinnmaradt egy úgynevezett flipchart tábla, melyről leolvasható az MSZP győzelemmel (eddig) kecsegtető mesterterve.

MSZP-s flipchart mestertervvel Csintalannal. Forrás: MSZP, YouTube.

(Vörös) fény derül mindenre

Egy különleges oknyomozó újságírói eljárásnak, az úgynevezett „nagyításnak” köszönhetően a következő szavakat tudtuk leolvasni a titkos szocialista flipchartról:

 • Oktatás III.
 • Liberalizmus
 • Konzervativizmus
 • Szocializmusideológiák
 • Nacionalizmus
 • Ideológiai pártok
 • Populista pártok
 • Fidesz
 • MSZP
 • LMP
 • MMM
 • Párbeszéd
 • mszp6000kmet2017 – ez utóbbi kapcsán arra tippelünk, hogy ez egy wi-fi jelszó

Ezen felül egy négyes osztatú, égtájbeosztásra hasonlító ábrát láthatunk a szoci táblán, melyen vélhetőleg a fenti pártok neveit lehet elhelyezni.

Conclusio

Ebből az a kép rajzolódik ki, hogy 2023-ban a MSZP – nagyon helyesen, ám kissé elkésve – komoly műhelymunka keretében lázasan keresi a rést, a saját, általa betölthető kis rést a magyar politikai palettán.

A stratégia-alkotási workshopra azért lehet kiváló a kecskeméti pártsejt irodája mint helyszín, mert elég eldugott, a szocreál környezet nem utal arra, hogy itt komoly észmunka zajlana, ám mégsincs túl messze a fővárosi központtól. Attól ugyanakkor nem kell félni, hogy nagy ügyfélforgalom zajlana egy vidéki MSZP-székházban, így az ötletelés, koncepcióképzés zavartanul folyhat.

Ennek az MSZP-s réskeresésnek lehet a végeredménye a korábbi Fidesz-tag Csintalan Sándor felvétele is, amely egy hosszas, a flipchart előtt eltöltött, cigarettafüstös tanakodás előzhetett meg.

Frissítés:

Azt, hogy Csintalan felvétele összefügg az MSZP réskeresésével erősíti a székház wifijelszava (mszp6000kmet2017) is. (mszp=MSZP, 6000=Kecskemét irányítószáma, kmet=Kecskemét, 2017=ekkor jelentkezett Csintalan Sándor az MSZP-be. Arra gondolni sem merünk, hogy 2017. óta nem cseréltek jelszót.)

Csintalan Sándor pártjai

 • 1977-1989: Magyar Szocialista Munkáspárt
 • 1989-1990: Magyarországi Szociáldemokrata Párt
 • 1990-2002: Magyar Szocialista Párt
 • 2007-2017: Fidesz – Magyar Polgári Szövetség
 • 2023- : Magyar Szocialista Párt

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: