Megdicsérte az adóhatóság Márki-Zayék mozgalmát – Frissítve!

Márki-Zay Péter átvesz egy köszönő emléket egy hapkidomestertől.
Olvasási idő: 5 perc.

Lapunk megszerezte Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vizsgálatát lezáró jegyzőkönyvét.

A NAV közvetlenül a tavalyi választást – melyen Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje volt – megelőző, 2022. március 1-31. közötti időszakot vizsgálta a Mindenki Magyarországa Mozgalomnál, mégpedig úgynevezett „jogkövetési ellenőrzés” keretében. Az adóhatóság az eljárást 2023. június közepén indította és mostanra végezte el.

Tartalom:

Mi fán terem a „jogkövetési ellenőrzés”?

A jogkövetési ellenőrzés az adóellenőrzés egy különleges, enyhébb formája, amely, amennyiben szabálytalanságot állapít meg, úgy „átcsaphat” közönséges adóellenőrzésbe. Amennyiben ezen enyhébb vizsgálat alatt az adózó saját maga, jelen esetben Márki-Zay Péter mozgalma önellenőrzéssel feltár valamilyen adózási szabálytalanságot, az rendszerint nem jár bírsággal.

Ez így is lett, az MMM az ÁFA-bevallását önellenőrzés keretében módosította, ezt a NAV elfogadta. Mint a lapunk által megszerzett adóhatósági jegyzőkönyv fogalmaz:

„az önellenőrzésnek az oka, hogy a szervezet egyes számláit nem a megfelelő időszaknál szerepeltette áfa bevallásában”.

Ön ellenőriz?

Mint az a NAV jegyzőkönyve kifejti, az Márki-Zay-féle mozgalomnak a Facebookon és a Google-nél történt hirdetései után adófizetési kötelezettsége keletkezett, melyet az MMM a bevallásában szerepeltetett és az online hirdetések utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségének eleget is tett – szögezte le az adóhivatal.

Minden szupi-szuper

A revízió jegyzőkönyve arról is beszámol, hogy a rendelkezésére bocsátott iratanyag alapján ellenőrizték, hogy az adózó eleget tett-e a törvényekben előírt egyes adókötelezettségeinek:

  • különös tekintettel a bevallásra,
  • a bizonylati rendre,
  • a könyvvezetésre,
  • a nyilvántartásra vonatkozó előírások betartására.

Az ellenőrzés megállapította, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom bizonylatainak, könyveinek, nyilvántartásainak kiállítása, illetve vezetése az adózás rendjéről szóló törvény előírásainak megfelelően történt.

Magyar Nemzet: költségvetési csalás, pénzmosás, sikkasztás

A Magyar Nemzet név alatt megjelenő kormánykiadvány írt róla egy szerző nélküli cikkben még márciusban, hogy a NAV-nál nyomozati szakaszban van több másik, a tavalyi országgyűlési választások során az Action for Democracy nevű amerikai bejegyzésű szervezettől az MMM-hez érkező pénzeket érintő ügy.

Márki-Zay Péter éppen az akkor még a Magyar Hang felületein futó Gulyáságyú podcast tavaly augusztusi epizódjában ismerte el, hogy több százmilliós támogatást kapott az MMM az áprilisi országgyűlési választás után hónapokkal az Egyesült Államokból. A politikus akkori elmondása szerint ebből fizették ki „a kampány utolsó számláit”.

Idén márciusban a fent említett, név nélküli Magyar Nemzet írás szerint a NAV-nál a fenti jogkövetési vizsgálaton túl folyamatban, nyomozati szakaszban van

  • költségvetési csalás,
  • pénzmosás és sikkasztás

miatti nyomozás.

MZP: Bennünket nem kerestek

A Gulyáságyú Média kérdésére most Márki-Zay Péter úgy nyilatkozott, hogy ők semmilyen egyéb folyamatban lévő ügyről nem tudnak.

„Nem tudok ellenem vagy az MMM ellen zajló vizsgálatokról, sőt, az ÁSZ kérésem ellenére még meg sem akar hallgatni”

– közölte szerkesztőségünkkel a hódmezővásárhelyi polgármester, aki ezen felül hozzátette, hogy a kormánypárti sajtón kívül fel nem merült soha pénzmosás, sikkasztás, korrupció, hazaárulás vádja.

Márki-Zay azt is aláhúzta, hogy a pénzmosáshoz bűncselekményből származó pénz (és bűncselekmény) kellene, a korrupcióhoz pedig közpénz.

Az ügy tisztázása érdekében kérdésekkel fordultunk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, ám a lapunk által megadott határidőig nem kaptunk tőlük választ. Hétfőn, július 24-én érkezett a NAV-tól reakció, azt a cikk végén tesszük közzé.

Közzétesszük a jegyzőkönyvet

Közzétesszük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vizsgálatát lezáró jegyzőkönyvét:

Soros György nem tudná meglepni Márki-Zay Pétert (videó)

Márki-Zay Péter nemrég videóinterjúban beszélt lapunknak arról, hogy bejegyezték a pártját, a Mindenki Magyarországa Néppártot, valamint hogy nem lepné meg, ha „Soros úr támogatta volna az ellenzéket valami módon”.

A videót a lenti linkre kattintva indíthatják el.

Frissítés: július 24.

Hétfőn, július 24-én reagált kérdéseinkre a NAV. Azt nem állíthatjuk, hogy túl bőbeszédűen.

A jogkövetési vizsgálat lezárultát nem kommentálták, és a nyomozás(ok)ra vonatkozó kérdéseinkre is csak az ilyenkor szokásosat reagálták, miszerint „a nyomozás érdekeire tekintettel – a feltett kérdésekkel kapcsolatban – jelenleg nincs nyilvánosságra hozható információ”.

Minden esetre ebből a mondatból logikailag az következik, hogy amennyiben „a nyomozás érdekeire tekintettel” jelenleg egyetlen kérdésünkre sem tudnak válaszolni, akkor ezek szerint van nyomozás az általunk felvetett témákban.

Ezeket kérdeztük a NAV-tól

  • Pontosan hány ügy indult?
  • Milyen szakaszban vannak ezen ügyek?
  • Pontosan miről szólnak ezen ügyek?
  • Megállja-e a helyét, hogy két költségvetési csalási ügy (Datadat, Mindenki Magyarországa Mozgalom) és egy pénzmosás és sikkasztás miatt indult ügy (Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Nemzeti Nyomozó Irodától átvéve) van folyamatban Önöknél?
  • Történtek-e tanúkihallgatások?
  • Márki-Zay Péter azt állította lapunknak küldött nyilatkozatában, hogy az MMM-ből senkit nem hallgattak ki, még tanúként sem, sőt, magát az MMM-et sem keresték még a NAV nyomozói. Ez megállja-e a helyét, és ha igen, akkor miért halad ilyen lassan a nyomozás?
  • Történt-e gyanúsítás az ügyben, illetve gyanúsítotti kihallgatás?