A Fülöp-szigeteken keres buszsofőröket Magyarországra az Orbán-hívő nagyvállalkozó cége

Az Orbán-kormány migránsellenes óriásplakátja 2018-ból.
Olvasási idő: 6 perc.

Egy Fülöp-szigeteki fejvadászcég online hirdetésben keres magyarországi, székesfehérvári munkahelyre filippínó munkavállalókat. A hirdetés szerint a magyarországi munkaadó egy Orbán Viktor és kormánya feltétlen hívének számító üzletember, Magyarország kilencedik leggazdagabb emberének vállalata lesz.

A Gulyáságyú Média egyik olvasója hívta fel a figyelmünket arra a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítő vállalat által feladott álláshirdetésre, melyben nem kevés: száz munkavállalót – a reklám szerint férfit vagy nőt – keresnek buszsofőrnek Magyarországra, székesfehérvári állomáshellyel.

Tartalom

Buszvezetőből a legalább 150 centis a jó

A hirdetésben az ilyenekben szokásosokon kívül van egy különös felvételi követelmény is: legalább 150 cm-esnek kell lenniük a siker reményével pályázóknak.

Ezen felül van korbeli megkötés: 21 és 48 év közöttiek jelentkezését várják. Az angol nyelvtudás elvárás, magyarul azonban nem kell tudniuk a buszsofőr-jelölteknek.

Ennyit kereshet, aki filippínó buszsofőrnek adja ki magát

A hirdetés egyik változatában (több oldalon is terjesztik) három éves buszvezetői gyakorlatot kérnek, míg egy másik verziója szerint már elegendő csupán egy éves ilyen gyakorlat.

Ez utóbbi álláshirdetésben elárulják a majdani fizetést is: „akár” 41 ezer Fülöp-szigeteki pesót is ajánlanak. Ez mostani árfolyamon körülbelül 250 ezer forint.

Orbán-rajongó cége a filippínó autóbuszvezetőket kereső vállalkozás

Mivel Gulyás Gergely korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy „csak annyi vendégmunkás jöhet az országba, ahány betöltetlen álláshely van”, rákérdeztünk a hirdetésben majdani magyar munkaadóként feltüntetett (mint később látni fogjuk mint minősített kölcsönbeadó) Pannonjob Kft.-nél, hogy jelezték-e a kormány valamely szerve részére, hogy nem tudják magyar munkavállalókkal betölteni a szabad pozíciókat.

A Pannonjob Kft. egyébként a Videoton Holding, és így közvetve az Orbán-kormány feltétlen támogatójának számító, Békemenet-alapító Széles Gábor résztulajdonában áll. A férfi 190 milliárd forintra becsült vagyonával a kilencedik leggazdagabb magyar ember.

Széles Gábor Orbán Viktor miniszterelnök társaságában. Forrás: a nagyvállalkozó közösségi média-oldala.
Széles Gábor Orbán Viktor miniszterelnök társaságában. Forrás: a nagyvállalkozó közösségi média-oldala.

Hiány, szakma

Lapunk megkeresésére Molnár Attila, a Pannonjob Kft. ügyvezetője válaszolt.

Azt írta, hogy vállalatuk mint minősített kölcsönbeadó a hatályos jogszabályok alapján jogosult meghatározott, nem szomszédos harmadik országbeli, így többek között Fülöp-szigeteki munkavállalók kölcsönzés keretében történő biztosítására megbízói, vagyis a kölcsönvevő cégek számára.

Azaz köznapi nyelven Széles Gábor HR-vállalkozása közvetítőként lép fel, ők hozzák be az országba a nem szomszédos harmadik országbeli, így többek között Fülöp-szigeteki munkavállalókat, majd kikölcsönzik azokat partnereiknek.

Szélesnek, pontosabban a résztulajdonában álló Videoton Holdingnak van személyszállítással foglalkozó vállalkozása, a német állami vasúttársasággal közösen tulajdonolt ArrivaBus Kft.

Ők többek között a BKK alvállalkozói, így elképzelhető, hogy hamarosan szigorúan 150 centiméter feletti magasságú filippínó sofőrökkel találkozhatunk mondjuk a fővárosi 7-es busz vonalán.

Az ArrivaBus jelenleg is keres autóbuszvezetőket, sőt éppen fut egy belépési bónusz programjuk. Aki nyár végéig munkaszerződést köt a Széles Gábor cégével, annak egyszeri bruttó 500.000 Ft-os belépési bónuszt adnak, méghozzá azonnal és egy összegben. (Ennek egyebek mellett az is a feltétele, hogy munkaviszonyát 2.000 vezetett óráig (számításaink szerint hozzávetőlegesen egy évig) ne szüntesse meg.)

