Budapest körüli blokádra készülnek civilek a rendőrségi tiltás ellenére

Jelenetkép a Blokád (2022) című magyar filmből.
Olvasási idő: 3 perc.

„Zárjuk Budapestet” címmel terveztek civilek autós blokádot a főváros körül július 6-án reggel 8 órára. A szervezők fogadkoznak, hogy a rendőrség tiltó határozata ellenére ott lesznek a Budapestre vezető főbb útvonalak, autópályák bevezető szakaszainál.

Hangsúlyozottan civilként nyújtott be a rendőrségnek tudomásulvétel végett bejelentést Ferenczik Róbert a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó autós tüntetésről.

Se ki, se be, se nyő

Csütörtökön reggel 8 órától az M5-ös, az M3-as, valamint az M1-M7 közös, Budapestre bevezető szakaszán szeretnének forgalomlassító demonstrációt tartani, oly módon, hogy az autópályák egy-egy szakaszát lezárják a forgalom elől.

Mint azt a férfi lapunknak elmondta, elsősorban a megélhetési válság miatt szeretnének tiltakozni, mint azt egy közösségi médiás videójában mondja, az Orbán-kormány „mindent elvett az emberektől”.

Nem lehet forgalmat lassítva forgalomlassító demonstrációt tartani

Azonban jogszerűen nem fogják tudni megtartani a demonstrációt, ugyanis mint azt Ferencziktől megtudtuk, a rendőrség arra hivatkozva megtiltott azt, hogy a hatóság szerint az a közrendet aránytalan mértékben veszélyezteti: a közlekedés rendjének sérelmével jár.

A civil aktivista erre regaálva indulatosan nyilatkozott a Gulyáságyú Médiának: azt mondta, hogy mi mással járna egy forgalomlassító demonstráció – mely nevében hordozza a célját –, mint a közlekedés rendjének sérelmével?!

Ferenczik Róbert, a blokádszervező aktivista. Forrás: a férfi közösségi médiás profilja.

Jó a világ végéig egy erdőben elbújni

Egy korábbi közösségi médiás videójában elmondta, a céljuk az autós tüntetéssel, hogy a budapesti- és a környék településeinek élete leálljon.

Ferenczik azt is elárulta lapunknak, hogy a rendőrség alternatív helyszínként abszurd módon egy erdőt ajánlott fel a demonstrációjuk helyszíneként.

Stratégiai célú műszaki meghibásodás

Ezzel együtt Ferenczik Róbert lapunknak nyilatkozva – és több közösségi médiás bejegyzésében is – aláhúzta, hogy ő ott lesz az egyik Budapestre bevezető autópályaszakaszon csütörtökön reggel.

Bár másokat ugyanerre nem bíztathat, mert azt a hatóság megtiltotta neki, ám állítja, hogy a rendőrség azt megerősítette neki, hogy az eredetileg meghirdetett helyszíneken

„műszaki meghibásodás miatt megálló autók vezetői nem büntethetőek”.

Azt is megkérdeztük az aktivistától, hogy mit üzen azoknak, akik esetleg neki és társainak az autópálya-bevezetőkön „műszakilag meghibásodott” gépkocsijai miatt késnének el például a munkahelyükről és emiatt dühösek volnának rájuk?

Ferenczik erre úgy reagált, hogy ezen polgártársai gondolkozzanak el azon, hogy a kormány tevékenysége miatt meddig lesz egyáltalán munkahelyük. A férfi szerint ugyanis amennyiben minden így folytatódik, hamarosan rengetegen fogják elveszíteni az állásukat.

Borítóképünk csupán illusztráció, a „Blokád” című 2022-es kurzusfilm egyik jelenetképe.

Frissítés, július 6.:

Ott voltunk az egyik meghirdetett helyszínen csütörtökön reggel, ám az autós demonstráció elmaradt, úgy tűnik, szélhámosságnak lett az áldozata lapunknak is. A helyszínen forgatott videónkban munkatársunk elmondja, az ilyen átverések, meg nem valósult tüntetések miért hajtják a vizet a kormánypártok malmára.

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: