Kiszivárgott fotón a katasztrófavédelem ellenőrzése az iváncsai akkugyárban a dolgozók rosszulléte után

Az SK Innovation akkumulátorgyára Iváncsán.
Olvasási idő: 3 perc.

Múlt héten írta meg a Szabad Európa, hogy több tucatnyian rosszul lettek az épülő iváncsai akkumulátorgyárban, miután valamilyen anyag a levegőbe került, és azt belélegezték.

A lap egyik forrása szerint a munkások védőruha nélkül dolgoztak olyan nehézfémekkel, mint a kobalt és a nikkel, ezt követően lettek rosszul: hánytak és hasmenésük volt, többeknek kiütésük lett.

A portál azt is megírta, hogy az ügyben a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt folytat eljárást.

Most lapunk szivárogtató felületén keresztül olyan fotót kaptunk és adunk közre, mely a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem helyszíni ellenőrzését örökíti meg.

A helyzet komolyságára utal, hogy a fényképen az látható, hogy a katasztrófavédelem munkatársai vegyvédelmi szkafanderben végzik a vizsgálatukat.

A rendőrség és a katasztrófavédelem helyszíni ellenőrzése június 5-én az SK Innovation iváncsai akkumulátorgyárában. Fotó: a Gulyáságyú Média olvasójától.

Kérdésünkre a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados megerősítette, hogy június 5-én helyszíni ellenőrzést tartottak – ahogy ő fogalmazott – „egy építés alatt álló iváncsai telephelyen”.

A szóvivő hozzátette, hogy az ellenőrzés végrehajtására kollégáik „a napi használatban” lévő szolgálati gépjárművel érkeztek és az építési területen a munkavédelmi előírásoknak megfelelően, a helyszín jellemzőinek megfelelő egyéni védőeszközöket és védőruházatot alkalmaztak.

Annak ellenére, hogy a Szabad Európa cikkünk elején idézett írása tömeges rosszullétről számol be, a sajtószóvivő a Gulyáságyú Média érdeklődésére az írta, hogy a katasztrófavédelem hatáskörébe tartozóan

„intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel, lakosságvédelmi intézkedés bevezetésére nem volt szükség”.

A múlt héten számoltunk be róla, hogy az SK Innovation nevű dél-koreai vállalat épülő, már majdnem kész iváncsai akkumulátorgyár-gólemében sikeres sztrájkot hajtott végre 3-400 munkás, akiknek hónapok óta tartoztak a fizetésükkel.

Visszaélést tapasztalt? Birtokába került valamilyen közérdeklődésre számot tartó dokumentum, fénykép? Látott valami érdekeset? Szeretné, ha megírnánk? Szivárogtasson erre szolgáló felületünkön keresztül! Névtelenségét garantáljuk.

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: