Nem szavazták meg a Fidesz által kezdeményezett „békepárti határozatot” a fideszes képviselők Dunaújvárosban

Mészáros Lajos Orbán Viktor társaságában.
Olvasási idő: 8 perc.

Körmönfont módon, a kormánypártok saját politikai fegyverét őellenük fordítva reagált Dunaújváros ellenzéki városvezetése a Fidesz akciójára.

Az Országgyűlés Fidesz-KDNP-s többsége március utolsó napján egy úgynevezett „békepárti határozatot” fogadott el, amely a kormánypártok oroszpárti narratíváját hangoztatja az orosz-ukrán háború kapcsán.

Békepártiság=a megtámadott magára hagyása

Az országgyűlési nyilatkozat a putyini érdeknek megfelelően többek között ellenzi az európai uniós szankciók további szélesítését és az Ukrajnának nyújtott segítséget.

A háború: béke, háborúpártiság: békepártiság

Ezt követően a Fidesz jól ismert dramaturgiája szerint zajlott az ellenzéki pártok csapdába ejtése, azok egyből megkapták a háborúpárti jelzőt. A kormánypártok azt játszották el, mintha a nyilatkozat támogatása vagy az ahhoz nem csatlakozás bármilyen világpolitikai jelentőséggel bírna, bármit is változtatna a háború menetén.

Mivel Magyarországon egy év múlva önkormányzati választásokat tartanak, hasznos ötletnek tűnt a Fidesz részéről a nem hozzájuk húzó polgármesterek és az önkormányzati képviselők ellen is felhasználni ezt a politikai fegyvert.

A III/II-es ismét bevetésben

A Fidesz kaposvári polgármestere, a volt III/II-es kommunista ügynök Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként írt áprilisi körlevelében arra kérte polgármestertársait, hogy terjesszék településük képviselőtestülete elé és fogadtassák is el a csatlakozást az Országgyűlés „békepárti határozatához”.

Szita szerint az önkormányzatok ezen aktusa „megoldást jelent a jövőre” és „csak ezzel garantálható a biztonságos, nyugodt élet, a települések további fejlődése”. A volt III/II-es ügynök-polgármester már ekkor figyelmeztetett, hogy „még mindig vannak olyanok, akik ebben a helyzetben is a háború pártján állnak”.

A putyini érdeknek megfelelő nyilatkozat megerősítését elfogadni vonakodó polgármesterek és települések ellen aztán május végén-június elején elindult a gőzhenger. Fejér megyében a megyei közgyűlés fideszes elnöke, Molnár Krisztián tett közzé egy videót, melyben felszólította „Gyurcsány Ferenc helyi polgármestereit”, hogy

„fejezzék be háborúpárti magatartásukat, és a településük lakosainak érdekeit nézve engedjék, hogy városuk is csatlakozhasson a békepárti települések névsorához“.

Ebben a videóban Molnár is úgy vélekedett, hogy a béke előmozdítása érdekében hatásos eszköz az Országgyűlés által elfogadott „békepárti” határozat. Szerinte a dollárbaloldal helyi képviselői Fejér (vár)megyében is a háború érdekében szeretnék a nyomásgyakorlást fokozni. A megyei közgyűlés fideszes elnöke meg is nevezte azokat a polgármestereket (Dunaújváros, Ercsi és Pusztaszabolcs első emberét megemlítve), akik nem szavaztatták meg településükkel a semmilyen relevanciával nem bíró nyilatkozatot, szerinte ezek a polgármesterek

„Gyurcsány Ferenc vélhetően konkrét kérésére a háború pártján állnak”.

Dunaújváros visszavág

Ilyen előzmények után jutottunk el odáig, hogy végül a (vár)megye második legnagyobb települése, a jobbikos Pintér Tamás polgármester által vezetett Dunaújváros is napirendjére tűzte a „békepárti” határozatot. Pontosabban „egy” békepárti határozatot.

A Pintér polgármester előterjesztésében előadott nyilatkozat ugyanis bár nagyon hasonlít a fideszes változatra, tartalmaz azonban olyan pontokat, amelyek a Fidesz politikai fegyverét fordítják önmaga ellen.

Üldözőből üldözött

A békepárti nyilatkozat dunaújvárosi változata „kiáll és elkötelezett a magyar állampolgárok biztonságát szavatoló tartás és igazságos béke mellett”, ugyanakkor a kiáltvány arra kéri Magyarország kormányát, hogy összhangban az ENSZ közgyűlésének az orosz-ukrán fegyveres konfliktussal összefüggésben eddig meghozott határozataival

„szólítsa fel Oroszországot az azonnali, Ukrajna területéről történő csapatkivonásra, tekintettel arra, hogy Oroszország agresszív katonai támadása okozta a háborút, és az azzal járó pusztítást, valamint humanitárius katasztrófát”.

A putyini Oroszország ilyen elítélése már persze vállalhatatlan volt a Fidesz dunaújvárosi önkormányzati képviselőinek, így abszurd módon a szerepek megfordultak. Az üldözőből üldözött lett.

Az előterjesztést a megyei jogú város június 15-i közgyűlése tárgyalta

Szokatlan módon az önkormányzati mandátummal nem rendelkező Mészáros Lajos, a választókerület fideszes országgyűlési képviselője is jelen volt a közgyűlésen és jól láthatóan ő instruálta a dunaújvárosi fideszes képviselőket. A dunaújvárosi közgyűlésben szavazati joggal nem rendelkező országgyűlési képviselő egy ponton például többes szám első személyben fogalmazott a helyi Fidesz-frakcióról, majd gyorsan ki is javította magát („…mi nem szavazzuk meg, pontosabban a Fidesz-frakció majd nem szavazza meg…”)

„Nem azzal kezdődött, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát”

Mészáros képviselő az ülésen kijelentette, hogy nem olyan egyértelmű a helyzet, mint ahogy a dunaújvárosi békepárti előterjesztés állítja és az orosz-ukrán háború

„nem azzal kezdődött, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát”.