A magyar munkavállalókat ráadásul hozzávetőlegesen filipínók dupla bérért csábítják a céghez. Azt írják, az átlagos nettó bér buszsofőrként 480 ezer forint. Kérdés, hogy az ennek a nagyjából feléért alkalmazott távol-keletiek hogyan, mennyire és mennyi idő alatt fogják lenyomni a magyar foglalkoztatottak bérét.

„Cégünk jelenleg is több száz fő külföldi munkavállalót foglalkoztat ily módon, természetesen kizárólag olyan munkakörökben, ahol magyar munkavállalók toborzása és foglalkoztatása a helyi munkaerőpiaci helyzetre tekintettel rendkívüli nehézségekkel jár, vagy akár teljesen sikertelen, illetve amit az erre vonatkozó szabályozás hiányszakmaként definiál”

– nyilatkozta lapunknak a Pannonjob Kft. ügyvezetője, aki hozzátette, hogy a járművezetők toborzása évek óta komoly nehézségeket okoz az áruszállítással és személyszállítással foglalkozó munkáltatóknak, annak ellenére, hogy nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek a magyarországi toborzásba, sőt a jelentős összegeket fordítanak a jelentkezők átképzésére is.

Molnár Attila szerint ez a helyzet nem csak Magyarországon, de egész Európában is súlyos járművezető hiányhoz vezet.

A Széles Gábor cégét vezető férfi úgy véli, hogy a külföldi munkaerő toborzása a magyar gazdaság fejlődése, fenntarthatósága szempontjából elengedhetetlen. Szerinte azáltal, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő vállalatok munkaerőhöz jutnak meg tudják őrizni termelési kapacitásaikat.

Sőt, Molnár Attila hozzátette, hogy így a külföldi munkavállalók alkalmazásával a magyar cégek

„közvetlenül a hazai, magyar munkavállalók által betöltött munkahelyek megtartásához is hozzájárulnak”.

A Széles-féle Pannonjob Kft.-t vezető férfi többször is hangsúlyozta lapunknak, hogy cégük minden vonatkozó jogszabályt betartva végzi ezt a tevékenységét, a külföldi munkavállalók toborzását.

További, konkrét kérdéseinkre azonban „a megbízójukkal kötött titoktartási megállapodásra” hivatkozva nem adott válaszokat.

A megválaszolatlanul maradt kérdéseink többek között az alábbiak

  • Az ország mely területén fognak dolgozni a filippínó munkavállalók?
  • Miért feltétel a 150 cm feletti testmagasság?
  • Megtörtént-e az Önök részéről az ilyenkor kötelező egyeztetés valamely kormányszervvel, hogy betölthetőek-e magyar munkavállalókkal a szabad pozíciók?
  • Ha igen, akkor mikor és mely hivatallal, hatósággal?
Széles Gábor a 2012-es Békemenet első sorában Bencsik Andrással, Bayer Zsolttal, Pataky Attilával, Csizmadia Lászlóval, Stefka Istvánnal és másokkal. Forrás: Wikipédia.
Széles Gábor a 2012-es Békemenet első sorában Bencsik Andrással, Bayer Zsolttal, Pataky Attilával, Csizmadia Lászlóval, Stefka Istvánnal és másokkal. Forrás: Wikipédia.

A Fülöp-szigetekiek előnyei

A fejvadászcég honlapján arra is találunk érveket, hogy szerintük miért érdemes filippínókat alkalmazni. E felsorolás szerint a filippínók tulajdonságai a következők:

  • Vendégszeretet és kellemes személyiség.
  • Erős erkölcsi és etikai értékek.
  • Családszeretet.
  • Elkötelezettség a munka iránt.
  • Könnyen betaníthatók.
  • Jó angol nyelvtudás.
  • Mosolygós kiszolgálás.

Írtunk a kérdéses Fülöp-szigeteki toborzóvállalatnak is, hogy megkérdezzük, hogy kifejezetten filippínó munkavállalókat keresnek-e, vagy magyarok is jelentkezhetnek az állásra, ám nem cikkünk megjelenéséig tőlük nem kaptunk választ.

A kormány év végéig 10.000 filippínó vendégmunkást szeretne behozni (videó)

Lapunk nemrég szembesítette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert egy Fülöp-szigeteki televízió-csatorna híradásával, miszerint Magyarország az év végéig 10.000 filippínó vendégmunkást szeretne behozni az országba.

Gulyás miniszter válaszát lenti felvételünkön tekinthetik meg.

Visszaélést tapasztalt? Birtokába került valamilyen közérdeklődésre számot tartó
dokumentum, fénykép? Látott valami érdekeset? Szeretné, ha megírnánk? Szivárogtasson! Névtelenségét garantáljuk.

A legutóbbi kormányinfó – melyre lapunkat ezúttal sem engedték be – előtt is kérdeztük Gulyás Gergelyt.