A Vatikánnak jók voltunk, az Alapjogokért Központ kitiltotta lapunkat a fideszes safe space-ről

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ mögött álló Jogállam és Igazság Nkft. ügyvezetője és egyszemélyi tulajdonosa.
Olvasási idő: 2 perc.

Visszautasította a Gulyáságyú Média sajtó-akkreditációját a május 4-én és 5-én tartandó CPAC Hungary-re (Konzervatív Politikai Akció Konferencia) az azt szervező, közpénzzel bőven kitömött Alapjogokért Központ.

Lapunk a Vatikán szigorú sajtó-regisztrációs eljárásán átesve Ferenc pápa kíséretében, a különgépén utazva tudósíthatta olvasóit április 29-től 30-ig a magyarországi apostoli útja során. A CPAC-en ellenben biztosan nem lehetünk ott, onnan kitiltották lapunkat.

Március 19-én jeleztük a konferencia amerikai jogtulajdonosának lapunk részvételi és tudósítási szándékát, melyre közel 7 hét után, a CPAC Hungary kezdete előtt három nappal kaptunk választ, a rendezvény magyarországi szervezőjétől.

A névaláírás nélküli, angol nyelvű levélben azt írják, hogy a „rendszerük” feldolgozta jelentkezésünket, ám a korlátozott férőhelyek és a CPAC Hungary iránti „nagy érdeklődés” miatt az eseményt a helyszínen nem követhetjük.

Hogy biztosak lehessenek benne, hogy lapunk nem zavarja meg a nyugalmukat, az Alapjogokért Központ azt is odabiggyesztette a levél végére, hogy „a regisztrációval kapcsolatban nincs további teendője”.

Érdekesség, hogy a budapesti CPAC-et egyfajta Orbán-párti safe space-szé, biztonságos térré tették a szervezők, ugyanis ellentétben a franchise-rendezvény amerikai kiadásával, a közpénzzel (a nem a Fideszre szavazók adóbefizetéseivel is) bőven ellátott kormánypárti agytröszt, az Alapjogokért Központ által szervezett magyarországi rendezvényre nem lehet jegyet vásárolni, oda hétköznapi, halandó érdeklődő nem jut be.

Ezen felül, ahogy láthatjuk, a nem-pártsajtót sem engedik be.

Egyébiránt a Gulyáságyú Média gondolatisága elvileg tökéletesen illeszkedne a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) tematikájába.

A lap védnöki testülete a magyar konzervativizmus három doyen-jéből áll. Elfogadta a lap testületében való részvételt Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke; Jeszenszky Géza történész, egyetemi tanár, korábbi külügyminiszter; valamint Pálinkás József atomfizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke.

Amint azt március 15-én a lapindító cikkben írtuk: a polgári Magyarországban már-már naivan reménykedve, keresztény, konzervatív szemszögből fürkésszük Magyarország és a világ eseményeit,

„ám semmilyen, a tisztánlátást torzító szemüveget nem viselve, és megértéssel, sőt, érdeklődéssel fordulva más világnézetű honfitársaink felé”.

Elismerjük, ez utóbbi fél mondattal lehet gondja az autokratákat kiszolgálóknak.

Amennyiben szeretné, hogy több ilyen cikket jelentessünk meg, akkor kérjük, támogassa a Gulyáságyú Média működését, támogassa a még megmaradt magyar független, minőségi újságírást.