Mészáros képviselő úgy fogalmazott, hogy nem nekünk kell megmondanunk, hogy milyen módon érjen véget ez a konfliktus; majd rögtön ezután nagyon is megmondta, hogy szerinte milyen módon kellene véget érnie a konfliktusnak: szerinte előbb egy tűzszünetben kellene megállapodni, majd második lépésben tárgyaljanak a felek az elfogadható feltételekről.

Felszólalásában katonai agressziónak nevezett több olyan beavatkozást is, melyben Magyarország is részt vett, például az iraki háborút is.

Dunaújvárosi fideszes tisztségviselők és aktivisták Orbán Viktor társaságában. Forrás: a miniszterelnök közösségi média-oldala.
Dunaújvárosi fideszes tisztségviselők és aktivisták Orbán Viktor társaságában. Forrás: a miniszterelnök közösségi média-oldala.

A Mészáros Lajos szerint kommunikációs húzás, hogy olyan pont is belekerült a határozatba, amivel ők nem értenek egyet és nem szavazzák meg,

„és akkor majd lehet kommunikálni, hogy a dunaújvárosi Fidesz nem szavazta meg a békepárti határozatot”

A fideszes képviselő arra kérte az ellenzéki pártokból álló dunaújvárosi többséget, hogy a háború ne legyen a helyi politikai villongások tárgya.

Nem tetszik a Fidesznek, hogy Oroszországot csapatkivonásra szólítsák fel

Pintér Tamás polgármester többszöri visszakérdezése után bökte ki, hogy a helyi Fidesz képviselői amiatt nem tudják támogatni a békepárti határozat elfogadását, miszerint

„Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése […] arra kéri Magyarország Kormányát, hogy – összhangban az ENSZ Közgyűlésének az orosz-ukrán fegyveres konfliktussal összefüggésben eddig meghozott határozataival szólítsa fel Oroszországot az azonnali, Ukrajna területéről történő csapat-kivonásra, tekintettel arra, hogy Oroszország agresszív katonai támadása okozta a háborút, és az azzal járó pusztítást, valamint humanitárius katasztrófát.”

Mészáros szerint a Oroszországot az azonnali, Ukrajna területéről történő csapatkivonásra felszólító pontnak ki kellene kerülnie a békepárti határozatból, hiszen milyen alapon szólítaná fel a magyar kormány bármelyik felet, hogy ezt vagy azt csinálja?!

A „szólítsa fel” vs. „kérje fel” az új Filioque-vita

A dunaújvárosi ellenzéki polgármester kompromisszumként még arra is hajlandó volt, hogy a fenti pontban a „szólítsa fel” megfogalmazást módosítsák „kérje fel”-re. Ezt a dunaújvárosi többség – beleértve Pintér polgármestert – meg is szavazta.

Csak a Orbán Viktor-féle békepárti nyilatkozat jó

Ám a Fidesz-frakciónak és Mészáros Lajosnak ez így sem volt kedvére való, azt hangoztatták, hogy szerintük csak az eredeti, országgyűlési határozatról kellene szavaznia Dunaújváros közgyűlésének.

Ezzel azonban egyúttal kivetették volna azt a részt a dunaújvárosi nyilatkozatból, mely a dunaújvárosiak erőfeszítéseit hangsúlyozta a menekültek ellátásában.

A Fidesznek nem kell a saját politikai terméke

Pintér Tamás polgármester zárszavában kifejtette, hogy álláspontja szerint a béke oszthatatlan, kivéve, „ha a Fidesz poltikai terméket kívánna abból csinálni”.

A városvezető szerint a Fidesz ezt teszi, ha nem szavazza meg a nyilatkozatot. Szerinte felháborító volna, ha nem, illetve nemmel vagy tartózkodással szavaznának a fideszesek, mert azzal azt mondanák, hogy a háború elöl menekülő magyar nemzetiségű ukrán állampolgárok nem számíthatnak Dunaújváros segítségére.

A szavazás eredménye a dunaújvárosi „békepárti határozatról” 2023. június 15-én a megyei jogú város közgyűlésében. A világos fehérrel jelölt fideszes és a Fideszből kilépett független képviselők nem szavaztak az előterjesztésről.Forrás: Pintér Tamás, Facebook.
A szavazás eredménye a dunaújvárosi „békepárti határozatról” 2023. június 15-én a megyei jogú város közgyűlésében. A világos fehérrel jelölt fideszes és a Fideszből kilépett független képviselők nem szavaztak az előterjesztésről.Forrás: Pintér Tamás, Facebook.

Végül a nyolc nem-fideszes képviselő megszavazta, míg a két jelenlévő fideszes (Lőrinczi Konrád és Mészáros László) és az egy korábbi fideszes, most független képviselő (Gombos István) nem szavazott a dunaújvárosi békepárti határozatról. Arról a határozatról, amelyet a Fidesz javasolt az önkormányzatoknak, hogy egyáltalán foglalkozzanak vele.

A „békepárti nyilatkozatról” szóló vita a kicsivel kevesebb mint négy órás közgyűlésből több mint egy órát vett el.

Bár a közgyűlés ezután még folytatódott, Mészáros Lajos fideszes országgyűlési rögtön a szavazás után további programjára hivatkozva sietve távozott onnan.

Videónk a vitáról és a szavazásról

A békepárti határozatról szóló parázs vitát lenti videónkban tudják megtekinteni. Aki a teljes közgyűlésre kiváncsi, ezen a linken találja.