Ezt reagálta a püspöki kar Bayer Zsolt kijelentésére a pápa-békemenetről

Olvasási idő: 3 perc.

E hétvégén (április 28-29-30.) Magyarországra látogat Ferenc pápa. Lapunk munkatársa, Gulyás Balázs is a Szentatya újságíró-kíséretének tagja lesz.

Bayer Zsolt, a Fidesz ötös számú tagkönyvének tulajdonosa, talán a legismertebb kormánypártokat támogató publicista arra kérte a békemenet résztvevőit, hogy menjenek el április 30-án Ferenc pápa szentmiséjére a Kossuth térre. „Legyen ez egy békemenet” – szólított fel a kormánypárti újságíró.

Ennek kapcsán többek között arról is kérdeztük a Veres András győri püspök vezette Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát (MKPK), hogy álláspontjuk szerint szükséges-e politikát keverni a pápai szentmisébe?

Azt is szerettük volna megtudni, hogy üzenne-e a püspöki konferencia a nem Fidesz-szavazó katolikus hívőknek, részt vegyenek-e a Bayer-i kijelentés ellenére is a szentmisén. Szintén megkérdeztük a magyar főpapi testülettől, hogy tudják-e biztosítani azt, és ha igen, akkor milyen eszközökkel, hogy a Szentatya budapesti szentmiséje nem alakul át politikai rendezvénnyé.

Bayer Zsolt többször is közönséges szavakkal, nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel gyalázta a Szentatyát, ezért megkérdeztük az MKPK-tól, hogy mi a véleményük arról, hogy most éppen ő szervezne békemenetet Ferenc pápa szertartására.

A püspöki konferencia sajtóosztálya példás gyorsasággal reagált megkeresésünkre. Azt írták lapunknak, hogy a vasárnapi pápai szentmise az ő számukra

a lelki feltöltődésnek és a közös imának a helye. A Kossuth téri pápai szentmisére is mindenkit szeretettel várunk, aki Isten üzenetére nyitottan akar résztvenni rajta.”

Mivel úgy éreztük, hogy nem minden kérdésünkre kaptunk választ a Veres püspök elnökölte testülettől, ezért lapunk visszakérdezett az MKPK sajtóosztályának munkatársánál, hogy reagálnának-e a fennmaradó kérdésekre, ám ő erre csak annyit írt, hogy

„A témával kapcsolatban nincs egyéb közölnivalónk.”

A pápa kíséretéből tudósítjuk olvasóinkat

Lapunk szerkesztője, Gulyás Balázs csakúgy, mint két éve, az idei pápalátogatás alkalmával is ott lesz Ferenc pápa újságíró-kíséretében, így a Gulyáságyú Média olvasói első kézből, exkluzív módon értesülhetnek róla, hogy mit tesz, mond, hova látogat el Magyarországon a Szentatya. A katolikus egyházfő kíséretében utazva olyanról is beszámolhatunk, amelyet más nem láthat meg.

Nem csak a budapesti helyszínekről jelentkezünk exkluzív tudósításokkal, de a pápai repülőgépről és Ferenc pápa sajtókonferenciájáról is – egészen közelről. Figyelje oldalunkat a pápalátogatás három napja alatt, pénteken, szombaton és vasárnap (április 28-29-30.)!

Ferenc pápa magyarországi apostoli útjának hivatalos programját ezen a linken találja.

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást.