1,4 millióért kínálnak szállást egy hétre a balatoni NER-hotelben négyfős családoknak

A szántódi Balaland Resort Lake Balaton.
Olvasási idő: 4 perc.

Sietnie kell annak a családnak, amely idén nyáron az ötcsillagos szántódi Mövenpick Balaland Resort Lake Balatonban szeretné kipihenni fáradalmait, ugyanis már alig van szabad hely a 6,3 milliárd forint közpénzzel megtámogatott, márciusban átadott luxusapartman-komplexumban.

A népszerű szállásfoglaló oldal, a Booking.com 1.428.025 Ft-ért kínál szállást hat éjszakára négyfős családok részére a szántódi NER-hotel 38 négyzetméteres, egy emeletes ágyat és egy franciaágyat tartalmazó „junior lakosztályában”.

Két gyerek, egy szoba, ingyen vécépapír

A Balaland árai. Forrás: booking.com.

Tiborcz, Mészáros, Matolcsy, Tiborcz és megint Tiborcz

Mint a 444 korábban megírta, egy, a közvetlenül a szántódi révnél fekvő, tóparti óriástelken három blokkban épült az ötcsillagos luxusberuházás. A kivitelezője a tavalyig Mészáros Lőrinc és Tiborcz István tulajdonában lévő Appeninn Vagyonkezelő volt.

Ugyanebben a cikkében írta két éve a 444, hogy

Ennek a cégnek a sokszoros áttéten keresztül egyik tulajdonosa Matolcsy György korábbi bizalmasának, Nagy Rózának a lánya, Kante Awa, a projektet összefogó menedzser, Szepesi Richárd felesége.

A vállalat másik tulajdonosa pedig egy magántőkelap, amely véletlenül éppen a Tiborcz-cégek főhadiszállásául szolgáló budapesti Pasaréti úti irodaházban talált magának székhelyet. (A magántőkealapok tulajdonosai a törvény erejénél fogva titkosak.)

Szintén biztosan véletlen, hogy a tulajdonosi láncban közbeiktatott egyik cég, a DLHG Invest Zrt. igazgatósági tagja Dala Soma Zoltán, aki a Tiborcz István-féle BDPST Group asset strategic directora (kb.: a cég eszközeinek stratégiai igazgatója). Dala ugyanabban a Ecole hôtelière de Lausanne nevű méregdrága svájci magániskolában tanult, mint Tiborcz István felesége, a miniszterelnök legnagyobb lánya, Orbán Ráhel.

Nem tudom megmondani, ki a befektető

Szepesi Richárd a minap interjút adott a 24.hu-nak és bár ez nem túl életszerű, de nem tudta megmondani, hogy Tiborcz Istvánnal osztozik-e fele-fele arányban a fent említett magántőkealapon.

„Nem tudom megmondani, hogy milyen tulajdonosi és irányítási háttér van egy pénzügyi befektető tőkealap mögött”

– nyilatkozta a lapnak Szepesi.

Közpénzmilliárdok

Ugyancsak a 444 írta meg, hogy amikor az SZBFamily megkapta a 2,9 milliárdot a hotelre, ugyanannak az állami támogatási akciónak a keretében a cég mögött álló DLHG Invest Zrt. másik leánycége ugyancsak 2,9 milliárdot kapott egy tokaji hotelprojektre.

A szántódi komplexumot azóta már a BalaLand Residence Kft. üzemelteti, mely vállalkozás szintén többszörös áttéteken keresztül a Mészáros Lőrinccel üzletelő Szepesi Richárd és testvére, valamint Bonnyai Péter érdekeltsége.

A közel másfélmilliós szoba. Forrás: booking.com

Íme itt a zöld: egy lepedőnyi zsebkendőnyi Föld

A Balaland kapcsán komoly vitákat generált az, hogy a tópartra kit és milyen feltételekkel enged be a szálloda. A 24.hu a fent idézett írásában az szerepel, hogy „zsebkendőnyi terület maradt csak szabadon a parton”.

Arra, hogy miért nem 10 méterre a parttól húzták fel a kerítést – ahogy a papírokban kötelezettségként az szerepel – Szepesi úgy reagált, hogy a jogászai úgy tájékoztatták, hogy a tízméteres, szabad bejárású terület a parton nem kötelezettség rájuk nézve, miután „a Balaton körbejárhatósága megvalósíthatatlan”.

Egy újabb Odu Orbán Ráhelnek

Szintén a Balalandet és a Tiborcz-Orbán családot érintő véletlen lehet, hogy Orbán Ráhel éppen a szántódi Balalandben nyitotta meg luxus babaholmikat áruló üzlethálózata, az Odu Store második egységét.