Meghatározott cél nélkül jogellenes volt újságírók adatait begyűjtenie a rendőrségnek a keddi kordonbontáskor

Készenléti rendőr mutatja 2023. június 13-án a Miniszterelnök Kormányiroda épületénél a hetedik kordonbontás alkalmával Lengyel Tibor (HVG) és Koncz Tamás (Magyar Hang) újságíróknak, hogy „csak” a nevüket írta fel.
Olvasási idő: 5 perc.

A demokráciákban szokatlan módon a jelenlévő újságírók adatait is rögzítette a keddi kordonbontás alkalmával a Készenléti Rendőrség. A Miniszterelnöki Kormányiroda (Karmelita kolostor, Várszínház) épülete előtt készített videónk cáfolja a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Kommunikációs Osztálya lapunknak küldött állítását, miszerint nem rögzítették a munkájukat végző újságírók adatait.

A Gulyáságyú Média kikérte a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) álláspontját is az esetről.

Az élő közvetítésünkben jól látható, amint a Készenléti Rendőrség munkatársai a munkájukat végző újságírókhoz lépnek, majd elkérik sajtóigazolványukat.

BRFK: adatrögzítés nem történt

Szerkesztőségünk kérdéseire a BRFK válaszában azt hangoztatta az eseménysorról, hogy „a média munkatársaitól (5 fő) a rendőrök kizárólag újságírói igazolványt kértek, adataikat nem rögzítették”.

Egyebekben a sajtóközleményüket ajánlották figyelmünkbe, mely azonban nem tartalmaz válaszokat a felvetéseinkre.

„Csak a nevét fogom felírni”

Ehhez képest a Gulyáságyú Média által rögzített felvételen (cikkünk végén betekinthető) egyértelműen hallható, ahogy a rendőr az egyik újságírónak azt mondja, hogy „Csak a nevét fogom felírni és a …[nem érthető]. Jó?”. Az egyébként különösen előzékeny készenléti rendőr később meg is mutatja az érintett, felírt újságíróknak, hogy mely adataikat rögzítette.

Később minden egyes újságírónál így jártak el a rendőrök, jól láthatóan begyűjtötték az újságírók személyes adatait.

Ezt kérdésünkre több újságíró kolléga is megerősítette. Azt mondák, hogy sajtóigazolvány birtokában valóban csak a nevüket írták fel, azonban azt nagyon is rögzítették. Azaz az érintett tudósítók is cáfolták a rendőrség azon állítását, hogy az újságírók adatait nem rögzítették.

A Készenléti Rendőrség munkatársai a Momentum aktivistáit és országgyűlési képviselőit (köztük Tóth Endrét (háttal), Lőcsei Lajost, (bal oldalt, guggolva) és Hajnal Miklós (b., állva)) igazoltatják a Miniszterelnöki Kormányiroda előtti kordonbontás után 2023 június 13-án. Fotó: Malatinszky Dávid, Gulyáságyú Média.
A Készenléti Rendőrség munkatársai a Momentum aktivistáit és országgyűlési képviselőit (köztük Tóth Endrét (j2, háttal, ülve), Lőcsei Lajost, (bal oldalt, guggolva) és Hajnal Miklóst (b., állva)) igazoltatják a Miniszterelnöki Kormányiroda előtti kordonbontás után 2023 június 13-án. Fotó: Malatinszky Dávid, Gulyáságyú Média.

Szia uram, adatkezelési szabály érdekel?

A BRFK több kérdésünkre sem reagált, többek között az is megválaszolatlanul maradt, hogy milyen adatkezelési szabály alapján gyűjtötték be és milyen adatkezelési szabályok alapján kezelik az újságírók összegyűjtött adatait.

TASZ: feltartotta a rendőrség a sajtót

A TASZ az esetről úgy nyilatkozott lapunk megkeresésére, hogy ők sem tudják, miért volt erre szükség és hogy a korábbi kordonbontás alkalmával viszont miért nem látta szükségesnek a rendőrség az újságírók adatainak összegyűjtését.

A jogvédő szervezet szerint a rendőrök ezen tevékenységének eredménye az lett, hogy feltartotta a rendőrség a sajtót a munkában, nehezítette a munkavégzést.

A Társaság a Szabadságjogokért hozzátette: a munkájukat végző újságírókat általánosságban nem indokolt a rendőrségi törvényben felsorolt indokok (a közrend, a közbiztonság védelme érdekében, bűnmegelőzési vagy bűnüldözési célból, a tartózkodása jogszerűségének megállapítása céljából, közlekedésrendészeti ellenőrzés során, továbbá az igazoltatott vagy más természetes, illetve jogi személy és egyéb szervezet jogainak védelme) alapján igazoltatni.

A TASZ lapunknak küldött válaszában aláhúzta, hogy a rendőrségnek meg kellene tudnia mondani, hogy milyen célból végezték az adatgyűjtést, ez meghatározott cél nélkül jogellenes.

MÚOSZ: ha a rendőr húzza az időt…

Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnöke úgy nyilatkozott az esetről lapunknak, hogy az igazoltatás önmagában nem kifogásolható. Az újságíró-szervezet vezetője szerint

„a gond akkor van, ha a rendőr az igazoltatással húzza az időt, hogy ezzel akadályozza a tudósítót munkájában”.

Gulyás Balázs a Gulyáságyú Média élő tudósításának keretében interjút készít Fekete-Győr Andrással a Miniszterelnöki Kormányiroda előtti kordonbontás után 2023 június 13-án. Fotó: Malatinszky Dávid, Gulyáságyú Média.
Gulyás Balázs a Gulyáságyú Média élő tudósításának keretében interjút készít Fekete-Győr Andrással, a Momentum országgyűlési képviselőjével a Miniszterelnöki Kormányiroda előtti kordonbontás után 2023 június 13-án. Fotó: Malatinszky Dávid, Gulyáságyú Média.

A fideszes „média”szövetséget nem zavarja az újságírók vegzálása

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség véleményét is szerettük volna olvasóink elé tárni. Az Orbán Viktor-párti médiamunkásokat tömörítő, mostanában igen aktív szervezet ezúttal azonban nem tartotta fontosnak megszólalni, kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Az adatvédelmi hatóság néma maradt

Hasonlóan jártunk a Péterfalvi Attila elnök által vezetett Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal, ők is némák maradtak az adatvédelmet érintő felvetéseink kapcsán.

Felvételünk az esetről:

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: