A kormánymédiának is üzent David Pressman az amerikai követség pride-piknikjén (videó)

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Családi Pride Piknik eseményen a Nagyköveti Rezidencián, Budapesten 2023. július 16-án.
Olvasási idő: 5 perc.

Ismét (kormány)kritikus beszédet tartott David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete. Az amerikai diplomata vasárnap, a nagykövetség által a Nagyköveti Rezidencia kertjébe szervezetett Családi Pride Piknik eseményen külön köszöntötte a kormánymédia képviselőit, akik szerinte lehet, hogy a maguk történetéhez „gonosztevőt jöttek keresni”.

A „Családi Pride Piknik” az Egyesült Államok nagykövetségének szándékai szerint a Budapest Pride után az egyik legnagyobb LMBTQ-találkozó, és egyben a legnagyobb LMBTQ családi összejövetel Magyarország történetében. Lapunk tudósítója ott volt a rendezvényen.

Tartalom

A NATO család

Perzselő hőségben, politikusok, más nagykövetségek diplomatái, művészek, hírességek és az LMBTQI-közösség képviselői, valamint családjaik előtt mondta el beszédét a Nagyköveti Rezidencia kertjében David Pressman amerikai nagykövet, aki a két héttel ezelőtti, az Egyesült Államok függetlenségének 247. évfordulóján elmondott felszólalásához hasonlóan ezúttal is a család metaforáját használta a NATO-ra.

„A családok bonyolultak lehetnek és nem mindig értenek egyet – mégis mindig a család az első”

– hangsúlyozta David Pressman, majd rá is tért a magyar kormányt érintő bírálatára.

Kortárs szuperhősök

Most, amikor Magyarországon

  • a vezetők új törvényeket hoznak a „gyermekek védelmére”,
  • amikor könyveket fóliáznak le,
  • amikor könyvesboltokat könyvek bemutatásáért bírságolnak meg,
  • amikor szivárványos padokat rongálnak meg

– sorolta kifogásait a vállaltan meleg diplomata – most van itt az ideje annak is, hogy az Egyesült Államok megünnepelje az LMBTQ embereket és családjaikat – vélekedett Pressman nagykövet.

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a 2023-as Pride-felvonuláson Budapesten 2023. július 15-én. Forrás: a nagykövetség közösségi média-oldala.
David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a 2023-as Pride-felvonuláson Budapesten 2023. július 15-én. Forrás: a nagykövetség közösségi média-oldala.

„Minden szabadságról szóló történetnek megvannak a maga hősei – de a hősök sokfélék”

– fogalmazott David Pressman, aki szerint a hősök lehetnek hétköznapiak is. Példákat is mondott közönségének: magyar szerzők és illusztrátorok, akik arra tanítanak minket, hogy „meseország mindenkié”.

Aztán a könyvesbolt-tulajdonos, aki ezt a mesét elérhetővé teszi – mindenki számára – folytatta az amerikai diplomata.

„A magyar szülők és leendő szülők, akik családot építenek és védelmezik azt a politikai támadásokkal szemben. Azok a magyarok, akik közül sokan itt is vannak ma, és akik továbbra is eltántoríthatatlanul mutatják meg történeteiket, családjaikat és szeretetüket, hogy ezzel előmozdítsák minden magyar ember emberi jogait.”

Az egyetemek és a könyvek sem fegyverek, de veszélyesek

Ahogyan az egyetemek, úgy a könyvek sem fegyverek – utalt a Közép-európai Egyetem (CEU) kormányzati elüldözésére Pressman. Ugyanakkor hozzátette: de veszélyesek lehetnek, mert olyan történeteket mesélhetnek el, amelyeket másképp nem hallanánk.

„Eszmékkel ismertethetnek meg, bemutathatják az összetettséget, megmutathatják a gondolatok, a vélemények és a családok sokszínűségét, megmutathatják … sokukat.”

Könyvesboltokat felvásárló politikusok

Miközben politikai pártok azzal próbálnak meg ellenőrzést gyakorolni könyvek és egyetemek felett, hogy lojalistákat neveznek ki az akadémiai intézmények irányítására, könyvesboltokat vásárolnak fel, és könyveket fóliáztatnak le – folytatta Pressman –, ne feledjük, hogy a politikusoknak nem dolga a könyvek és eszmék ellenőrzése.

„És ahogy igaz ez a magyar hős, Széchenyi arisztokráciát elítélő könyvére, amelyet 1831-ben Magyarországon az utcákon elégettek, ugyanúgy igaz Papp Dóra vagy Alice Oseman családról szóló könyveire is, amelyek 2023-ban Magyarországon márpedig célkeresztben vannak a könyvesboltokban.”

Félelemkeltés

A nagykövet szerint túl gyakran látunk történeteket a politikai retorikában és a politika ellenőrzése alatt álló sajtóban, amelyek az ilyen jellegű félelemkeltésen alapulnak.

Pressman úgy látja, félelemkeltésen a szokatlantól, az ismeretlentől, a kívülállóktól, még az „ellenfelektől” is (A magyar kormányfő március elején Magyarország ellenfeleként azonosította az Egyesült Államokat. – a szerk.) – holott a diplomata szerint ezek a félelmek oly gyakran csak mesék.

Nincsenek egyedül!

Nincsenek egyedül – bíztatta közönségét David Pressman. Valódi reményt adott számomra – folytatta –, hogy a héten 49 ország magyarországi nagykövetsége és kulturális intézete egy félreérthetetlenül erős, közös nyilatkozatot írt alá a magyarországi LMBT-jogokról, amelyben határozottan felszólítanak azon törvények és politikai retorika megszüntetésére, amelyek hátrányosan érintik az LMBT közösséget Magyarországon.

Üzenet a „kormány által ellenőrzött médiának”

Ha már a történeteknél tartunk, azt hiszem, a sajtót képviselő barátaim szeretnék, ha rövidre fognám ezt a beszédet, hogy ők is megírhassák erről a saját történetüket – viccelődött a nagykövet.

„Köszöntöm most a sajtó képviselőit – mindannyiukat, beleértve a kormány által ellenőrzött média képviselőit is – életük talán legelső LMBT-rendezvényén. Köszöntöm Önöket. Örülök, hogy itt vannak.

Önök mind más és más történeteket fognak elmesélni erről a családi piknikről.

Ha van Önök közt olyan, aki a maga történetéhez gonosztevőt jött keresni, az remélem, hogy a fólián túl most valami sokkal hétköznapibb, szokványosabb és gyönyörűbb dolgot lát majd: családokat.

Magyar családokat és amerikai családokat – a mi emberi családunkat.

Családokat, amelyek megérdemlik az Önök tiszteletét, a méltóságot. Családokat, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk. Családok, akik megérdemelnek egy ilyen örömteli alkalmat, itt és most.”

Kajakóma alatt Carson Coma

A pikniken a nagykövet beszédét követően, az állófogadás közben a Carson Coma szórakoztatta a party közönségét akusztikus fellépésével.

Videónk a beszédről

A teljes beszédet megtekinthetik a lenti felvételünkön:

A családi pikniken mini videóinterjút készítettünk David Pressman nagykövettel, valamint a rendezvényen megjelent hírességekkel: Lukács Mikivel, Simon Kornéllal, Csonka Andrással és Steiner Kristóffal. Hamarosan azt a videót is megtekinthetik. Addig is mindenképpen iratkozzanak fel YouTube-csatornánkra, hogy ne maradjanak le videóinkról!