Herczeg Zoltán csütörtökről péntekre virradó éjjel szabadul a börtönből 124 nap után

Herczeg Zoltán egy róla készült festménnyel.
Olvasási idő: 3 perc.

Lapunk a divattervező környezetéből úgy értesült, hogy miután az ügyészség hétfőn a letartóztatás megszüntetésére, ezzel párhuzamosan azonban bűnügyi felügyelet elrendelésére tett indítványt az ügyben eljáró nyomozási bíránál, aki ezzel az indítvánnyal egyetértett és csütörtökön megszüntette Herczeg Zoltán letartóztatását, csütörtökről péntekre virradó éjjel a rendőrség átszállítja az otthonába.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a letartóztatásból ugyan kiengedte a Herczeget, ám augusztus 20-ig nyomkövetős bűnügyi felügyeletbe helyezte őt – azaz csak külön engedéllyel hagyhatja el az otthonát – ezért nem a filmekből ismerős módon szabadul, hanem rendőrök, autóval szállítják haza.

Az éjszaka programja

A Gulyáságyú Média úgy értesült, hogy cikkünk írásakor, csütörtökön kora este a letartóztatása előtt ellenzéki aktivizmussal is foglalkozó divatszakember már leadta a börtönbeli használati tárgyait (például a matracát) fogva tartása eddigi helyén, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet III. objektumának (köznapi nyelven „a Venyige utcának”) fogvatartotti raktárban. Cikkünk írásakor Herczeg Zoltán ott várt a járőrökre.

Ezt követően a rendőrök átszállítják a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Markó utcai telephelyére, ahol a fogva tartás tavaly októberi megkezdésekor elvették tőle a személyes tárgyait és az okmányait. Csak ezután kezdődhet meg Herczeg Zoltán hazaszállítása, ami várhatóan ma éjjel meg is történik. Legalábbis ezt a menetrendet közölték Herczeg hozzátartozóival.

Úgy tudjuk, nap közben a rendőrök már ellenőrizték a divattervező lakását, hogy az megfelel-e az otthoni bűnügyi felügyelet feltételeinek.

Herczeg 124 napot, benne a karácsonyt és a húsvétot is a börtönben töltötte.

Tévedett a 24.hu

Tehát az a csütörtök kora délután, a 24.hu-ra hivatkozva a szinte teljes magyar sajtón végigfutott hír, hogy Herczeg már szabadlábon lenne, tévedés volt.

A gyanú

Herczeg Zoltánra tavaly október 21-én csaptak le a rendőrök, majd elrendelték letartóztatását. A lakásán kábítószer-gyanús anyagot találtak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kábítószer-kereskedelem bűntett megalapozott gyanúja miatt kezdte meg az eljárást.

A divattervező a fogyasztást elismerte, a kábítószerrel való kereskedést azonban tagadta az elfogását követő kihallgatások során.

A bíróság azóta többször meghosszabbította a divatszakember-ellenzéki aktivista letartóztatását, a legutóbbi indoklás szerint erre azért volt szükség, hogy biztosítható legyen a gyanúsítottak rendelkezésre állása, illetve mert szabadlábra helyezésük vagy enyhébb kényszerítő intézkedés esetén befolyásolhatnák a nyomozást.

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást:

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: