Megrongálódott a magyar kormány segélyéből felépült szíriai kórház – 28 milliárd ment el a Hungary Helps programra

A magyar kormány segélyéből felépült aleppói kórház.
Olvasási idő: 3 perc.

Öt év alatt több, mint 28 milliárd forintot költöttünk a Hungary Helps programra a magyar költségvetésből

Hölvényi György magyar, kormánypárti európai parlamenti (EP) képviselő arról számolt be a közösségi médiában, hogy Szíria második legnépesebb városában, Aleppóban tartózkodik. E települést is érintette a közelmúltbeli törökországi-szíriai földrengés.

Hölvényi EP-képviselő azt írja, hogy éppen a magyar segítséggel épült, ám a földrengésben megrongálódott aleppói kórháznál „tanakodik” társaival. (A képviselő nem tette hozzá, de az általa megosztott képen szerepel Mor Butrosz Kasszisz, Aleppó tavaly beiktatott szír ortodox érseke is.)

Mor Butrosz Kasszis, Aleppó szír ortodox érseke (b.) és Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti képviselő (j.) a magyar kormány Hungary Helps programjának 90 milliójából megújult, ám megrongálódott kórház előtt. Forrás: az EP-képviselő közösségi média-oldala.
Mor Butrosz Kasszis, Aleppó szír ortodox érseke (b.) és Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti képviselő (j.) a magyar kormány Hungary Helps programjának 90 milliójából megújult, ám megrongálódott kórház előtt. Forrás: az EP-képviselő közösségi média-oldala.
„Mit lehet tenni?”

– kérdezte a kormánypárti EP-képviselő, ám hogy jutott-e valamire, azt már nem osztotta meg követőivel.

Az oroszok által bombázott kórház újjáépítésére adtunk forrást

A szíriai háborúban a korábban virágzó metropolisz, Aleppó a lázadók által ellenőrzött keleti városrészét – beleértve az összes kórházat – a szíriai kormányerők az orosz hadsereg támogatásával harci repülőgépekkel porig bombázták.

A kórház a háború és a bombázás utáni felújítására tavaly biztosított támogatást a magyar kormány a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára, Azbej Tristan által felügyelt Hungary Helps programon keresztül.

A magyar adófizetők a Szír Ortodox Patriarkátus számára 90 millió forint adományt biztosítottak a kormánydöntés folytán. Az egészségügyi intézmény azonban idén februárban, a földrengésben sajnos ismét megrongálódott.

Szumma, szummárum

A Hungary Helps Ügynökség saját összesítése szerint 2017 és 2022 között több, mint 28 milliárd forint támogatást és adományt osztott szét a kedvezményezettek között.

A legnagyobb külföldre megítélt összeget éppen a most megrongálódott kórházra is támogatáshoz jutott Szír Ortodox Patriarkátus kapta, összesen közel 2,3 milliárd forintot egy új damaszkuszi szír ortodox iskola felépítésére.

A szír ortodoxok egyébként is a kiemelt támogatottjai a Hungary Helps-nek, egy másik, erbili iskolára is kaptak (Moszuli Szír Ortodox Érsekség) 1,4 milliárdot Magyarország költségvetéséből.

A Hölvényi vajon kiii?

Hölvényi György az egyetlen magyar kormánypárti EP-képviselő, aki KDNP-sként a konzervatív Európai Néppárt EP-frakciójában maradt a Fidesz (a kizárást megelőző) kilépése után is.

Őt pár nappal ezelőtt fontos feladattal bízta meg KDNP vezetősége: arra kérték, hogy legyen a „béke szószólója” és ismertesse az EP-ben a magyar Országgyűlés pénteken elfogadott „békéért kiáltó”, békepárti határozatát és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az Európai Néppárt visszatérjen „a kereszténydemokrata alapító atyák örökségéhez”, és álljon át a háború oldaláról a béke oldalára.

A kereszténydemokratákat érintő friss hír, hogy a KDNP-t választotta ötödik pártjául a karrierjét az MSZMP-ben kezdő volt MSZP-s házelnök, Szili Katalin. Erről itt számoltunk be:

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást: http://donably.com/gulyasagyumedia

Ehhez a cikkhez is hozzászólhat a Facebookon: