Orbán Tusványoson: Mindenütt rossz, de legjobb Kínában

Tusnádfürdő, 2023. július 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Olvasási idő: 2 perc.

Orbán Viktor szombaton megtartotta ez évi előadását a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn. A miniszterelnök az Európa elleni harc folytatását ígérte beszédében, azt, hogy nem fogunk kompromisszumot kötni az Európai Unióval, és az is kiderült, hogy immár nem 2030-ig, hanem 2040-ig tervez.

Apokaliptikus képet festett fel az euroatlanti-kínai világok hamarosan elkerülhetetlenül bekövetkező összecsapásáról, melyben egyértelműen Kína mellett tette le a jüant.

Fel kellett kötnie a miniszterelnök úrnak a védjegyévé vált trottyos, vasalatlan gatyáját , ha túl szerette volna szárnyalni csatlósainak az idei Tusványoson elmondott szövegeit. Ám minden bizonnyal belátta, hogy a Csák János Dzsungária-tétele és Hoppál Péter „sokan irigylik a tanárokat” textusa után nehéz volna megrökönyödést kiváltó beszédet mondania, ezért egy, a szokásos Orbáni beszédeknél unalmasabb szöveget kapott közönsége.

Tartalom

3. Az apokalipszis lovasai begaloppoznak Tusnádfürdőre
4. Orbán ♥ Hszi Csin-ping
5. Európa rósz
6. Szegény Oroszország anyácska, szegény Vlagyimir
7. Magyar gazdaság: megint szép lesz

Business as usual

A szónoklat elején meghallgatható románhergelés a miniszterelnök két, egymástól jól elkülöníthető közönségének szólt.

Egyrészt az erdélyieknek, másrészt a gyomrukat állandóan gumicsontok után korgató belpesti értelmiségnek, mely ha ezúttal is ráharap az elé vetett műanyag játékszerre (persze, hogy rá fognak harapni), akkor az ismét „nagy segítség az Orbán családnak”, az Orbán-tábor kohéziójának fenntartásában.

A cikk hátralévő, nagyobbik része támogatás mellett („Négy csésze kávé” csomagunktól) olvasható. Újságot írni és fenntartani, élő és hagyományos, szerkesztett videókat készíteni, podcastot gyártani pénzbe és időbe kerül. Ezért kérjük, hogy támogassák munkánkat.

Azon felül, hogy ezzel a független, minőségi magyar újságírást támogatják, e csomagban („Négy csésze kávé”) megkapják hírlevelünket és Gulyás Balázs heti rendszerességű, csak előfizetők számára megosztott közéleti publicisztikáit is, mint ez is.

Más csomagjainkban például korábban hozzájuthat a Gulyáságyú podcast adásaihoz, vagy akár részt vehet egy műsorfelvételen.

Kusza forma