Gulyás Gergely: Brüsszel szeretné, mégsem szüntetjük meg a családtámogatásokat (videó)

Olvasási idő: 2 perc.

A korábbi esetekhez hasonlóan az e heti, csütörtöki kormányinfóra sem engedték be lapunkat, holott ismét szabályszerűen és határidőben regisztráltunk. Ezúttal a Magyar Hang stábja is így járt, így mindkét szerkesztőség munkatársának csak az utcán volt lehetősége kérdezni a kormányzati sajtótájékoztatóra igyekvő Szentkirály Alexandra kormányszóvivőt és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert.

A „közkiadások hatékonyságának felülvizsgálata” az új megszorítás

A Portfolio vette észre, hogy egy kedden este kiadott kormányhatározat szerint a „közkiadások hatékonyságának felülvizsgálatát” tervezi a kormány, melynek keretében a költségvetés legfontosabb területeit tekintik át egy új munkacsoport, a Közkiadások Felülvizsgálata Munkacsoport felállításával.

Mit vizsgálhatnak felül?

A gazdasági szaklap azt írta, hogy ezzel költségvetési megtakarítás elérése a kormány kimondott célja. A Portfolio azt is megjegyzi, hogy a kormányhatározatból az is kiderül, hogy az állami kiadások átvizsgálásakor nincsenek tabutémák:

  • a családi pótlék,
  • az anyasági támogatás,
  • a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása,
  • a babaváró támogatások,
  • a különböző lakástámogatások,
  • valamint a különböző szja-kedvezmények is terítékre kerülhetnek.

Gulyás Gergely a Gulyáságyúnak: Brüsszel!

Arra kérdeztünk rá a kormányinfó előtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, a Közkiadások Felülvizsgálata Munkacsoport megalakítása azt jelenti-e, hogy megszorításokra készülnek és megvágják a különféle családtámogatásokat.

A tárcavezető ezt határozattan cáfolta lapunk munkatársának, sőt, azt is kijelentette a kedd esti kormányhatározat ellenére, hogy ez

„ez szóba se került”.

Több támogatási formára is rákérdeztünk Gulyás miniszternél, a videónkból kiderül, hogy melyek kapcsán ígérte meg kameránk előtt a miniszter, hogy azokat nem szüntetik meg.

A kormányinfó előtt készült felvételünk az alábbi linken tekinthető meg: